ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
26/09/2008

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χορηγεί επίδομα λόγω ασθενείας στους άμεσα ασφαλισμένους του που έχουν πραγματοποιήσει 100 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης το προηγούμενο της αναγγελίας της ασθένειας έτος ή το προηγούμενο 15μηνο, στο οποίο δεν συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης του τελευταίου τριμήνου.

Προκειμένου για οικοδόμους οι παραπάνω ημέρες μειώνονται σε 80. Η μείωση αυτή ισχύει εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί 200 ημέρες σε οικοδομικές εργασίες μέσα στα δύο ημερολογιακά έτη τα αμέσως προηγούμενα της αναγγελίας της ασθένειας ή μέσα στους προηγούμενους 30 μήνες, στου οποίους δεν συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης του τελευταίου τριμήνου. Σε διαφορετική περίπτωση απατούνται 100 ημέρες. Στις προϋποθέσεις αυτές συνυπολογίζονται οι ημέρες άδειας και η προσαύξηση του 20%.

Το επίδομα ασθενείας χορηγείται από το Τμήμα Παροχών Ασθενείας του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του ασφαλισμένου, όπου προσκομίζονται τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

  1. Ασφαλιστικά Βιβλιάρια (Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης ή ΔΑΤΕ ή αν δεν έχει εκδοθεί Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης, βεβαίωση εργοδότη επικυρωμένη από το Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της περιοχής του εργοδότη). Καταθέτονται στο Υ/Κ για όλη τη διάρκεια της επιδότησης.

  2. Βιβλιάριο Υγείας ατομικό και οικογενειακό, αν υπάρχει, για τον υπολογισμό της προσαύξησης  λόγω οικογενειακών βαρών.

  3. Βεβαίωση εργοδότη για διακοπή εργασίας και αποχής του ασφαλισμένου από την εργασία κατά το διάστημα της επιδότησης.

  4. Γνωμάτευση ανικανότητας ( τριπλότυπο ανικανότητας υπογεγραμμένο από το θεραπευτή και τον Δ/ντή της Τοπικής Μονάδας Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή αναπληρωτή αυτού) για ανικανότητα μέχρι 15 ημέρες. Για ανικανότητα πέραν των 15ω ημερών, γνωμάτευση η Α βάθμια Υγειονομική Επιτροπή της Μονάδας  Υγείας κατόπιν παραπομπής από τον θεραπευτή γιατρό.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

  1. ΑΤΥΧΗΜΑ
  • Στις περιπτώσεις επιδότησης λόγω εργατικού ή εκτός εργασίας ατυχήματος, εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών, χρειάζεται και απόφαση χαρακτηρισμού του ατυχήματος από τον Δ/ντή της αρμόδιας Μονάδας Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατόπιν αναγγελίας εντός 5 εργάσιμων ημερών του ατυχήματος ή από την έξοδο από το νοσοκομείο αν υπάρχει νοσηλεία.

2. ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Η ΣΕ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ

* Στις περιπτώσεις νοσηλείας σε κρατικά νοσοκομεία, πρέπει να προσκομίζεται το εξιτήριο και γνωμάτευση από τον ελεγκτή ιατρό και στη συνέχεια του θεραπευτή ιατρού.

3. ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΜΗ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

* Για το επίδομα ασθενείας για το χρόνο νοσηλείας, σε μη-συμβεβλημένα με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θεραπευτήρια, απαιτείται γνωμάτευση ΑΥΕ και αναγγελία στα όργανα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εντός 30 ημερών από την είσοδο στο Θεραπευτήριο.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ  

Τα ο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποδίδει δαπάνη για νοσηλεία ασφαλισμένων και συνταξιούχων του σε μη συμβεβλημένα με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θεραπευτήρια (ιδιωτικές κλινικές) σύμφωνα με την κρατική διατίμηση σε επείγουσες περιπτώσεις.

Για την απόδοση της δαπάνης απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

  • Ο δικαιούχος να αναγγείλει την έκτακτη νοσηλεία του, στην Υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που βρίσκεται το μη συμβεβλημένο θεραπευτήριο, μέσα σε (30) ημέρες από την είσοδό του σ’ αυτό και

  • Το περιστατικό να κριθεί επείγον από τον αρμόδιο ελεγκτή γιατρό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η απόδοση της δαπάνης γίνεται από το Τμήμα Παροχών του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας των ασφαλισμένων, όπου υπηρεσιακά αποστέλλονται τα δικαιολογητικά από τη Μονάδα Υγείας στην οποία υποβλήθηκαν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1)      Βιβλιάριο Υγείας ατομικό ή οικογενειακό αν η νοσηλεία αφορά προστατευόμενα μέλη.

     2)    Αίτηση στη Μονάδα Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που εποπτεύει την κλινική, με συνημμένα τα πρωτότυπα δικαιολογητικά δαπανών, μέσα σε (6) μήνες από την είσοδο στην κλινική εφόσον έχει γίνει εμπρόθεσμη αναγγελία ή σε (30) ημέρες από την είσοδο στην κλινική εάν δεν έχει γίνει αναγγελία. 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss