ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
14/05/2009

Τρίκαλα, 13/05/2009
Δελτίο Τύπου
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΠΕ
  • Επίσκεψη κλιμακίου στελεχών του ΟΠΕ στο Επιμελητήριο Τρικάλων.
  • Εντείνεται η συνεργασία του Επιμελητηρίου με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών προς όφελος της εξωστρέφειας των Τρικαλινών επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο της δέσμης των μέτρων για τη στήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, την Παρασκευή 8 Μαΐου, κλιμάκιο στελεχών του ΟΠΕ με επικεφαλή τον Διευθύνων Σύμβουλο του Οργανισμού  Εξωτερικού  Εμπορίου,  κ. Ανδρέα  Κατσανιώτη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τρικάλων, κ. Βασίλη Γιαγιάκο, τον Γενικό Γραμματέα, κ. Βαγγέλη Βενέτη καθώς και με στελέχη του.

Σκοπός της σύσκεψης αυτής ήταν να παρουσιασθούν οι δράσεις που έχει δρομολογήσει ο Οργανισμός, αλλά και να ανταλλαγούν απόψεις για υλοποίηση και άλλων δράσεων που κρίνεται αναγκαίο να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της τοποθέτησης των προϊόντων του Νόμου Τρικάλων στη διεθνή αγορά και της στήριξης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της περιοχής που αποτελούν διαχρονικούς στόχους του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΠΕΟ κ. Κατσανιώτης ανέφερε ότι στο τελευταίο Συμβούλιο Εξαγωγών ο ΟΠΕ κατέθεσε μια σειρά προτάσεων προς τον Υπουργό προκειμένου να εξασφαλισθούν πόροι για τη διαμόρφωση ενός νέου πακέτου στήριξης της εξαγωγικής δραστηριότητας με ισάξιο βάρος και στην τόνωση της τουριστικής ανάπτυξης.

Ένα από τα νέα μέτρα στήριξης που ήδη εφαρμόζει ο ΟΠΕ είναι η αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης από 30% σε 70% στο κόστος που έχουν οι επιχειρήσεις για τη συμμετοχή τους σε Διεθνείς Εκθέσεις του Εξωτερικού και επιχειρηματικές αποστολές στοχεύοντας στην μη υποχώρηση της παρουσίας της χώρας μας στις Διεθνείς αγορές.

Επίσης, τονίστηκε από τον κ. Κατσανιώτη ότι μέχρι να ανοίξουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ και των Περιφερειών, θα δοθεί στον ΟΠΕ η δυνατότητα να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει ένα πακέτο 10 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους. Το μεταβατικό αυτό πρόγραμμα των 10 εκ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί ως «γέφυρα» μέχρι να προκηρυχθούν νέες χρηματοδοτικές δράσεις από Ευρωπαϊκούς πόρους θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση να υποβάλλει το δικό της επενδυτικό σχέδιο με επιλέξιμες δαπάνες προσαρμοσμένο στις εξαγωγικές ανάγκες της καθεμιάς.

Επίσης, προσπάθειες γίνονται για την εμπλοκή και των Περιφερειών στις δράσεις του ΟΠΕ ώστε να χρηματοδοτούν με ποσοστό 15-20% το συνολικό κόστος της συμμετοχής της κάθε επιχείρησης. Μετά από αυτό το συνολικό κόστος για συμμετοχή των επιχειρήσεων στις δράσεις του ΟΠΕ θα είναι σχεδόν μηδαμινή (10-15%) αν αθροίσουμε την χρηματοδότηση του ΟΠΕ κατά 70% με την χρηματοδότηση των περιφερειών κατά 15-20%.

Ο κ. Γιαγιάκος επισήμανε τη σπουδαιότητα και τη χρησιμότητα που αποφέρει η συνεργασία του ΟΠΕ με το Επιμελητήριο για τη διοργάνωση από κοινού δράσεων εξωστρέφειας. Κύριος στόχος πρέπει να είναι η τόνωση του αισθήματος για εξαγωγικό προσανατολισμό.

Τέλος, εν’ όψει ενός Πανελλαδικού Σχεδίου που άμεσα υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί είναι η διοργάνωση Partenariat στη Θεσσαλία με επιχειρηματίες του εξωτερικού για διοργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων Β2Β στους κλάδους τροφίμων – ποτών και δομικών υλικών. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η πρόταση για διοργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων και στον κλάδο των εκκλησιαστικών ειδών προσπαθώντας να συνδυαστεί η επιχειρηματικότητα με την ανάπτυξη του τουρισμού. Ο ΟΠΕ ζήτησε τη βοήθεια του Επιμελητηρίου ενώ ο Πρόεδρος του επιβεβαίωσε ότι θα λάβει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση ως προς τα δίκτυα διανομής των εικόνων στο εξωτερικό και ειδικότερα στην αγορά της Ρωσίας. Πρόταση επίσης του κ. Γιαγιάκου προς όφελος και της τουριστικής ανάπτυξης του Νομού μας είναι η διοργάνωση αυτού του Partenariat να γίνει στην Καλαμπάκα μιας και τα Μετέωρα είναι το θρησκευτικό κέντρο της Ελλάδος (εξαιρουμένου του Αγίου Όρους).
 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss