ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ
12/03/2009

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 11 Μαρτίου 2009


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΟΠΤΙΑΣΣυνεδρίασε σήμερα το Συμβούλιο Εποπτείας, υπό την Προεδρία του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου και με τη συμμετοχή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου, του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Λέγκα και των εκπροσώπων του Ελληνικού Δημοσίου σε εννέα πιστωτικά ιδρύματα.

Κατά τη συνεδρίαση ο Υπουργός Οικονομίας επεσήμανε προς τους εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου ότι πρέπει, όπως προβλέπει ο νόμος 3723/2008, να ελέγχουν πώς χρησιμοποιούν οι τράπεζες τη ρευστότητα που δημιουργείται με βάση το Σχέδιο. Στόχος είναι να διασφαλισθεί ότι όλη η ρευστότητα που δημιουργείται θα κατευθυνθεί για τη χρηματοδότηση με χαμηλό κόστος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, προς όφελος τελικά της οικονομίας και όλων των πολιτών. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα στεγαστικά δάνεια, όπου πρέπει να κατευθυνθεί το προϊόν της ρευστοποίησης τίτλων του ελληνικού Δημοσίου ύψους έως 8 δις. ευρώ, με βάση το σχετικό σκέλος του Σχεδίου.

Επισημάνθηκε ακόμη ότι πρέπει οι εκπρόσωποι να ελέγχουν την πολιτική διανομής μερισμάτων και την πολιτική παροχών των πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να αποφευχθούν συμπεριφορές που θα έθεταν σε κίνδυνο τη ρευστότητα των τραπεζών εις βάρος της οικονομίας. Όπως είναι γνωστό, με διάταξη που έχει κατατεθεί και συζητείται στη Βουλή, δεν επιτρέπεται στις τράπεζες να μοιράζουν μέρισμα σε μετρητά παρά μόνο σε μετοχές και σε ποσοστό μέχρι το 35% των κερδών τους. Επίσης, έχει τεθεί όριο όσον αφορά τις αποδοχές των ανώτατων στελεχών των τραπεζών, οι οποίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις αποδοχές του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ καταργούνται οι κάθε φύσης πρόσθετες αμοιβές τους (μπόνους) για όσο διάστημα οι τράπεζες κάνουν χρήση του νόμου για τη ρευστότητα.

Το Συμβούλιο Εποπτείας έχει κρίσιμη σημασία για να διασφαλισθεί ο στόχος για την παροχή επαρκούς και φθηνής χρηματοδότησης από τις τράπεζες στην ελληνική οικονομία. Ο ρόλος του είναι συντονιστικός για την αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου. Οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος με τις εποπτικές της υπηρεσίες, θα δίνουν στο Συμβούλιο την εικόνα που υπάρχει σε κάθε τράπεζα σε σχέση με τη συμμόρφωσή της προς το Σχέδιο. Επίσης, στο Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάζει κάθε μήνα, θα γίνεται γενικότερη ανταλλαγή απόψεων, η οποία θα βοηθήσει για να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε σχετικά: «Η μετάδοση της ρευστότητας που δημιουργείται προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, σε μία περίοδο πρωτοφανούς διεθνούς οικονομικής κρίσης. Οι τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τις χρηματοδοτήσεις τους προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, όχι μόνο γιατί αυτό αποτελεί υποχρέωσή τους που απορρέει από τη συμμετοχή τους στο Σχέδιο αλλά  και γιατί αυτό είναι τελικά και προς το δικό τους όφελος. Η Κυβέρνηση από την πλευρά της έχει τα μέσα για να επιτύχει την αποτελεσματική υλοποίηση του Σχεδίου. Και αυτό πράττει. Η Κυβέρνηση έχει πάρει και συνεχίζει να παίρνει και άλλες πρωτοβουλίες για να ενισχύσει τη ρευστότητα και την πραγματική οικονομία και να στηρίξει τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Στηρίζει με δράσεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τομείς, όπως ο τουρισμός, που είναι περισσότερο ευάλωτοι στην κρίση. Πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε στις επιταγές των καιρών και να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων».
 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss