ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΑΝΟΙΞΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
10/12/2008

πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση

Οι επαφές και οι συναντήσεις της αποστολής του Επιμελητηρίου στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.

Η οικοδόμηση επιχειρηματικών και οικονομικών συνεργασιών μεταξύ των μελών του Επιμελητηρίου Τρικάλων με τους Αιγυπτιώτες Έλληνες και Αιγυπτίους συναδέρφους τους, ήταν ο σκοπός της αποστολής που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Τρικάλων, με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ. Βασίλη Γιαγιάκο, στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο, στο χρονικό διάστημα  29 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου 2008.

Πρώτος σταθμός της επιχειρηματικής αποστολής ήταν το λιμάνι της Αλεξάνδρειας που αποτελεί την πύλη της Αιγύπτου στη δύση. Η μακρά παρουσία, από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, του ελληνικού στοιχείου στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αιγύπτου αποκαλύπτεται σε κάθε γωνιά της. Από την κύρια οδική είσοδο, στην οποία οι αρχές της πόλης, σε ανάμνηση του ιδρυτή της Μέγα Αλέξανδρου, έχουν στήσει μνημείο ελληνιστικής τεχνοτροπίας, καλωσορίζοντας και στα ελληνικά τους επισκέπτες και υπενθυμίζοντας την μακραίωνη ιστορία της, μέχρι το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής, το οποίο ανεγέρθηκε με τη στήριξη του μεγάλου Μετσοβίτη εθνικού ευεργέτη και επί πολλά χρόνια Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας της Αιγύπτου Γεωργίου Αβέρωφ, το σπίτι όπου έζησε ο Κ. Καβάφης, αλλά και τα απομεινάρια της ακμής της ελληνικής παροικίας η οποία μέχρι τη δεκαετία του 1950, αποτελούσε τον κύριο εκφραστή της επιχειρηματικότητας στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Μπορεί το ελληνικό στοιχείο στην Αλεξάνδρεια να έχει συρρικνωθεί, ωστόσο, όσοι Έλληνες απέμειναν, συνεχίζουν να αποτελούν μία μικρή αλλά δραστήρια κοινότητα η οποία αναπτύσσει σημαντική επιχειρηματική δράση.

Η αποστολή του Επιμελητηρίου Τρικάλων, αφού προσκύνησε στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού και ξεναγήθηκε στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, επισκέφθηκε το Ελληνικό Επιμελητήριο της Αλεξάνδρειας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος, υπέγραψε με τον Αιγυπτιώτη Έλληνα ομόλογό του κ. Βύρων Βαφειάδη σύμφωνο συνεργασίας για τη διευκόλυνση των μελών του Επιμελητηρίου Τρικάλων στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Αίγυπτο. Το σύμφωνο έχει ως στόχο να διευκολύνει όσους Τρικαλινούς επιχειρηματίες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Αίγυπτο, με την παροχή πληροφοριών από την μεριά του Ελληνικού Επιμελητηρίου της Αλεξάνδρειας για το ισχύον επιχειρηματικό καθεστώς, για το φορολογικό σύστημα και τη γραφειοκρατία. Επίσης, θα παρέχονται συμφωνίες, για την αξιοπιστία των δράσεων στις οποίες επιθυμούν να στραφούν οι Τρικαλινοί επιχειρηματίες.

Επίσης, οργανώθηκε συνάντηση της Τρικαλινής αποστολής με 33 εκπροσώπους επιχειρήσεων (Αιγυπτίους και Αιγυπτιώτες Έλληνες) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αλεξάνδρειας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος με εκείνους της Τρικαλινής αποστολής.

Με εκπροσώπους του ΣΑΕ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στην Αλεξάνδρεια, ο κ. Γιαγιάκος και τα μέλη της Τρικαλινής αποστολής, είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν με εκπροσώπους του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων, είχε τη δυνατότητα να επαναλάβει στους εκπροσώπους του ΣΑΕ τον βαρύνοντα ρόλο που αναγνωρίζει στον Απόδημο Ελληνισμό ο οποίος μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα συνεργασίας και ανάπτυξης επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλήνων επιχειρηματιών και επιχειρηματιών στις χώρες που ζουν και δραστηριοποιούνται.

Για την περαιτέρω προώθηση αυτού του στόχου, ο κ. Γιαγιάκος ζήτησε το μητρώο των επιχειρήσεων των Ελλήνων της Διασποράς, ώστε να εντοπιστούν εκείνες οι επιχειρήσεις που προσφέρονται για την ανάπτυξη κοινών επιχειρηματικών δράσεων με τις ομοειδείς επιχειρήσεις του Νομού Τρικάλων. Το αίτημα του Προέδρου του Επιμελητηρίου έγινε δεκτό από τους εκπροσώπους του ΣΑΕ.

Οι συναντήσεις στο Κάιρο.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Ελληνικό Επιμελητήριο Καΐρου, όπου υπογράφθηκε ανάλογο σύμφωνο, μεταξύ του κ. Γιαγιάκου και του Αιγυπτιώτη ομολόγου του, κ. Αντώνη Διαμαντίδη για τη διευκόλυνση των Τρικαλινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη χώρα.

Ακολούθησε συνάντηση με τη Σύμβουλο ΟΕΥ Α’ του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Κάιρο, κα Παρασκευή Τασάκου η οποία ενημέρωσε την αποστολή του Επιμελητηρίου Τρικάλων για το επιχειρηματικό περιβάλλον της Αιγύπτου και για την προνομιακή  πρόσβαση, μέσω αυτής, στις υπόλοιπες αγορές της Μέσης Ανατολής.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν επιχειρηματικές συναντήσεις με διοργανωτή τον ΟΠΕ και τη Συμβουλευτική Εταιρία COFASE EGYPT, κατά τις οποίες τα μέλη της Τρικαλινής αποστολής είχαν τη δυνατότητα να εντοπίσουν πεδία κοινής επιχειρηματικής δράσης με τους Αιγυπτίους και τους Αιγυπτιώτες Έλληνες συναδέρφους τους, σε  τομείς, όπως το μάρμαρο, το βαμβάκι, τα σιτηρά, τα προϊόντα των αλευρόμυλων, τα οικοδομικά υλικά κ.α.

Ο κ. Γιαγιάκος, αποτιμώντας τα αποτελέσματα της αποστολής υπογράμμισε πως «ανοίχθηκε ένας δρόμος από το Επιμελητήριο Τρικάλων για τους Τρικαλινούς επιχειρηματίες στην Αίγυπτο στον οποίο μπορούν να βαδίσουν για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων στη χώρα της Αιγύπτου, αλλά και μέσω αυτής, στις αναδυόμενες αγορές της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού κόσμου».

Τα μέλη της Τρικαλινής αποστολής:  
 
Α/Α
ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
 1  ΜΠΟΥΣΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ   ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
 2  ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ  ΟΞΟΠΟΙΙΑ ΜΕΤΕΩΡΑ – ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΒΑΜΒΑΚΟΣ – ΕΡΙΟΠΛΥΝΤΗΡΙΟ – ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
 3  ΑΦΟΙ ΚΟΚΚΑ ΟΕ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΕΠΙΠΛΩΝ
 4  ΦΑΛΤΑΚΑΣ ΑΘΑΝ. ΚΑΙ ΕΥΘ. ΟΕ  ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΜΑΡΜΑΡΩΝ
 5  ΕCOMARKET - ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ  ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΙΔΩΝ
 6 ΚΟΛΙΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΚΑΡΒΟΥΝΑ - ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ
 7 ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΑΦΟΙ ΟΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
 8 ΠΕΤΡΑΝΗΣ Ι. ΑΒΕΕ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΑΓΚΕΛΩΝ
 9

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

ΕΜΠΟΡΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ

 10 ΓΙΩΤΗ ΑΦΟΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΡΟΙΟΝΤΑ ABEE

 ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΡΟΙΟΝΤΑ - ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

 11

ΜΙΧΑΗΛ ΕΛΕΝΗ

ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΑ - ΜΙΚΡΟΕΠΙΠΛΑ

 12

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΝΤΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΞΥΛΟΥ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΕΝΔΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΙΝΟΣΑΝΙΔΑΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΣΑΝΙΔΑΣ ΜΕ ΚΑΠΛΑΜΑ (ΞΥΛΟΦΥΛΛΟ)

 13

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ Ν. ΚΑΙ ΥΙΟΙ ΟΕ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΙΤΑΛΕΥΡΟΥ - ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΛΕΥΡΩΝ

 14

 PROVOLIexpo - ΖΥΓΟΥΡΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

ΕΠΙΠΛΑ

 15 ΥΙΟΙ ΕΥΘ. ΣΑΡΙΓΓΑΛΑ ΟΕ

ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΕΠΙΠΛΩΝ

 16

ΚΑΪΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

 ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ


Από το Επιμελητήριο:

Γιαγιάκος Βασίλειος: Πρόεδρος Επιμελητηρίου
Μπουτζιώλης Αθανάσιος: Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου
Σδρένια Σοφία: Στέλεχος Επιμελητηρίου
Κωστούλας Αθανάσιος: Δημοσιογραφική Κάλυψη

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss