ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Τα στοιχεία αποτελούν μέρος της 4ης ετήσιας μελέτης για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα στην Θεσσαλία που υλοποιεί με πρωτοβουλία του το ΙΝ.ΑΝ.ΕΠ.
23/07/2009

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
22/07/2009
 
Επιχειρηματικότητα Ευκαιρία και Ανάγκης

Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων καταγράφεται μία τάση ότι οι επιχειρήσεις που εκκινούν στους νομούς της Θεσσαλίας βασίζονται στην αναγνώριση επιχειρηματικών ευκαιριών που ανέκυψαν από το εξωγενές περιβάλλον, αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει να καταγραφεί ότι περίπου τρεις στους δέκα επιχειρηματίες δήλωσαν άλλους λόγους για την ίδρυση της επιχείρησης, γεγονός το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει αναφορικά με τη βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων. Υψηλότερα ποσοστά επιχειρηματικής ευκαιρίας διακρίνουμε στους κλάδους ξενοδοχεία και εστιατόρια και παροχή υπηρεσιών.

Ικανοποίηση από την πορεία της Επιχείρησης

Όσον αφορά στην ικανοποίηση από την έως τώρα πορεία της επιχείρησης φαίνεται ότι σε συνολικό επίπεδο στη Θεσσαλία οι επιχειρηματίες είναι αρκετά ή μέτρια ικανοποιημένοι με υψηλότερα ποσοστά τον κλάδο της παροχής υπηρεσιών (29,6% πάρα πολύ ικανοποιημένοι),των μεταφορών (68,2% αρκετά ικανοποιημένοι) των κατασκευών (43,8% αρκετά ικανοποιημένοι) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (43,8% αρκετά ικανοποιημένοι).

Αντίθετα το μικρότερο βαθμό ικανοποίησης δηλώνουν οι επιχειρηματίες των κλάδων ξενοδοχείων και εστιατορίων και χονδρικού και λιανικού εμπορίου (μέτρια ικανοποιημένοι).

Παροχή νέων Προϊόντων/Υπηρεσιών

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι περίπου 5 στους 10 επιχειρηματίες δηλώνουν ότι την επόμενη τριετία θα εισαγάγουν νέα προϊόντα ή/και υπηρεσίες στην αγορά, ιδιαίτερα στους κλάδους, Μεταφορές, αποθήκευση και επικοινωνίες (61,9%, σίγουρα ναι) και χονδρικό και λιανικό εμπόριο (50% σίγουρα ναι). Αυτό το εύρημα της έρευνας αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς όπως είναι γνωστό η οικονομική δραστηριότητα και οι επιχειρηματικότητα εν γένει βασίζονται στη διαφοροποίηση των προϊόντων, αλλά και στην ανάπτυξη νέων προκειμένου να διατηρηθούν υψηλά ποσοστά ανάπτυξης.

Βαθμός δυσκολίας επιχειρηματικού περιβάλλοντος για εκκίνηση επιχείρησης

Όσον αφορά στο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις, φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου ευνοϊκό καθώς περίπου 7 στους 10 συμφωνούν με αυτή την άποψη. Ειδικότερα, σημαντικά προβλήματα παρατηρούνται στη δυσκολία επιχειρηματικής εκκίνησης λόγω έλλειψης οικονομικής στήριξης (το 70,6% των επιχειρηματιών συμφωνούν απόλυτα) αλλά και λόγο μη ευνοϊκού τρέχοντος οικονομικού κλίματος (το 71,9% των επιχειρηματιών συμφωνούν απόλυτα).  

Ανθρώπινο Δυναμικό

Το 22% των επιχειρηματιών έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού του το προηγούμενο χρονικό διάστημα και μόνο το 9,6% αύξησε την απασχόληση στην επιχείρησή του. Σημαντικότερα προβλήματα ως προς το ανθρώπινο δυναμικό παρουσιάζει ο κλάδος της μεταποίησης (29% μείωση) και ακολουθεί ο κλάδος των μεταφορών (26% μείωση). Αντίστοιχα αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στην πρόβλεψη της απασχόλησης τους επόμενους μήνες καθώς μόνο το 9,2% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι θα προβούν σε προσλήψεις, σε σχέση με το 15% που δήλωσαν ότι θα απολύσουν προσωπικό το επόμενο έτος.

Κύκλος Εργασιών ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα αναφορικά με τον κύκλο εργασιών, όπου πέντε στις δέκα επιχειρήσεις εμφάνισαν μείωση αυτού σε σχέση με πέρυσι και μόνο οι δύο στις δέκα εμφάνισαν αύξηση και κατά κύριο λόγο οι επιχειρήσεις με μικρή χρονική διάρκεια λειτουργίας. Τη μεγαλύτερη μείωση την παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις των κλάδων των κατασκευών (60%) και της ακίνητης περιουσίας (59%). Μάλιστα, απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις για τον κύκλο εργασιών του επόμενου έτους με το 38,3% των επιχειρηματιών να δηλώνει ότι αυτός θα μειωθεί σημαντικά. Μεγαλύτερη μείωση του κύκλου εργασιών προβλέπουν οι επιχειρήσεις του κλάδου της Μεταποίησης (50%) και της Ακίνητης Περιουσίας (50%).

Κύκλος Εργασιών ΚΛΑΔΟΥ

Όταν διερευνήθηκε η συνολική πορεία της επιχειρηματικότητας που αφορά στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας, έξι στις δέκα επιχειρήσεις δήλωσαν ότι παρουσιάσθηκε μείωση και μόνο μία στις δέκα αύξηση.

Ουσιαστικά οι επιχειρηματίες δήλωσαν την άποψή τους για τον κύκλο εργασιών του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι γενικά οι επιχειρηματίες είναι πιο απαισιόδοξοι όσον αφορά στην εξέλιξη του κύκλου εργασιών του Κλάδου που δραστηριοποιούνται σε σχέση με των Επιχειρήσεων τους.

Αναλυτικότερα τα σημαντικότερα προβλήματα παρουσίασε ο κλάδος των κατασκευών (μείωση στο 87% των επιχειρήσεων) και της ακίνητης περιουσίας (μείωση στο 77% των επιχειρήσεων), και ο κλάδος των μεταφορών, αποθήκευσης και επικοινωνιών (μείωση στο 74% των επιχειρήσεων). Περαιτέρω μείωση, του κύκλου εργασιών του κλάδου, για το επόμενο έτος προβλέπουν περίπου έξι στους δέκα επιχειρηματίες ενώ αύξηση του κύκλου εργασιών στον κλάδο τους προβλέπει σχεδόν μόνο μία στις δέκα επιχειρήσεις.

Ηλεκτρονικό Επιχειρείν

Σχετικά με το ηλεκτρονικό επιχειρείν, διαπιστώθηκε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας δεν έχουν κάνει επιχειρηματικά βήματα  προς αυτή την κατεύθυνση. Το 70%-90% περίπου δεν πραγματοποιεί ούτε πωλήσεις ούτε αγορές ηλεκτρονικά, ενώ σχεδόν το 60% αυτών δηλώνει απροθυμία επέκτασης στον ίδιο τομέα για τους επόμενους 12 μήνες.

Συνολικά μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλία σύμφωνα με τις απόψεις των επιχειρηματιών δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, τόσο όσον αφορά στην υφιστάμενη κατάσταση, αλλά κυρίως όσον αφορά στις μελλοντικές προοπτικές αυτής. Βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η παρούσα έρευνα εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και αυτό το γεγονός επηρεάζει τις απόψεις, τις αποφάσεις και τις προβλέψεις των ατόμων και ιδιαίτερα των επιχειρηματιών. Είναι λογικό, επομένως, να επικρατεί φόβος και απαισιοδοξία για το μέλλον, όταν ήδη τα δυσάρεστα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης έχουν δώσει το παρόν σε όλους τους κλάδους, ενώ δεν διακρίνεται ακόμη στον ορίζοντα αέρας οικονομικής ανάκαμψης. Οι επόμενες προσπάθειες θα πρέπει να καταγράψουν το βαθμό στον οποίο οι απόψεις αυτές εξακολουθούν να ισχύουν ή θα μεταβληθούν με την πάροδο του χρόνου.

Το δείγμα της έρευνας αφορούσε 387 επιχειρήσεις της περιφέρειας Θεσσαλίας, ο αριθμός του δείγματος κάθε κλάδου αντιστοιχίζεται με τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα θεωρούνται γενικεύσιμα.
 
Ακολουθεί η Συνολική Μελέτη στο Συνημμένο Αρχείο σε μορφή (pdf).
 
Σημείωση: Για να δείτε PDF αρχεία θα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας το Acrobat Reader.
Σε περίπτωση που δεν το έχετε κάντε κλικ εδώ για να το κατεβάσετε.
 
 
 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ (30/06/2009)
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (29/07/2009)
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (18/08/2009)

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss