ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΙΩΝ
08/04/2009

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΕΚΤα κράτη μέλη θα πρέπει να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα καθήκοντα των υπεργολάβων ως εργοδοτών θεσπίζοντας εθνικά συστήματα ευθύνης, τονίζει το ΕΚ σε μια σχετική του έκθεση. Χαιρετίζει δε το γεγονός ότι οκτώ κράτη μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες και Φιλανδία) θέσπισαν τέτοια συστήματα.

Υιοθετώντας με 321 ψήφους υπέρ, 235 κατά και 11 αποχές την έκθεση του κ. Lasse  LEHTINEN (ΣΕΚ, FI), οι ευρωβουλευτές  καλούν την Επιτροπή να εγκρίνει μια σαφή κοινοτική νομική πράξη που θα θεσπίζει "την αλληλέγγυα και εις ολόκληρων ευθύνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σεβόμενη παράλληλα τα διαφορετικά νομικά συστήματα που υφίστανται στα κράτη μέλη και τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας".

Επιπλέον, καλούν την Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειές της για την προώθηση της διεύρυνσης και της βελτίωσης της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των εθνικών διοικητικών φορέων, των επιθεωρήσεων, των κρατικών αρχών επιβολής του νόμου, των αρχών κοινωνικής ασφάλισης και των φορολογικών αρχών. Τα κράτη μέλη θα πρέπει δε να θεσπίσουν πιο αυστηρές διαδικασίες επιθεώρησης και να προωθήσουν στενότερες σχέσεις μεταξύ των εθνικών επιθεωρήσεων εργασίας.

Η υπεργολαβία στην ΕΕ
 
Η υπεργολαβία έχει γνωρίσει άνθιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις τελευταίες δεκαετίες, όχι μόνο στον κατασκευαστικό τομέα αλλά και σε άλλους οικονομικούς τομείς, όπως, ενδεικτικά, η βιομηχανία καθαρισμών, οι μεταφορές, ο τουρισμός και τα ναυπηγεία. Η υπεργολαβία αποτελεί συχνά ευκαιρία για μια εταιρεία να χρησιμοποιήσει ειδικευμένο εργατικό δυναμικό με ευέλικτο τρόπο ενώ παράλληλα έχει συντελέσει στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, δημιουργώντας έτσι περισσότερες θέσεις εργασίας.
 
Με την άνθιση της υπεργολαβίας, άρχισαν να εγείρονται ερωτήματα όσον αφορά τον αντίκτυπό της στις συνθήκες απασχόλησης και πιο συγκεκριμένα σε σχέση με τις νομικές επιπτώσεις της σε εργοδότες και εργαζομένους, τον αντίκτυπό της στα δικαιώματα των εργαζομένων, την ενίσχυση της πιθανότητας του «κοινωνικού ντάμπινγκ» και τη δυνητική αποφυγή φορολογικών ευθυνών και υποχρεώσεων κοινωνικής ασφάλισης. Ιδιαίτερα ευάλωτες σε καταχρήσεις έχουν αποδειχθεί οι μεγάλες αλυσίδες υπεργολαβίας στον κατασκευαστικό τομέα.

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss