ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
29/07/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
29/07/2009
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣΤο Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας παραθέτει το παρακάτω δελτίο τύπου καθώς και την 4η ετήσια μελέτη για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα στην Θεσσαλία που υλοποιεί με πρωτοβουλία του το ΙΝ.ΑΝ.ΕΠ.
 
Τα στοιχεία αφορούν στην πρωτογενή έρευνα σε 121 επιχειρήσεις του νομού Μαγνησίας
 
Επιχειρηματικότητα Ευκαιρία και Ανάγκης

Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων καταγράφεται ότι οι επιχειρήσεις που εκκινούν στο Νομό Μαγνησίας βασίζονται στην αναγνώριση επιχειρηματικών ευκαιριών που ανέκυψαν από το εξωγενές περιβάλλον, αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει να καταγραφεί ότι ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό επιχειρηματιών δήλωσε άλλους λόγους για την ίδρυση της επιχείρησης, γεγονός το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει αναφορικά με τη βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων. Υψηλότερα ποσοστά επιχειρηματικής ευκαιρίας διακρίνουμε στους κλάδους ξενοδοχεία και εστιατόρια και παροχή υπηρεσιών.

Ικανοποίηση από την πορεία της Επιχείρησης

Όσον αφορά στην ικανοποίηση από την έως τώρα πορεία της επιχείρησης φαίνεται ότι σε συνολικό επίπεδο στο Νομό Μαγνησίας οι επιχειρηματίες είναι αρκετά ή μέτρια ικανοποιημένοι με υψηλότερα ποσοστά τον κλάδο της μεταποίησης (36,4% πάρα πολύ ικανοποιημένοι), των μεταφορών (62,5% αρκετά ικανοποιημένοι) και των κλάδων της ακίνητης περιουσίας και της παροχής υπηρεσιών (50% αρκετά ικανοποιημένοι έκαστο).

Αντίθετα, το μικρότερο βαθμό ικανοποίησης δηλώνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου των κατασκευών (43,8% μέτρια).

Παροχή νέων Προϊόντων/Υπηρεσιών

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι περίπου 4 στους 10 επιχειρηματίες δηλώνουν ότι την επόμενη τριετία θα εισαγάγουν νέα προϊόντα ή/και υπηρεσίες στην αγορά. Συγκεκριμένα, στους κλάδους των  μεταφορών, αποθήκευσης και επικοινωνιών (57%, σίγουρα ναι) και της μεταποίησης (50% σίγουρα ναι), περισσότεροι επιχειρηματίες είναι διατεθειμένοι να εισαγάγουν νέα προϊόντα ή/και υπηρεσίες στην αγορά, την επόμενη τριετία. Αυτό το εύρημα της έρευνας αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς όπως είναι γνωστό η οικονομική δραστηριότητα και οι επιχειρηματικότητα εν γένει βασίζονται στη διαφοροποίηση των προϊόντων, αλλά και στην ανάπτυξη νέων προκειμένου να διατηρηθούν υψηλά ποσοστά ανάπτυξης.

Βαθμός δυσκολίας επιχειρηματικού περιβάλλοντος για εκκίνηση επιχείρησης

Όσον αφορά στο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις και τον βαθμό δυσκολίας του, αυτός ανέρχεται στο 3,79 (μέγιστος βαθμός δυσκολίας=5) φαίνεται ότι δεν είναι ευνοϊκό σύμφωνα με τους μισούς περίπου επιχειρηματίες του Ν. Μαγνησίας. Ειδικότερα, σημαντικά προβλήματα παρατηρούνται στη δυσκολία επιχειρηματικής εκκίνησης λόγο έλλειψης οικονομικής στήριξης (το 62% των επιχειρηματιών συμφωνούν απόλυτα) αλλά και λόγο μη ευνοϊκού τρέχοντος οικονομικού κλίματος (το 67% των επιχειρηματιών συμφωνούν απόλυτα). 

Ανθρώπινο Δυναμικό

Το 28% των επιχειρηματιών έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού του το προηγούμενο χρονικό διάστημα και μόνο το 8% αύξησε την απασχόληση στην επιχείρησή του. Σημαντικότερα προβλήματα ως προς το ανθρώπινο δυναμικό παρουσιάζει ο κλάδος της μεταποίησης (50% δηλώνουν μείωση) και ακολουθούν ο κλάδος των μεταφορών αποθήκευσης και επικοινωνιών (43%  δηλώνουν μείωση) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (33% δηλώνουν μείωση). Αντίστοιχα, αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στην πρόβλεψη της απασχόλησης τους επόμενους μήνες καθώς μόνο το 10% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι θα προβούν σε προσλήψεις, ενώ το 12% δήλωσε ότι θα απολύσει προσωπικό το επόμενο έτος.

Κύκλος Εργασιών ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα αναφορικά με τον κύκλο εργασιών σε σχέση με πέρυσι, όπου πέντε στις δέκα επιχειρήσεις εμφάνισαν μείωση αυτού σε σχέση με πέρυσι και μόνο οι δύο στις δέκα εμφάνισαν αύξηση και κατά κύριο λόγο οι επιχειρήσεις με μικρή χρονική διάρκεια λειτουργίας. Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις των κλάδων της ακίνητης περιουσίας (67%) και των μεταφορών αποθήκευσης και επικοινωνιών (62,5%). Οι επιχειρήσεις του κλάδου ξενοδοχεία – εστιατόρια εμφάνισαν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 54%, ωστόσο συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης (31%) τουλάχιστον σε σχέση με τις επιχειρήσεις των υπόλοιπων κλάδων.

Απαισιόδοξες όμως είναι και οι προβλέψεις για τον κύκλο εργασιών του επόμενου έτους με το 43% των επιχειρηματιών να δηλώνει ότι αυτός θα μειωθεί σημαντικά. Μεγαλύτερη μείωση του κύκλου εργασιών προβλέπουν οι επιχειρήσεις του κλάδου της μεταποίησης (60%).

Κύκλος Εργασιών ΚΛΑΔΟΥ

Όταν διερευνήθηκε η συνολική πορεία της επιχειρηματικότητας που αφορά στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας, περίπου επτά στις δέκα επιχειρήσεις δήλωσαν ότι παρουσιάσθηκε μείωση και μόνο μία στις δέκα αύξηση.

Ουσιαστικά οι επιχειρηματίες δήλωσαν την άποψή τους για τον κύκλο εργασιών του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι γενικά οι επιχειρηματίες είναι πιο απαισιόδοξοι όσον αφορά στην εξέλιξη του κύκλου εργασιών του Κλάδου που δραστηριοποιούνται σε σχέση με των Επιχειρήσεων τους.

Αναλυτικότερα τα σημαντικότερα προβλήματα παρουσίασε ο κλάδος της ακίνητης περιουσίας (μείωση σύμφωνα με το 82%), ο κλάδος των κατασκευών (μείωση σύμφωνα με το 81%) και ο κλάδος των μεταφορών, αποθήκευσης και επικοινωνιών (μείωση σύμφωνα με το 100%). Περαιτέρω μείωση για το επόμενο έτος προβλέπουν έξι στους δέκα επιχειρηματίες ενώ αύξηση του κύκλου εργασιών στον κλάδο τους προβλέπει μόνο το 16% των επιχειρηματιών.

Συνολικά μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλία και ειδικότερα στο Νομό Μαγνησίας σύμφωνα με τις απόψεις των επιχειρηματιών δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, τόσο όσον αφορά στην υφιστάμενη κατάσταση, αλλά κυρίως όσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές αυτής. Βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η παρούσα έρευνα εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και αυτό το γεγονός επηρεάζει τις απόψεις, τις αποφάσεις και τις προβλέψεις των ατόμων και ιδιαίτερα των επιχειρηματιών. Οι επόμενες προσπάθειες θα πρέπει να καταγράψουν το βαθμό στον οποίο οι απόψεις αυτές εξακολουθούν να ισχύουν ή θα μεταβληθούν με την πάροδο του χρόνου.

Το δείγμα της έρευνας αφορούσε 121 επιχειρήσεις του νομού Μαγνησίας, ο αριθμός του δείγματος κάθε κλάδου αντιστοιχίζεται με τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα θεωρούνται γενικεύσιμα
 
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε στην παρακάτω διεύθυνση.

 Γεωργία Χριστοδουλοπούλου
Ινστιτούτο Ανάπτυξης
Επιχειρηματικότητας
Ιουστινιανού 3
41 222 Λάρισα
Τηλ/φαξ: 2410 626943
Website: www.entre.gr  
 
Ακολουθεί Συννημένο Αρχείο σε μορφή (pdf) με την 4η ετήσια μελέτη για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα στον νομό Μαγνησίας.
 
Σημείωση: Για να δείτε PDF αρχεία θα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας το Acrobat Reader.
Σε περίπτωση που δεν το έχετε κάντε κλικ εδώ για να το κατεβάσετε.
 
 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ (30/06/2009)
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (23/07/2009)
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (18/08/2009)

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss