ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN
08/07/2009

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΟ Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ECOFIN, τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο ECOFIN σήμερα και στο Συμβούλιο EUROGROUP χθες, είναι οι προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας, οι εξελίξεις και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, η προετοιμασία της Διάσκεψης της Ομάδας των «20» (G20) και τα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος σε διάφορες χώρες.

Η Σουηδική προεδρία παρουσίασε ένα πρόγραμμα εργασιών που επικεντρώνεται σε 4 σημεία: Την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της εποπτείας του. Την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην αγορά εργασίας, με στόχο την αποφυγή δημιουργίας διαρθρωτικής ανεργίας λόγω της κρίσης. Την ανάπτυξη κοινωνικής πολιτικής σε διαρθρωτικά θέματα μετά το 2010, μέσω της Στρατηγικής της Λισσαβόνας. Και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτές είναι οι προτεραιότητες που έβαλε η Σουηδική Προεδρία.

Όσον αφορά στην προετοιμασία για τη διάσκεψη της G20, το κύριο θέμα είναι η αντιπροσώπευση της Ζώνης του Ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο θέμα αυτό υπήρχαν διάφορες απόψεις. Υπήρχε μια άποψη να έχει όλη η Ευρωζώνη μία έδρα στο νέο Συμβούλιο και υπήρχαν διαφωνίες στην άποψη αυτή από τη Γερμανία και άλλες χώρες. Υπήρξε, επίσης, μια πρόταση της γαλλικής πλευράς να δημιουργηθούν ομάδες χωρών από την Ευρωζώνη. Θέση μας είναι ότι οι μικρές χώρες, όταν υπάρχει μια έδρα, προφανώς και δεν έχουν την ίδια φωνή. Έτσι, είμαστε υπέρ μιας ομαδοποίησης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, στην οποία ασφαλώς και θα έχουμε μεγαλύτερη δύναμη παρέμβασης.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με τον πληθωρισμό. Υπάρχει η εκτίμηση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι υπάρχει μια τάση μείωσης του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ που έχει να κάνει με τη μείωση της ζήτησης λόγω της κρίσης και με την πτώση της τιμής του πετρελαίου συγκριτικά με πέρυσι. Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός, -0,1 %, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος παρατεταμένου αρνητικού πληθωρισμού αλλά ότι υπάρχει μια τάση μείωσης του πληθωρισμού, η οποία βέβαια έχει βοηθήσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Συζητήθηκε και το θέμα της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το θέμα αφορά τη μείωση των πιστώσεων των τραπεζών σε περίπτωση κρίσης, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι μαζεύουν ίδια κεφάλαια για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Το Συμβούλιο υιοθέτησε μια απόφαση, με την οποία συνιστά αλλαγές και στον τρόπο επανακεφαλαιοποίησης και στα λογιστικά πρότυπα που επιβάλουν τη δημιουργία κεφαλαίων ασφαλείας σε περιόδους ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις κεφαλαιακές ανάγκες σε περιόδους κρίσης.

Συζητήθηκαν τα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Αυστρίας, του Βελγίου, της Σλοβακίας και Σλοβενίας και εγκρίθηκε η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Διατηρείται η εκτίμηση ότι η κρίση παραμένει. Υπάρχουν θετικά στοιχεία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ξεπεράσαμε την κρίση. Άρα, υπάρχει επιφυλακτικότητα κατά πόσο αυτά τα θετικά σημάδια θα γίνουν μόνιμα, ώστε να συζητάμε για την περίοδο μετά την κρίση. Έγινε επίσης συζήτηση για την ανάπτυξη στην περίοδο μετά την κρίση. Η κρίση έχει μειώσει τη δυνητική ανάπτυξη των χωρών της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι χώρες της Ε.Ε. θα έχουν χάσει λόγω της κρίσης 1% της δυνητικής ανάπτυξης του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της κρίσης. Και αυτό το γεγονός επιβάλλει και την ανάπτυξη πολιτικών για τη στήριξη της ανάπτυξης - ιδίως μετά την κρίση - που πρέπει να επικεντρωθούν στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών για την αύξηση της παραγωγικότητας, τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν και τώρα είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση για την πρωτοβουλία της συνεργασίας της Ευρώπης με τις μεσογειακές χώρες, όπου και εκεί τονίζεται η ανάγκη να υπάρξουν κοινά προγράμματα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, έγινε μια αναφορά στα μέτρα που πήραμε τον Ιούνιο. Τα μέτρα κρίθηκαν ικανοποιητικά για το 2009, παρόλο ότι δεν είναι διαρθρωτικά και ένα μεγάλο μέρος τους είναι εφάπαξ. Εξηγήσαμε τους λόγους, για τους οποίους στο μέσο της χρονιάς δεν θα μπορούσαμε ούτε να πάρουμε διαρθρωτικά μέτρα ούτε να έχουν αυτά απόδοση μέσα στο 2009 και παραμένει η απόφαση και η δέσμευσή μας,  στον προϋπολογισμό του 2010 να έχουμε τα διαρθρωτικά εκείνα μέτρα, τα οποία σε μόνιμη βάση θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ όπως είναι η δέσμευσή μας». 
 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss