ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΑΝ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ CEO & CSR 2009 ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΚΡΑΤΟΣ ΣΦΥΡΗΛΑΤΟΥΝ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
08/05/2009

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣΓια πολλά χρόνια καλλιεργούνταν η αντίληψη ότι ανάπτυξη και περιβάλλον είναι δύο έννοιες αντιθετικές. Ότι η επιχειρηματικότητα με περιβαλλοντικό πρόσωπο σημαίνει καταστροφή για τις επιχειρήσεις ή ότι η ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον δεσμεύει την ανταγωνιστικότητα, εμποδίζει την πρόοδο, περιορίζει την ευημερία. Ότι μοιραία θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στο περιβάλλον και την ανάπτυξη, ανάμεσα στο φυσικό μας πλούτο και στις δυναμικές, εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις.

Η αντίληψη αυτή αποδείχθηκε λανθασμένη. Όχι μόνο οικονομική ευημερία και ανάπτυξη δεν συνεπάγονται καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, αντίθετα η μία έννοια συμπληρώνει την άλλη. Η οικονομική ανάπτυξη, η επίτευξη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας μπορεί και πρέπει να προχωρήσει μαζί με τη μέριμνα για το περιβάλλον. Και παράλληλα, νέοι κλάδοι, νέες και καλές θέσεις εργασίας αναπτύσσονται μέσα ακριβώς από την προσπάθεια να επιτύχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον, το φυσικό πλούτο, τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Μέσα από την προσπάθεια να αναπτύξουμε τη λεγόμενη «πράσινη επιχειρηματικότητα», την πλέον σύγχρονη και υγιή μορφή ανάπτυξης που ωφελεί την οικονομία και πρωτίστως την κοινωνία.

Η υιοθέτηση της προσέγγισης αυτής δεν αποτελεί πλέον πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Και η ανάγκη αυτή είναι επιτακτική ειδικά στη χώρα μας, που στηρίζεται όσο καμία άλλη στο φυσικό της πλούτο. Αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και αυτό το πλεονέκτημα έχουμε χρέος να το διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο.

Και το βάρος της ευθύνης πέφτει σε όλους μας:
  • Κυρίως η πολιτεία, πρέπει να διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και να δώσει ουσιαστικά κίνητρα για την ανάπτυξη της «πράσινης επιχειρηματικότητας».
  • Έπειτα οι ίδιες οι επιχειρήσεις, μπορούν και πρέπει να καλλιεργήσουν τις αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τις αρχές της αειφορίας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της προσφοράς στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Και για το δικό τους συμφέρον. Γιατί το ίδιο το συμφέρον των επιχειρήσεων επιτάσσει την προσαρμογή στις απαιτήσεις της κοινωνίας των πολιτών.

  • Και βεβαίως οι πολίτες έχουν το δικό τους ρόλο να παίξουν. Φροντίζοντας να είναι ενημερωμένοι, να ασκούν πίεση τόσο στην πολιτεία όσο και στις επιχειρήσεις, να ενώνουν τη φωνή τους, να επιλέγουν συνειδητά, επιβραβεύοντας εκείνους που βαδίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση και στηλιτεύοντας όσους παρεκκλίνουν.
Επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ στις δικές μας προσπάθειες, στις προσπάθειες της πολιτείας, για να στηρίξουμε την «πράσινη επιχειρηματικότητα». Και το κάνουμε γιατί έχουμε χρέος να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτό είναι το καθήκον μας. Και αν το χρέος αυτό ήταν μια φορά σημαντικό τα τελευταία χρόνια, σήμερα, που ο κόσμος συνταράσσεται από τη διεθνή οικονομική κρίση, αποκτά πολλαπλάσια σημασία. Και αυτό γιατί «πράσινη επιχειρηματικότητα» σημαίνει νέες και καλές θέσεις εργασίας, σημαίνει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, σημαίνει σταθερή ανάπτυξη σε βάθος χρόνου. Με γνώμονα αυτό η πολιτεία προχωρεί σε συγκεκριμένα μέτρα.

Υλοποιούμε ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο που οδηγεί σε δραστηριοποίηση μεγάλων ελληνικών και ξένων εταιρειών για επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας. Απλοποιήσαμε το χειμώνα τις διαδικασίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και δώσαμε το πράσινο φως για την απεμπλοκή πολλών επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά, κάτι που οι φορείς του κλάδου υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Θα προκηρυχθεί ειδικό πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σπιτιών, το οποίο θα επιδιώκει χωρίς γραφειοκρατικές εμπλοκές την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της ηλιακής ενέργειας.

Επίσης, με την ίδια νομοθετική παρέμβαση το χειμώνα, δημιουργήσαμε ένα σταθερό περιβάλλον που θα ευνοήσει την ανάπτυξη των επενδύσεων στον τομέα της γεωθερμίας πέρα από τις γεωργικές καλλιέργειες, και στα σπίτια.  Τα οφέλη εδώ είναι πολλαπλά τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομία της χώρας μας αλλά και για τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Επεξεργαζόμαστε την περαιτέρω απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον εξορθολογισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις υπόλοιπες ΑΠΕ, με έμφαση στην αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Σημειώνω πως πρόθεσή μας είναι να δοθεί προτεραιότητα στις μεγάλες επενδύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν καθυστερήσεις.

Επιπλέον, δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών που σχετίζονται με τις ΑΠΕ. Το Σπίτι των Νέων Ενεργειακών Τεχνολογιών στο Λαύριο, το πρόγραμμα «πράσινο νησί» για τον Αϊ Στράτη και τη Νίσυρο, είναι τέτοιου είδους επιδεικτικά έργα.

Παράλληλα, προωθούμε την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας 2006/32 «ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση της ενέργειας», δημιουργώντας το πλαίσιο για την καλλιέργεια μιας άλλης νοοτροπίας από τους πολίτες, αλλά και την ενθάρρυνση επιχειρηματικών δράσεων που κινούνται στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας.

Δε μένουμε σε αυτά, ήδη υλοποιείται, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, ειδικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στους ΟΤΑ («Εξοικονομώ»), το οποίο θα αποτελέσει ένα από τα βασικά εργαλεία για την εξοικονόμηση ενέργειας στον δημόσιο τομέα. Το ποσοστό εξοικονόμησης φτάνει το 30% στα κτίρια και τους υπαίθριους χώρους. Ήδη τον Απρίλιο 2009 προκηρύχθηκε από το ΕΠΑΝ ΙΙ, το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, η α φάση του προγράμματος, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Επίσης, θα προχωρήσει το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κτηρίων, πολυκατοικιών, κατοικιών και γραφείων με σχετικές ενισχύσεις στους ιδιώτες. Είναι ένα πρόγραμμα που, μεταξύ των άλλων, θα στηρίξει και τον κατασκευαστικό κλάδο. Σε αυτό θα προστεθεί το πρόγραμμα απόσυρσης ενεργοβόρων οικιακών συσκευών, το οποίο με τη σειρά του θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην περαιτέρω ενίσχυση της συγκεκριμένης αγοράς.

Παράλληλα θα προκηρυχθεί σύντομα το πρόγραμμα «Επιχειρώ 2009», μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η δράση «πράσινη επιχείρηση» και «πράσινες υποδομές» για την ενίσχυση επιχειρήσεων, προκειμένου να προχωρήσουν σε φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις.

Με τις συγκεκριμένες αυτές δράσεις δημιουργούμε νέες δυνατότητες, νέες ευκαιρίες, νέες και καλές θέσεις εργασίας. Βοηθούμε την Ελλάδα να μπει δυναμικά σε ένα πολλά υποσχόμενο τομέα. Σε ένα τομέα που εγγυάται ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, κέρδη για τις επιχειρήσεις, προστασία για το περιβάλλον, καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες. Η σύγχρονη περιβαλλοντική πρόκληση μας αφορά όλους και όλοι πρέπει να δηλώσουμε το παρόν. Πολιτεία, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, καταναλωτές, πολίτες. Όλοι μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή την πρόκληση σε ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές.
 
 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss