ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN
06/05/2009

Δελτίο Τύπου
Βρυξέλλες, 05 Μαίου 2009

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥΟ Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε σήμερα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin στις Βρυξέλλες, τις ακόλουθες δηλώσεις: 

«Και χθες στο Eurogroup και σήμερα στο Ecofin, ο περισσότερος χρόνος αναλώθηκε στη συζήτηση για την κατάσταση της οικονομίας διεθνώς, μετά μάλιστα και από τις καινούργιες προβλέψεις, τις οποίες έκανε η Κομισιόν χθες,  για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα. Το συμπέρασμα είναι ότι οι προβλέψεις είναι πολύ χειρότερες από αυτές που είχαν γίνει πριν από τρεις μήνες. Ότι η κατάσταση παραμένει πολύ ζοφερή. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και μερικά θετικά σημάδια, όπως είπε και ο αρμόδιος Επίτροπος. Σημάδια, τα οποία μπορούν να δώσουν την ελπίδα ότι θα έχουμε μια σταθεροποίηση στο δεύτερο εξάμηνο και στη συνέχεια μια ανάκαμψη το 2010. Το λέω αυτό με μεγάλη επιφύλαξη,  διότι όπως όλοι σημείωσαν, κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για αυτές τις προβλέψεις. Μάλιστα ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Στάινμπρουκ είπε ότι, όταν τον ρωτάνε για το πότε θα τελειώσει αυτή κρίση, απαντά ειλικρινώς –και μπορεί να μην είναι ευχάριστο - «δεν ξέρω».

 Όλοι συμφωνούν ότι η ύφεση αυτή είναι η χειρότερη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο το τελευταίο τρίμηνο του 2008 και κυρίως το πρώτο τρίμηνο του 2009. Τα νούμερα τα γνωρίζετε. Έχουν αυξηθεί τα ελλείμματα σε όλες τις χώρες και έχουν υπάρξει από πλευράς Ε.Ε. ισχυρά πακέτα στήριξης –πάνω από το 5% του ΑΕΠ της Ε.Ε. - για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τα επιτόκια έχουν μειωθεί κατά 300 μονάδες βάσης. Έχουν υπάρξει προγράμματα σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος σε 19 χώρες της Ε.Ε. Υπάρχουν θετικά σημάδια και ένα είναι το ότι έχουμε δει μια ανάκαμψη στα χρηματιστήρια. Τα spreads στα επιτόκια είναι χαμηλότερα και αυτό αφορά και τη χώρα μας, όπου είχαμε πολύ μεγάλα spreads. Υπάρχουν, δηλαδή, μερικά πρώτα δείγματα σταθεροποίησης. Το λέμε με μεγάλη επιφύλαξη - όλοι ήταν πολύ επιφυλακτικοί – ότι η ελπίδα είναι ότι θα υπάρξει αυτή η σταθεροποίηση, ώστε στη συνέχεια να υπάρχει η ανάκαμψη. 

Είναι η μεγαλύτερη κρίση, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για την Ιαπωνία και για τις ΗΠΑ. Έχουμε μείωση τις απασχόλησης, αύξηση της ανεργίας και βεβαίως υπάρχουν οι οικονομίες, οι οποίες είναι ισχυρές στις εξαγωγές, οι οποίες έχουν υποστεί και τη μεγαλύτερη επίπτωση, όπως η Γερμανία για παράδειγμα. Μέχρι και η Κίνα, η οποία έχει ρυθμό ανάπτυξης 6%, έχει τον μισό από αυτόν που είχε μέχρι πρόσφατα. Ο πληθωρισμός είναι το μοναδικό θετικό στοιχείο, διότι θα είναι χαμηλός. Δεν φαίνεται κίνδυνος αποπληθωρισμού σε μόνιμη βάση, έστω και αν πρόσκαιρα υπάρξει αυτό το φαινόμενο. Και βέβαια, μετά από αυτές τις εξελίξεις, η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα αφορά και άλλες χώρες. Ήδη έχει αποφασιστεί ότι θα είναι και η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Λιθουανία και η Λετονία μετά τις αναθεωρήσεις των στοιχείων που έκαναν σε συνεννόηση με την Eurostat. Και βεβαίως, υπάρχουν και άλλες χώρες, οι οποίες με βάση τις δικές τους προβλέψεις για το 2009 και το 2010 θα είναι πάνω από το όριο του 3%, άρα θα υπάρξει αργότερα και γι αυτές ανάλογη πρόβλεψη. Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι η κατάσταση. 

Αυτό ήταν το βασικό θέμα συζήτησης και χθες και σήμερα, με ανταλλαγή απόψεων, που επαναλαμβάνω όλες κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση -δηλαδή ότι έχουμε τη μεγαλύτερη κρίση, είναι άγνωστο το πότε θα τελειώσει και άγνωστη η έντασή της, ελπίζουμε να είμαστε προς το τέλος. Κάποιος είπε ότι δεν  ξέρει αν είναι η αρχή του τέλους ή το τέλος της αρχής, αλλά εν πάση περιπτώσει όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει σαφής πρόβλεψη.  

Σήμερα, εκτός από αυτή τη συζήτηση, ένα ενδιαφέρον θέμα πουν υπήρξε για τη χώρα μας ήταν η πρόταση για τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των βιομηχανοποιημένων καπνών. Όπως ξέρετε εκεί έχουμε και εμείς ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το ενδιαφέρον μας είναι να στηρίξουμε και την ελληνική παραγωγή και την ελληνική καπνοβιομηχανία, τις θέσεις εργασίες που αυτό συνεπάγεται. Υπήρξε μια νέα συμβιβαστική πρόταση πολύ κοντά στις θέσεις μας. Δεν πάρθηκε, όμως, απόφαση, διότι τελικώς δεν υπήρξε απόλυτη συμφωνία, παρόλο ότι πλησιάσαμε πάρα πολύ. Είναι ένα θέμα, το οποίο θα ξανασυζητηθεί στο COREPER,  προκειμένου η επόμενη πρόταση που θα έλθει να έχει επιλύσει και τις όποιες διαφορές έχουν μείνει, που δεν είναι πολύ σημαντικές. Εμείς, πάντως, πετύχαμε αυτό που θέλαμε, μια μεταβατική περίοδο μέχρι το 2018, ενώ υπάρχουν και ένα - δύο σημεία ακόμη. Το ένα το θέσαμε εμείς, να υπάρξει ένα ανώτατο όριο στον ελάχιστο φόρο στο 120 %, που υπήρχε στην προηγούμενη πρόταση της Προεδρίας, ενώ δεν υπήρχε στη νέα  συμβιβαστική πρόταση της Προεδρίας. Όπως κατεγράφη, δεν εμφανίστηκε τελικώς καμία χώρα  που να έχει αντίρρηση σε αυτό το αίτημα της Ελλάδος και βέβαια υπήρχαν και από άλλες χώρες ορισμένα δικά τους θέματα,  τα οποία δεν είναι θέματα τα οποία  αφορούν εμάς». 

Πριν αναφερθεί στα συμπεράσματα των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin,  o Υπουργός παρουσίασε τον νέο Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Δημήτρη Τζαννίνη. Όπως είπε ο Υπουργός, ο κ. Τζαννίνης εργάσθηκε επί 15 χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον και από 1ης Μαΐου ανέλαβε Πρόεδρος του ΣΟΕ στη θέση που είχε ο κ. Γιώργος Σφακιανάκης, ο οποίος είχε εκδηλώσει την επιθυμία να αποχωρήσει.

  

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss