ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΓΙΑΓΙΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΟ.
19/01/2009

ΦΩΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ-Κύριε Πρόεδρε, νέος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εδώ και λίγες μέρες ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου. Ένας άνθρωπος της αγοράς και πρώην ομόλογός σας, μιας και διετέλεσε Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αθηνών. Ποιες πρωτοβουλίες περιμένετε να αναλάβει και πείτε μου αν πιστεύετε ότι θα υπάρξει και ουσιαστική αλλαγή στην οικονομική πολιτική;

O κος Παπαθανασίου είναι όντως ένας άνθρωπος της αγοράς. Η θητεία του στο Επιμελητήριο Αθηνών του έδωσε την δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις ανησυχίες  των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να υπενθυμίσουμε  ξανά ότι  αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία της επιχειρηματικότητας  στην χώρα μας και κατά συνέπεια τον βασικό αναπτυξιακό μοχλό. Δεδομένης και της διεθνούς οικονομικής κρίσης η οποία επηρεάζει καθοριστικά την επιχειρηματικότητα στην χώρα μας και πλήττει ιδιαίτερα τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις , περιμένουμε από τον νέο Υπουργό της Οικονομίας αλλαγή στις προτεραιότητες σε σχέση με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και υπέρβαση στις δυσκολίες για άμεση στήριξη και διευκόλυνση της μικρής κυρίως επιχειρηματικότητας.

-Διανύουμε την δυσκολότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών. Πολλοί αναμένουν χιλιάδες απολύσεις και εκτόξευση της ανεργίας. Παρακολουθείτε τις εξελίξεις στην αγορά. Ποιες οι προβλέψεις σας;

Το κλείσιμο μιας επιχείρησης πέρα από το άμεσο κόστος στην απασχόληση του προσωπικού και στο εισόδημα των επιχειρηματιών έχει και σημαντικό έμμεσο κόστος που αφορά στην τεχνογνωσία, την πελατεία και τις εξειδικεύσεις που έχει αναπτύξει και δαπανήσει κατά την διάρκεια της ζωής της η επιχείρηση.
Το κόστος αυτό φαίνεται και αποτιμάται στις προσπάθειες και τις επιβαρύνσεις μιας νέας επιχείρησης να αναπτύξει τα παραπάνω.
Εκτίμησή μου είναι ότι σε περιόδους κρίσης βασικό ζητούμενο στην επιχειρηματικότητα είναι η επιβίωση της επιχείρησης ως ενεργούς και λειτουργικής μονάδας. Διατηρώντας τις επιχειρηματικές μονάδες με την αρωγή της πολιτείας εξασφαλίζουμε την άμεση και χωρίς μεγάλο κόστος επανεκκίνησής της.

Επειδή δεν μπορούμε να προβλέψουμε ούτε το μέγεθος αλλά και ούτε την έκταση της πρωτόγνωρης αυτής κρίσης η επιχειρηματική κοινότητα περιμένει πρωτοβουλίες τόσο από το κράτος όσο και από το σύνολο της κοινωνίας για την αντιμετώπισή της.

-Την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ ζητούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θεωρείτε επιβεβλημένο το μέτρο;

Η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ασφαλώς ένα αναγκαίο μέτρο στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων και των αναγκών που προαναφέρθηκαν. Το Επιμελητήριο των Τρικάλων υποστηρίζει αποφασιστικά και χωρίς προϋποθέσεις την πρόταση αυτή.

 -Ειδικότερα στα Τρίκαλα πως διαμορφώνονται τα δεδομένα; Υπάρχουν στοιχεία για επιχειρήσεις που ετοιμάζονται να βάλουν «λουκέτο» ή ίσως για μαζικές απολύσεις;

Η επιχειρηματικότητα στα Τρίκαλα δεν ξεφεύγει από τον γενικό κανόνα . Η κρίση την επηρεάζει αποφασιστικά και σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα.  Το ζητούμενο όπως προανέφερα είναι οι άμεσες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες από όλους και κυρίως από το κράτος.
 
-Ποιες είναι οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Τρικάλων για «έξοδο από την κρίση», αλλά και κυρίως για την στήριξη της τοπικής αγοράς. Πρόσφατα πραγματοποιήσατε μια ευρεία σύσκεψη. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε;


Όντως το Επιμελητήριό μας παρακολουθεί από την αρχή από πολύ κοντά το θέμα. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στα μέλη μας και την τοπική κοινωνία.
Οι πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου  είναι γνωστές και κοινοποιήθηκαν μέσω ειδικής προς τούτο σύσκεψης σε όλους τους παράγοντες του νομού και με υπομνήματα στην κεντρική διοίκηση.

Επιγραμματικά αυτές αφορούν:
  •     Στην παροχή άμεσων εγγυήσεων από το κράτος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης. Η σχετική πρωτοβουλία μέσω  του ΤΕΜΠΜΕ με τις σημερινές της προϋποθέσεις και όρους είναι ανεφάρμοστη για τις επιχειρήσεις μας και χρίζει άμεσης τροποποίησης. . Θα πρέπει οπωσδήποτε  να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα σχετικά με τις προϋποθέσεις κερδοφορίας των επιχειρήσεων  που θέτει το ΤEΜΠΜΕ ώστε  να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε  όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.
  •     Στην εποπτεία και τον έλεγχο των τραπεζών σχετικά με τα επιτόκια των χορηγήσεων. Δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτα και κατά βούληση των τραπεζιτών.
  •     Στην διευκόλυνση της τακτοποίησης των υποχρεώσεων (οικονομικών και διοικητικών )των επιχειρήσεων έναντι του κράτους.  Εδώ θα πρέπει να ληφθεί άμεσα μέριμνα  για το πάγωμα και την αναστολή πληρωμής για τουλάχιστον ένα εξάμηνο των τρεχουσών οφελών των μικρών επιχειρήσεων   (φορολογικών και ασφαλιστικών) προς το κράτος και τους ασφαλιστικούς Οργανισμούς καθώς και ο σχεδιασμός  ενός γενναίου προγράμματος ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  •      Στην  κατά προτεραιότητα επίσπευση των χρηματοδοτήσεων των επιχειρήσεων μέσα από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 και των εκταμιεύσεων από το Γ ΚΠΣ για τις επιχειρήσεις που υλοποίησαν  προγράμματα. Αναφορικά με το νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα σχετικά με τις προϋποθέσεις κερδοφορίας των επιχειρήσεων για την πρόσβαση στους πόρους αυτούς ώστε να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.
  •    Στην άμεση υιοθέτηση και ενεργοποίηση των μέτρων για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις  όπως αυτά περιγράφονται στις κατευθύνσεις της Ε. Ένωσης μέσα από την Πρωτοβουλία Small Business Act.
  •     Στην άμβλυνση της φορολογίας ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με την αναστολή των πρόσφατων μέτρων για την κατάργηση του αφορολόγητου και την μείωση των συντελεστών φορολόγησης των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.
  •     Στην άμεση τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους (οφειλών) προς  τις επιχειρήσεις καθώς και την επιστροφή του ΦΠΑ.
 
-Πέρασαν ήδη δυόμισι χρόνια από την εκλογή σας στην προεδρεία του Επιμελητηρίου. Αν κάνατε έναν μίνι απολογισμό δράσης που θα στεκόσασταν ιδιαίτερα;

Στόχος  της Διοίκησης είναι η αναβάθμιση των δομών του Επιμελητηρίου με έμφαση στον  βασικό άξονα των προτεραιοτήτων.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ: Η επιμόρφωση των μελών, γιατί η γνώση στο  σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον δημιουργεί το συγκριτικό πλεονέκτημα. Μόνο με την επένδυση στη γνώση και την εκπαίδευση  θα μπορέσουν οι Τρικαλινές επιχειρήσεις, να παράγουν μοναδικά και αναγνωρίσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, που να είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ: Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων μέσω των επιχειρηματικών αποστολών και τη συμμετοχή σε εκθέσεις. Στηρίζουμε ουσιαστικά τις πρωτοβουλίες σωματείων και συλλόγων για τη συμμετοχή σε συνέδρια και εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό που ως στόχο έχουν την εκπαίδευση των μελών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Μία από τις βασικές προτεραιότητες είναι η προώθηση του τουριστικού προϊόντος.  Στην προσπάθεια αυτή, το Επιμελητήριο συμμετέχει σε εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Γνωρίζοντας ότι ο τουρισμός σήμερα, είναι εμπειρίες, το Επιμελητήριο ασχολήθηκε με τη σύνταξη ολοκληρωμένων προτάσεων για τις υποδομές και τις οποίες κατέθεσε στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης με το οποίο υπάρχει μια συνεχής επαφής για την προώθηση και υλοποίησή τους.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ:  Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου πιστεύει ότι ανάπτυξη στο Νομό Τρικάλων, αλλά και στη Θεσσαλία γενικότερα, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα. Για την ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, καταθέσαμε συγκεκριμένη μελέτη  για τη δημιουργία του Πράσινου Θερμοκηπίου που αποτελεί  μία καινοτόμα πρόταση όχι μόνο σε θεσσαλικό και ελλαδικό επίπεδο, αλλά ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Κύριε Αλεξίου, το Επιμελητήριο Τρικάλων θέτει τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της επιχειρηματικότητας. Είμαστε από τα πρώτα Επιμελητήρια της χώρας που εισήλθαμε στη νέα ψηφιακή εποχή, δημιουργώντας το ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, το οποίο θέτουμε στην υπηρεσία των μελών μας, για την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων και την παραγωγή οικονομικού αποτελέσματος.

Αξιοποιώντας το μεγάλο κεφάλαιο που για την Ελλάδα είναι ο ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, δημιουργήσαμε και συνεχίζουμε να δημιουργούμε σχέσεις συνεργασίας με οργανωμένους συλλόγους των αποδήμων χτίζοντας τις προϋποθέσεις για επιχειρηματικές συνεργασίες, αλλά και προβάλλοντας το τοπικό τουριστικό προϊόν, στους ομογενείς μας.

Βασική προτεραιότητα,  ήταν και  είναι η στήριξη ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Ξεκινήσαμε μια σειρά επαφών με σωματεία και συλλόγους προωθώντας τα αιτήματά τους, στα αρμόδια υπουργεία, αλλά και παρέχοντας πληροφόρηση για οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στηρίζουμε τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις  παρέχοντας ενημέρωση για τρέχοντα προγράμματα τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

-Ποιες οι προτεραιότητές σας για τα επόμενα χρόνια;

Το Επιμελητήριο Τρικάλων, θα εντείνει τη δράση του για την περαιτέρω αξιοποίηση του Ηλεκτρονικού Επιμελητηρίου.  Προκειμένου να έχουμε καλύτερη επικοινωνία με τα μέλη μας, να δεχόμαστε αιτήματά τους  και να δίνουμε απαντήσεις σε θέματα που τους απασχολούν, αλλά και για προωθήσουμε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, φέροντάς αυτές, σε επαφή με την παγκόσμια αγορά δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αναπτύξουν επιχειρηματικές συνεργασίες παράγοντας οικονομικό όφελος.
Το Ηλεκτρονικό Επιμελη
τήριο είναι ένα σύγχρονο και  σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και  αποτελεί βασικό μας στόχο για τον οποίο θα εντείνουμε τις ενέργειές μας το επόμενο χρονικό διάστημα, επιμένοντας στις βασικές προτεραιότητες, επιμόρφωση, τουρισμός, πρωτογενής τομέας, εξωστρέφεια.

Κύριε Αλεξίου, πέρα από κάθε αναπτυξιακή δράση, μέλημά μας είναι να είμαστε κοντά στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μικρές και πολύ Μικρές Επιχειρήσεις γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικά.

-Η τελευταία μου ερώτηση. Υπάρχει σκέψη, σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αρχή και την ΤΕΔΚ να συντάξετε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για τον Νομό μας;

Η συνεργασία αυτή είναι επιθυμητή, απρόσκοπτη μέχρι σήμερα  και δεδομένη για το μέλλον. Ήδη το Επιμελητήριό μας στηρίζει συστηματικά τις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πρώτου και δεύτερου βαθμού) σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αφορούν την προβολή του νομού και την επιχειρηματικότητα..

Η εμβάθυνση της σχέσης της επιχειρηματικής κοινότητας και των εκπροσώπων της με την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της επίσης (Νομαρχία, Δήμοι) είναι βασικό προαπαιτούμενο για την Τοπική Ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία της περιοχής μας.
 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss