ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN
10/06/2009

ΔελτίοΤύπου

Λουξεμβούργο 09 Ιουνίου 2009

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥΟ Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε σήμερα στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ecofin, τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Τελείωσε το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Ecofin, που συζητήθηκε το θέμα των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων . Έγινε  μια εκτεταμένη συζήτηση και τονίσθηκε η ανάγκη να υπάρχουν όσο το δυνατόν ίσοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών τραπεζών όσον αφορά την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Και ζητήθηκε από την Επιτροπή, η οποία εξετάζει τα Πρότυπα, να επιταχύνει τις διαδικασίες, προκειμένου να καταλήξει  στα οριστικά Πρότυπα, τα οποία θα ήταν καλό να εφαρμοσθούν μέχρι το τέλος του 2009.

Τώρα θα συζητηθεί το θέμα του εποπτικού οργάνου των τραπεζών. Χθες, στο  Eurogroup, το θέμα που συζητήθηκε κυρίως ήταν η εξέταση των εξελίξεων στις οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.  Αυτό το οποίο διαπιστώθηκε είναι ότι τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, δηλαδή το τελευταίο τρίμηνο του 2008 και το πρώτο τρίμηνο του 2009, αποτέλεσαν ένα πολύ κακό εξάμηνο, που τίποτα δεν μπορούσε να προβλεφθεί και τίποτα δεν προβλέφθηκε σωστά.  Όπως είπε ο κ. Τρισέ,  οι οικονομίες ήταν σε ελεύθερη πτώση. 

Το αποτέλεσμα ήταν ότι τελικώς 20 από 27 χώρες της Ε.Ε. μέσα στο χρόνο θα μπουν στην  διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.  Εκτός από τις 6 χώρες, οι οποίες ήδη έχουν μπει στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, πολύ σύντομα θα υπάρχουν άλλες 5 χώρες, οι οποίες θα μπουν στην διαδικασία αυτή: Η Μάλτα, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Ρουμανία. και περιμένουμε ότι τον Νοέμβριο θα μπουν στην διαδικασία  άλλες 9 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Ιταλία.

Έγινε μια συζήτηση για τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος, αν επιβεβαιωθούν τα πρώτα σημάδια - τα οποία δεν είναι σαφώς σίγουρα, πάντοτε υπάρχουν επιφυλάξεις - ότι μπορεί να υπάρξει βελτίωση από το 2010 και μετά. Αυτό που είπε ο αρμόδιος Επίτροπος είναι ότι εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για βελτίωση το 2010, θα πρέπει σταδιακά να αποσύρονται και τα διάφορα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί, ώστε στη συνέχεια με έναν ρυθμό της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση να μειώνονται τα ελλείμματα, τα οποία εν τω μεταξύ λόγω της κρίσης θα έχουν αυξηθεί.

Όσον αφορά τη χώρα μας, αυτό που είπα στη χθεσινή συζήτηση στο Eurogroup δεν είναι τίποτε διαφορετικό από αυτό που έχω πει πολλές φορές δημοσίως και στην Ελλάδα, ότι δηλαδή φέτος τον Ιούνιο, τις επόμενες εβδομάδες, θα κάνουμε μία αποτίμηση της κατάστασης. Αφενός μεν της πορείας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και αφετέρου της επίδρασης που είχαν τα διάφορα μέτρα που έχουμε πάρει στον τομέα της ανάπτυξης, στον τομέα των εσόδων και γενικά στην πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Η ανάπτυξη προφανώς θα είναι μικρότερη από αυτή που είχαμε προβλέψει αρχικά. Περιμένουμε να δούμε πόσο επηρεάζεται από τα μέτρα τόνωσης της πραγματικής οικονομίας που πήραμε το τελευταίο διάστημα. Δεν έχουμε ακόμη αυτά τα στοιχεία, γι' αυτό και ήταν απαραίτητο αυτή η αποτίμηση να γίνει μέσα στον Ιούνιο. Επανέλαβα στο Eurogroup ότι είναι απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τους στόχους που έχει θέσει, δηλαδή να επιτύχουμε το στόχο για έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ φέτος και για έλλειμμα κάτω από το 3% το 2010.

Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, ότι αυτό γίνεται όχι γιατί μας το επιβάλει η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά γιατί είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας να μπει τάξη στα δημόσια οικονομικά. Και επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι απαιτείται, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους αυτούς. Μέσα στον Ιούνιο που θα κάνουμε την αποτίμηση, εφόσον χρειασθεί θα ανακοινώσουμε μέτρα για να επιτύχουμε τους στόχους αυτούς και στη συνέχεια, στον Προϋπολογισμό του 2010 - εν όψει και της υποχρέωσής μας βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος να υποβάλουμε έκθεση μέχρι τις 24 Οκτωβρίου - θα προβλέπουμε, ώστε το έλλειμμα να είναι μικρότερο από 3%. Από πλευράς Ε.Ε. έχει εκτιμηθεί η συνέπεια, με την οποία υποστηρίζουμε αυτή τη θέση και την ανάγκη να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Και θεωρώ ότι η αποδοχή αυτής της πολιτικής από την πλευρά της Επιτροπής ήταν θετική, ακριβώς γιατί αποδεικνύουμε ότι αυτά τα οποία λέμε τα εννοούμε».  

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss