ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΒΟΗΘΗΜΑ ΤΟΚΕΤΟΥ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ (ΚΥΟΦΟΡΙΑΣ-ΛΟΧΕΙΑΣ)
26/09/2008

ΒΟΗΘΗΜΑ ΤΟΚΕΤΟΥ

Το εφάπαξ βοήθημα τοκετού δικαιούνται οι άμεσα ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι και οι σύζυγοι των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων ( μέλη οικογένειας). Καταβάλλεται αντί μαιευτικής περίθαλψης 4-6 ημερών.

Σε περίπτωση γέννησης διδύμων ή τριδύμων χορηγούνται ανάλογα δύο ή τρία βοηθήματα τοκετού. Αν υπάρχει παθολογική ανέλιξη του τοκετού, εκτός από το βοήθημα τοκετού, παρέχεται και νοσοκομειακή περίθαλψη σύμφωνα με την κρατική διατίμηση.

Το βοήθημα τοκετού χορηγείται από το Τμήμα Παροχής Ασθενείας του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας της/του ασφαλισμένης/ου, όπου προσκομίζονται τα παρακάτω δικαιολογητικά:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

  1. Ασφαλιστικά βιβλιάρια της/του δικαιούχου (Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης ή ΔΑΤΕ ή αν δεν έχει εκδοθεί Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης, βεβαίωση εργοδότη επικυρωμένη από το Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της περιοχής του εργοδότη).

  2. Ατομικό Βιβλιάριο Υγείας της ασφαλισμένης-δικαιούχου ή αν πρόκειται για την σύζυγο, μέλος οικογενείας του ασφαλισμένου, το ατομικό βιβλιάριο Υγείας του συζύγου και το οικογενειακό.

  3.  Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ (ΚΥΟΦΟΡΙΑΣ-ΛΟΧΕΙΑΣ)

Δικαίωμα για επιδόματα Μητρότητας έχουν οι άμεσα ασφαλισμένες, που έχουν πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης τα δύο τελευταία χρόνια, τα αμέσως προηγούμενα της πιθανής ή πραγματικής ημερομηνίας τοκετού. Τα επιδόματα Μητρότητας, καταβάλλονται για 119 ημέρες (56 ημέρες πριν τον τοκετό- επίδομα κυοφορίας και 63 ημέρες μετά τον τοκετό- επίδομα λοχείας).

Τα επιδόματα χορηγούνται από το Τμήμα Παροχών Ασθενείας του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας της δικαιούχου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΚΥΟΦΟΡΙΑΣ

Το επίδομα κυοφορίας προκαταβάλλεται 56 ημέρες πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Για την καταβολή του πρέπει α ασφ/νη να προσκομίσει στο Τμήμα Παροχών του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ανήκει, τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1)      Ασφαλιστικά βιβλιάρια της/του δικαιούχου (Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης ή ΔΑΤΕ ή αν δεν έχει εκδοθεί Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης, βεβαίωση εργοδότη επικυρωμένη από το Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της περιοχής του εργοδότη).

2)      Βιβλιάριο Υγείας ατομικό και οικογενειακό, αν υπάρχει, για τον υπολογισμό της προσαύξησης  λόγω οικογενειακών βαρών.

3)      Ειδικό έντυπο που μπορεί να προμηθευτεί από τον Γυναικολόγο ιατρό της Μονάδας Υγείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πουθ ανήκει, το οποίο περιλαμβάνει:

Α) Βεβαίωση από τον αρμόδιο γυναικολόγο ιατρό της Μονάδας Υγείας, όπου θα αναγράφεται η πιθανή ημερομηνία τοκετού

Β) Υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη για την ημερομηνία διακοπής της εργασίας.

Γ) Υπεύθυνη δήλωση της ασφαλισμένης περί διακοπής της εργασίας και ότι δε θα αναλάβει εργασία καθ’ όλο το διάστημα επιδότησης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΛΟΧΕΙΑΣ

Για την καταβολή του επιδόματος λοχείας απαιτείται η υποβολή της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του παιδιού, καθώς και του ατομικού και οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας (αν υπάρχει) για τον υπολογισμό τυχόν προσαύξησης λόγω οικογενειακών βαρών.

Για πρόωρο τοκετό (πέραν των 30 ημερών) απαιτείται βεβαίωση του Δ/ντή της Κλινικής. Οι ημέρες προωρότητας μεταφέρονται μετά το τέλος της λοχείας.

*Για παράταση κυοφορίας πέραν των 10 ημερών απαιτείται γνωμάτευση ΑΥΕ.

  • Με τις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν. 2676/99, προβλέπεται ότι τα πρόσωπα που ασφαλίστηκαν διαδοχικά σε περισσότερους από έναν φορείς και κλάδους ασθενείας αρμοδιότητας Γ.ΓΚ.Α, που χορηγούν επιδόματα μητρότητας, δικαιούνται των επιδομάτων αυτών από τον φορέα στην ασφάλιση του οποίου επήλθε ο ασφαλιστικός κίνδυνος, εφόσον η άμεσα ασφαλισμένη έχει συμπληρώσει τις απαιτούμενες από την νομοθεσία του τελευταίου φορέα προϋποθέσεις, με συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισης και των άλλων φορέων.

Τα επιδόματα μητρότητας καταβάλλονται εξολοκλήρου από τον Οργανισμό στην ασφάλιση του οποίου επήλθε ο τοκετός, σύμφωνα με την νομοθεσία του, χωρίς τη συμμετοχή των άλλων φορέων στη δαπάνη επιδότησης. Οι παραπάνω διατάξεις ισχύουν μόνο για τους Οργανισμούς που χορηγούν επιδόματα μητρότητας, όπως ΤΑΞΥ, ΤΑΙΣΤ, ΤΑΤΤΑ, Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων, ΤΑΠΕΤΕ και κατά συνέπεια, δεν μπορούν να υπολογιστούν ημέρες που πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο ασθενείας Ασφαλιστικών Ταμείων που δεν χορηγούν επιδόματα μητρότητας όπως π.χ το ΤΕΒΕ.

Απαραίτητα δικαιολογητικά στην περίπτωση αυτή, εκτός των άλλων, είναι και η προσκόμιση Βεβαίωσης από τον προηγούμενο φορέα, όπου θα αναφέρονται:

Α) ο χρόνος ασφάλισης ανά μήνα και έτος, στον κλάδο ασθενείας του φορέα, καθώς και οι ακαθάριστες αποδοχές για το χρόνο αυτό

Β) ότι καταβάλλει επιδόματα μητρότητας και

Γ) ότι δεν έχουν καταβληθεί επιδόματα μητρότητας.

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss