ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο κ. ΓΙΑΓΙΑΚΟΣ
20/10/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
20/10/2008

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων, εκπροσώπησε τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην πρώτη συνεδρίαση του ΕΚΕ που πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες


B_F11640.JPGΣτην πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Επιχειρήσεων (ΕΚΕ), που πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος.

Ο κ. Γιαγιάκος  εκπροσώπησε τον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλίας, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Επιχειρήσεων το οποίο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας (Ημικύκλιο) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Περισσότεροι από 750 επιχειρηματίες από διαφορετικούς παραγωγικούς τομείς, από 45 ευρωπαϊκές χώρες, συζήτησαν και ψήφισαν για σημαντικά ζητήματα, εκφράζοντας τις ανησυχίες 23 εκατομμυρίων επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυρίαρχο ζήτημα της συνάντησης ήταν η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Τα μέλη του ΕΚΕ έδειξαν με τη ψήφο τους ότι ο απόηχος της κρίσης στις πιστωτικές αγορές έχει ξεκινήσει να εξαπλώνεται στον επιχειρηματικό κόσμο: το 66% των συμμετεχόντων είναι πλέον υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουν την επενδυτική τους πολιτική και οι μισοί από αυτούς, ακόμα και σε αυτό το πρώιμο στάδιο, αντιμετωπίζουν στενότερες συνθήκες δανεισμού.
 
Εκτός από την χρηματοπιστωτική κατάσταση, οι επιχειρηματίες συζήτησαν ορισμένα από τα θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, τα οποία θεωρούνται κλειδιά για την οικονομική ανάπτυξή της, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς εμπορίου, της κλιματικής αλλαγής και των δημογραφικών αλλαγών.

Σχολιάζοντας την συνολική έκβαση του ΕΚΕ, ο ΠρόεδροςP_F11696.JPG του Ευρωεπιμελητηρίου, κ. Pierre Simon, δήλωσε: «Οι απόψεις μίας ατομικής επιχείρησης, ιδιαίτερα μιας μικρομεσαίας επιχείρησης, είναι εύκολο να τις αγνοήσει κανείς, αλλά οι 750 και πλέον επιχειρηματίες μεταφέρουν τις ανησυχίες 23 εκατομμυρίων επιχειρήσεων ανά την Ευρώπη, συνεπώς το σωρευτικό αποτέλεσμα είναι γιγάντιο. Οι ιθύνοντες, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις ανησυχίες των επιχειρηματιών και να τις εξετάσουν προσεχτικά, ώστε να βρουν λύσεις που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να βγει από την ύφεση και να είναι παγκόσμια ανταγωνιστική».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έτυχε ευρείας αποδοχής μεταξύ των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και ο κ. Γιαγιάκος, οι οποίοι, υπογράμμισαν τη σημασία της επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Παρόλο όμως που οι επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, λειτουργούν σήμερα σε ένα περιβάλλον γεμάτο γραφειοκρατικές, φορολογικές και χρηματοδοτικές αντιξοότητες, γεγονός που δυσχεραίνει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

ebe1_F11663.JPGΟι επιπτώσεις των διαφόρων φορολογικών συστημάτων, σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία, στα κράτη μέλη της ΕΕ  δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά και στον ανταγωνισμό με αποτέλεσμα να επηρεάζουν την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που πλήττονται περισσότερο από τις τελευταίες εξελίξεις, γιατί μέσω αυτής θα ξεπεραστεί η κρίση και θα κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος είχε συναντήσεις με ευρωβουλευτές, άλλα και  μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Επιχειρήσεων κατά τις οποίες ανταλλάχθηκαν απόψεις για τους τρόπους ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και τις εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Περιφέρειας, αλλά και για ένα από τους βασικούς πυλώνες των πρωτοβουλιών του Επιμελητηρίου που είναι η αξιοποίηση και ανάπτυξη του τουρισμού που αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Νομού Τρικάλων.
 
 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss