ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. Ι. ΜΠΟΥΓΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΠΑΝ ΙΙ
09/04/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 09/04/2009
 
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣΚυρίες και κύριοι,
 
Το ΕΠΑΝ Ι που ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί και το ΕΠΑΝ ΙΙ που έχει ήδη ξεκινήσει αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πολιτικού σχεδιασμού για την ενίσχυση της οικονομίας και ειδικότερα της επιχειρηματικότητας.

Η ιδιαιτέρως υψηλή απορροφητικότητα και τα σημαντικά αποτελέσματα που επετεύχθησαν στο ΕΠΑΝ Ι είναι γνωστά σε όλους και έχουν καλυφθεί από τους πλέον αρμόδιους. Αντίστοιχες και ακόμη υψηλότερες δυνατότητες υπάρχουν και στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ, το οποίο συγκυριακά έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό σκέλος των αναγκών του επιχειρηματικού τομέα στη δεδομένη στιγμή της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον, ίσως πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία της χώρας μας να έχει πρόσβαση σε ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Δεν πρέπει εξάλλου να μας διαφεύγει ότι η εκχώρησή των σημαντικών αυτών πόρων ήταν αποτέλεσμα μακρών και σκληρών διαπραγματεύσεων, γεγονός που μας γεμίζει όλους ευθύνη για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους.

Στην κατεύθυνση της καλύτερης αξιοποίησης των διατιθέμενων πόρων, κατά το σχεδιασμό του επιχειρησιακού προγράμματος της νέας προγραμματικής περιόδου ελήφθησαν υπόψη η πολύ σημαντική εμπειρία που αποκομίσθηκε από το ΕΠΑΝ Ι, τα αποτελέσματα τεκμηριωμένων μελετών και επιστημονικών εκθέσεων, η ευρωπαϊκή αλλά και διεθνής εμπειρία σε επίπεδο καλών πρακτικών, καθώς και οι προτάσεις φορέων του επιχειρηματικού κόσμου και των εν γένει ενδιαφερομένων, αφού πάντοτε προηγείται ουσιαστική και όχι τυπική δημόσια διαβούλευση.

Στο ΕΠΑΝ ΙΙ δίνεται μεγάλη έμφαση στην στήριξη των ΜμΕ σύμφωνα με τους στόχους της Λισαβόνας. Σε αυτή την κατεύθυνση απεκδυόμαστε σε ένα δύσκολο αγώνα αλλαγής της κατεστημένης κουλτούρας και νοοτροπίας ωθώντας τις εξελίξεις από την επιχειρηματικότητα ανάγκης στην επιχειρηματικότητα ευκαιρίας. Για αυτό και μέσα από ένα πλέγμα δράσεων, ενθαρρύνουμε νέες αλλά και υφιστάμενες επιχειρήσεις να σκεφτούν και να δράσουν με πρωτότυπες επιχειρηματικές προσεγγίσεις, να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε νέους υποσχόμενους τομείς, να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες και το επιστημονικά καταρτισμένο δυναμικό της χώρας, να επενδύσουν στη γνώση και στον «άνθρωπο» ως φορέα γνώσεων, εμπειριών και πηγαίας δημιουργικότητας.Στόχος του Υπουργείου είναι το νέο πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου και στις προκλήσεις των καιρών και για αυτό το λόγο δίνει έμφαση στη καινοτομία ως το μέσο δημιουργίας προϊόντων και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και μέσο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και του παραγωγικού συστήματος της χώρας. Επιπλέον συνδυάζει την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω της προώθησης της «πράσινης» επιχειρηματικότητας.
Για να έχει επιτυχία το ΕΠΑΝ ΙΙ, εκτός από τη σωστή στόχευση απαιτούνται επιπλέον:
  •   Η έγκαιρη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων από καλά οργανωμένους Φορείς Διαχείρισης και άρτια ενημερωμένους Πολλαπλασιαστές Πληροφόρησης όπως τα Επιμελητήρια.
  •   Η ταχεία επίλυση αποριών και προβλημάτων .
  •   Η σύντομη διεκπεραίωση αξιολογήσεων, επί τόπου επιθεωρήσεων και χρηματοδοτήσεων
Αναφορικά με τα προαναφερθέντα έχει ληφθεί μέριμνα ώστε η ενημέρωση των ενδιαφερομένων να γίνεται άμεσα από το Γραφείο Πληροφόρησης Κοινού είτε δια ζώσης, είτε μέσω τηλεφωνικού Κέντρου, είτε μέσω internet. Η χρήση του internet διευκολύνει την υποβολή αιτήσεων και ανταλλαγή πληροφοριών εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

Επιπλέον η οργάνωση των ομάδων εργασίας και ο επιμερισμός των ρόλων διασφαλίζει την αντικειμενική αξιολόγηση, παρακολούθηση και αποπληρωμή των έργων με τρόπο διαφανή και έγκαιρο.

Μετά από τα ανωτέρω είμαι πεπεισμένος ότι το ΕΣΠΑ ΙΙ θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ελληνική οικονομία στην επόμενη δεκαετία αφού μέσα από αυτό αναμένεται να ξεπηδήσουν οι επιχειρήσεις που θα διαπρέψουν στο εγγύς μέλλον και θα ωθήσουν την εθνική οικονομία προς τα εμπρός.

Είναι αυτονόητο ότι οι πόροι του ΕΠΑΝ ΙΙ με κανένα τρόπο δεν επαρκούν για να στηρίξουν το σύνολο των ΜμΕ της χώρας. Σίγουρα όμως τα κονδύλια που θα διατεθούν σε επιλεγμένες επιχειρηματικές προτάσεις θα δώσουν το στίγμα και την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί η ανάπτυξη της χώρας στο χώρο της επιχειρηματικότητας. Αυτό άλλωστε αποτελεί και τη μεγαλύτερη συνεισφορά του προγράμματος ΕΠΑΝ ΙΙ: η δημιουργία «πυρήνων» οικονομίας ευκαιριών και ευημερίας για όλους και προοπτικές ανάπτυξης στο κέντρο και κυρίως στην περιφέρεια.

Στόχο μας δεν αποτελεί η υπέρβαση της κρίσης, αλλά η ενίσχυση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας, η δημιουργία νέων και ποιοτικά καλύτερων θέσεων εργασίας μέσα από τη διεύρυνση και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, σε κλάδους υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούμε άμεσα και στο έπακρο τους διαθέσιμους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Ήρθε ο καιρός η Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφής και το ΕΠΑΝ ΙΙ είναι το κατάλληλο εργαλείο. Ας το εκμεταλλευτούμε όλοι κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΠΑΝ ΙΙ (09/04/2009)

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss