ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΝΕΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 3299/2004
16/05/2008

Δελτίο Τύπου
02/04/2008

Το Επιμελητήριο Τρικάλων σε συνεργασία με το ΚΕΤΑ Θεσσαλίας, διοργάνωσαν ανοιχτή εκδήλωση για την ενημέρωση των επιχειρηματιών για το Νέο Επενδυτικό Νόμο 3299/2004, «Κίνητρα Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη και την Περιφερειακή Σύγκλιση» την Παρασκευή 4 Απριλίου 2008 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Τρικάλων (Βενιζέλου 1).

Εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο κος Ιωάννης Κουκούτσης, στέλεχος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, ο Νέος Επενδυτικός Νόμος προβλέπει:

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ:

Επιλέξιμες θεωρούνται ελληνικές υφιστάμενες ή νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις που πρόκειται να υλοποιήσουν ένα από τα επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια. Για τις ανάγκες του παρόντος νόμου τα επενδυτικά σχέδια χωρίζονται σε 2 κατηγορίες ανά επιλέξιμο τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο Αναπτυξιακός Νόμος 3299/2004 αφορά χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα (π.χ. θερμοκήπια, κτηνοτροφικές μονάδες), στον δευτερογενή τομέα (π.χ. μεταποιητικές επιχειρήσεις - βιοτεχνίες, ενέργεια, κ.α.) και στον τριτογενή τομέα περιλαμβάνοντας επενδυτικά σχέδια τουρισμού και λοιπών υπηρεσιών (π.χ. ξενοδοχειακές μονάδες, εργαστήρια εφαρμοσμένης βιομηχανικής έρευνας, ανάπτυξη λογισμικού, υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας – logistics, κ.α.).

Επιπρόσθετα επιλέξιμες θα θεωρηθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επενδυτικά σχέδια εντός της ελληνικής επικράτειας, με την προϋπόθεση ότι τηρούν βιβλία κατηγοριών αντίστοιχων με τις Β & Γ κατηγορίες του ισχύοντος Κ.Β.Σ. στην Ελλάδα.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ:

Ο ελάχιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων χωρίζεται ανά κατηγορία επιχείρησης ως εξής:

Μεγάλες επιχειρήσεις :500.000,00€

Μεσαίες επιχειρήσεις : 250.000,00€

Μικρές επιχειρήσεις : 150.00,00€

Πολύ Μικρές επιχειρήσεις:100.000,00€

ΠΟΣΟΣΤΑ ΙΔΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

  • Για επενδύσεις επιχορήγησης /επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης τα ιδία κεφάλαια που ορίζονται είτε ως καταβεβλημένο αρχικό κεφάλαιο(για τις υπό ίδρυση) είτε ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου(για τις υφιστάμενες) θα πρέπει να αντιστοιχούν σε ελάχιστο ποσοστό 25%.Το υπολειπόμενο ποσό καλύπτεται με τραπεζικό δανεισμό.

  • Για επενδύσεις φορολογικής απαλλαγής ή επιδότηση κόστους δημιουργούμενων θέσεων εργασίας η ιδία συμμετοχή θα πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 25% και θα μπορεί να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια είτε με τραπεζικό δανεισμό

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ:

  • Δαπάνες κατασκευής, επέκτασης, εκσυγχρονισμού κτιριακών ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων καθώς και τις δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου.
  • Δαπάνες αγοράς καινούριων μεταφορικών μέσων διακίνησης υλικών και προϊόντων εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας.
  • Δαπάνες προμήθειας και εγκατάστασης παραγωγικού εξοπλισμού ποιοτικού ελέγχου.
  • Δαπάνες αγοράς γηπέδων έως 10% της επένδυσης για μικρές επιχειρήσεις.
  • Δαπάνες αγοράς και εγκατάστασης καινούριων σύγχρονων συστημάτων αυτοματοποίησης διαδικασιών μηχανοργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών αγοράς του αναγκαίου λογισμικού.
  • Άϋλες δαπάνες και δαπάνες αμοιβές συμβούλων σε ποσοστό που δε θα ξεπερνάει το 10% επί του συνολικού προϋπολογισμού.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ:

Η προθεσμία ολοκλήρωσης της επένδυσης μπορεί να παραταθεί έως και 2 έτη με την προϋπόθεση ότι υποβάλλεται σχετικό αίτημα το αργότερο 6 μήνες από την λήξη της προθεσμίας ολοκλήρωσης ενώ παράλληλα έχει υλοποιηθεί το 50% της επένδυσης. Δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένης υπέρβασης του εγκεκριμένου προϋπολογισμού για 5%.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην επιχειρηματική σύμβουλο του ΚΕΤΑ Θεσσαλίας στο Επιμελητήριο Τρικάλων, κα. Σδρένια Σοφία, τηλ. 24310 – 28189.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
parousiasianaptyxiakou_F1813.ppt

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss