ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΣ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ
23/09/2009

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΣΕΒΕΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θεσσαλονίκη, 22.09.2009

Με αφορμή ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (17.09.09) και εξ αυτής τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν την «αποκάλυψη» μεγάλης υπόθεσης φοροδιαφυγής από εξαγωγικές επιχειρήσεις με πωλήσεις στη Ρουμανία, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) κατηγορηματικά εκφράζει την αντίθεση των εξωστρεφών επιχειρήσεων σε μια ακόμη προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα των εξαγωγέων και συκοφάντησης του πλέον υγιούς τομέα της Ελληνικής οικονομίας σε πολύ δύσκολες μάλιστα εποχές, παρουσιάζοντας ως ύποπτες φοροδιαφυγής το ένα τρίτο περίπου από αυτές που συναλλάσσονται με τη Ρουμανία.

Ο ΣΕΒΕ και πριν από ένα χρόνο με αφορμή την «αποκάλυψη» και τότε παρόμοιας υπόθεσης φοροδιαφυγής σε συναλλαγές με την Ουγγαρία –θέμα για το οποίο υπήρξαν και πρόσφατα νέα δημοσιεύματα στον τύπο-, είχε επισημάνει αρμοδίως στις υπηρεσίες του Υπουργείου την πραγματική κατάσταση και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι Ελληνικές επιχειρήσεις  τόσο από την πλημμελή ενημέρωση του VIES ιδίως από τις νέες χώρες της ΕΕ όσο και από την αδυναμία ή αποφυγή των εκεί επιχειρήσεων της υποβολής δηλώσεων INTRASTAT που έχει ως αποτέλεσμα την αποτυχία της διασταύρωσης των διμερών μας συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ο ΣΕΒΕ είχε προτείνει και λύσεις που θα διευκόλυναν την πιστοποίηση των συναλλαγών και την προστασία των αξιόπιστων εξαγωγικών επιχειρήσεων, αναμένοντας παράλληλα τη νέα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει από το Υπουργείο καμία απάντηση στις σχετικές παρεμβάσεις μας, ενώ αντίθετα βλέπουμε ότι η ιστορία των εσπευσμένων και μη τεκμηριωμένων αποκαλύψεων επαναλαμβάνεται εις βάρος των Ελλήνων εξαγωγέων.

Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι παρόμοια φαινόμενα στις διασταυρώσεις των διμερών μας συναλλαγών αφορούν κυρίως φορολογικές παραβάσεις των ξένων επιχειρήσεων στην χώρα τους, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στην Ελλάδα πριν πολλά χρόνια με την εισαγωγή του συστήματος INTRASTAT και ασφαλώς δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εξαγωγέων που αναγκάζονται ακόμα και να βιντεοσκοπούν τις φορτώσεις των εμπορευμάτων τους ώστε να αποδεικνύουν στον (προκατειλημμένο πολλές φορές από το κλίμα που δημιουργείται) φορολογικό έλεγχο ότι δεν πρόκειται για εικονική συναλλαγή. Αυτό άλλωστε έδειξε και η σωρεία των φορολογικών ελέγχων σε πολλά μέλη μας που ακολούθησε την περσινή παρόμοια ανακοίνωση αναφορικά με την Ουγγαρία. Δυστυχώς, όμως, δεν ακολούθησε και η «αθωωτική» δημοσίευση από το Υπουργείο που θα αποκαθιστούσε την υπόληψη αυτών που δημοσίως κατηγορήθηκαν, αλλά οι έλεγχοι, απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ουδέν επιλήψιμο διαπίστωσαν, παρά μόνο προκάλεσαν μια ακόμα γραφειοκρατική ταλαιπωρία και στους ελεγχόμενους – μειώνοντας αντίστοιχα τη ρευστότητά τους - αλλά και στους ελεγκτές.

Στην ουσία της πρόσφατης ανακοίνωσης της ΓΓΠΣ έχουμε να επισημάνουμε ότι, από την ανάλυση των στοιχείων που δημοσιεύονται για τις ύποπτες συναλλαγές με τη Ρουμανία, προκύπτει μέση αξία εξαγωγών που «φωτογραφίζει» μικρού μεγέθους επιχειρήσεις και αναλογούν ΦΠΑ περίπου 10.000€ ανά επιχείρηση.

Είναι κοινή πρακτική στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να προχωρούν στη διαδικασία αίτησης επιστροφής του 90% του πιστωτικού τους ΦΠΑ για ποσά αρκετά μεγαλύτερα από τις 10.000€. Είναι δε δεδομένο ότι, πριν την επιστροφή και παρ’ ότι δεν προβλέπεται από το ισχύον πλαίσιο που κάνει λόγο για άμεση επιστροφή χωρίς έλεγχο, πραγματοποιείται φορολογικός έλεγχος στην επιχείρηση. Είναι επίσης δεδομένο ότι επί σειρά πολλών ετών έχουμε παγιώσει την πεποίθηση ότι είναι ρουτίνα των υπηρεσιών η διασταύρωση των ενδοκοινοτικών συναλλαγών, κάτι που ακόμα δεν έχει παγιωθεί στις επιχειρήσεις των νέων χωρών της ΕΕ και μάλιστα στις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις τους, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν δηλώνουν τις ενδοκοινοτικές τους συναλλαγές.

Εκτός των παραπάνω περιπτώσεων, πρέπει συμπληρωματικά να επισημάνουμε ότι, ακόμα και αν υπήρχε Ελληνική επιχείρηση που να επιχειρούσε να δημιουργήσει πιστωτικό ΦΠΑ με τη μέθοδο των εικονικών εξαγωγών, αυτό σημαίνει ότι τα εμπορεύματα της εν λόγω επιχείρησης που αναφέρονται στο τιμολόγιο εξαγωγής πωλήθηκαν εντός της Ελλάδας χωρίς παραστατικά. Δηλαδή αυτού του τύπου οι παραβάσεις δεν αφορούν εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά μεταπράτες της εσωτερικής αγοράς και γίνονται κυρίως λόγω της απουσίας ικανού και προληπτικού φοροελεγκτικού μηχανισμού εντός της Ελλάδας.

Τέλος, θέλουμε εκ νέου να τονίσουμε την απόλυτη θέση του ΣΕΒΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της ομαλής και δίκαιας λειτουργίας της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού, όπως επίσης και την άσκηση της επιχειρηματικότητας που θα βασίζεται στην αίσθηση του δικαίου και του σεβασμού της επιχειρηματικής προσπάθειας. Παρόμοιες ανακοινώσεις όπως η πρόσφατη της ΓΓΠΣ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου των εξαγωγικών επιχειρήσεων που αναπόδεικτα διασύρονται δημοσίως. Αντίθετα, θα έπρεπε πρωτίστως να ενισχύεται από το Υπουργείο η λειτουργία τους ως ζωτικής σημασίας για το μέλλον της οικονομίας μας που, έτσι και αλλιώς, αναζητά και απαιτεί ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και που πιστεύουμε ακράδαντα, ως ΣΕΒΕ, ότι πρέπει να είναι αυτό της ανταγωνιστικής εξωστρέφειας.

Πληροφορίες: Τάνια Ζιάκα, tz@seve.gr
Αυτό το δελτίο τύπου βρίσκεται στο
www.seve.gr

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss