ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
23/06/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23/06/09
giagiakos1_F25310.JPGΑντιπροσωπεία του, είχε την ευκαιρία να αναδείξει τον σταθερό προσανατολισμό του Επιμελητηρίου στην ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, ειδικότερα, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι ο μοναστηριακός – προσκηνυματικός τουρισμός και τα προϊόντα του  αγροτοκτηνοτροφικού τομέα

Η περαιτέρω ανάπτυξη του μοναστηριακού  και προσκηνυματικού τουρισμού,  οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι νέες τεχνολογίες για τη διαχείριση των αποβλήτων, καθώς και η διεύρυνση των επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο 2ο ελληνορωσικό επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε, το διήμερα 15 και 16 Ιουνίου 2009 στο ιστορικό Παλάτι της Ταυρίδος στην Αγία Πετρούπολη.

Στις εργασίες συμμετείχαν περισσότεροι από 400 σύνεδροι. Επιστήμονες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο χωρών, εκ των οποίων τουλάχιστον 150 ταξίδευσαν ειδικά από την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν το διήμερο Φόρουμ.

giagiakos2_F25339.JPGΣτις εργασίες του ελληνορωσικού επιχειρηματικού φόρουμ προσκλήθηκε και παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Τρικάλων με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ. Βασίλειο Γιαγιάκο και τη συμμετοχή του Α΄ αντιπροέδρου κ. Δημητρίου Ζερβόπουλου καθώς και του γραμματέα κ. Ευάγγελου Βενέτη.

Τα μέλη της Τρικαλινής αποστολής, τόσο κατά τη διάρκεια των κυρίως εργασιών του φόρουμ, όσο και των επιμέρους θεματικών συνεδριών που πραγματοποιήθηκαν, είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν το σταθερό προσανατολισμό του Επιμελητηρίου στην ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, ειδικότερα, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι ο μοναστηριακός – προσκηνυματικός τουρισμός και τα προϊόντα του  αγροτοκτηνοτροφικού τομέα τα οποία παράγει ο τόπο μας.

Ειδικότερα, ο κ. Γιαγιάκος που ήταν ένας εκ των βασικών ομιλητών του φόρουμ, ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων, αναφέρθηκε στους ισχυρότατους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, υπογραμμίζοντας πως «αυτοί προαιώνιοι δεσμοί φιλίας είναι θεμελιωμένοι σε σταθερή πνευματική και ιστορική βάση και πέρασαν με επιτυχία τη δοκιμασία του χρόνου. Οι λαοί μας τρέφουν αμοιβαία εκτίμηση και θαυμασμό που στηρίζεται πάνω σε ένα ισχυρό πρώτο κοινό θεμέλιο: την κοινή Ορθόδοξη κληρονομιά των δύο χωρών. Μια κληρονομιά η οποία αποτελεί και το όχημα για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών».

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως «η κοινή Ορθόδοξη κληρονομιά είναι βαθιά χαραγμένη στις συνειδήσεις των δύο λαών και πιστοποιείται από τα μνημεία μας.

Από το μοναστηριακό συγκρότημα της Λαύρας Αγίας Τριάδος- Αγίου Σεργίου, το οποίο αποτελεί  θρησκευτικό κέντρο της Ρωσικής Εκκλησίας μέχρι και τη μοναστηριακή κοινότητα των Μετεώρων στο Νομό Τρικάλων, που είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ορθόδοξης κληρονομιάς και αποτελεί  αξιόλογο πόλο έλξης επισκεπτών από κάθε γωνιά του πλανήτη».

Ο κ. Γιαγιάκος υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει το Επιμελητήριο στην ανάπτυξη, μέσω της ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και την προώθηση δράσεων, σχέσεων αμφίδρομης επιχειρηματικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με τη Ρωσία, αποδεικνύοντας τις αγαστές σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας, συνεργασίας, εκτίμησης και εμπιστοσύνης που συνδέουν τους δύο λαούς.

Ο προσκυνηματικός και μοναστηριακός τουρισμός αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες  μας, που με πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως η συμμετοχή σε εκθέσεις και οι ανταλλαγές επισκέψεων, με ομόδοξες χώρες και πρωτίστως με τη Ρωσία, τονίζεται η σημασία του και αναδεικνύονται τα πλεονεκτήματά του.

Όπως τόνισε ο κ. Γιαγιάκος, «πέρα από τον τουρισμό, που αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας, υπάρχουν και άλλα πεδία όπου μπορούν να αναπτυχθούν κοινές επιχειρηματικές δράσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, με κυρίαρχο αυτό, του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα».

Ο ίδιος, με την ιδιότητα του προέδρου του Κέντρου Τεχνολικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ) Θεσσαλίας, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα παραγωγικά χαρακτηριστικά της περιοχής, υπογραμμίζοντας πως είναι η πρώτη στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα, με δυναμική εξαγωγική δραστηριότητα στο εθνικό τυρί της χώρας, τη φέτα. Τυροκομικές μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή, έχουν επεκτείνει την παραγωγική τους βάση και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης  εξάγοντες σημαντικές ποσότητες σε τυρί διαφόρων τύπων.

Η Κεντρική Ελλάδα είναι η κύρια παραγωγός αγροτικών προϊόντων της χώρας. Παράγει κηπευτικά, πεπονοειδή, ελαιόλαδο, φρούτα  με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά για τα  οποία μπορούν να προκύψουν επιχειρηματικές συνεργασίες.

Έχει μία δυναμική βιομηχανία ξύλου και παράγει έπιπλα σύγχρονων προδιαγραφών. Υπάρχει μία παράδοση στην παραγωγή κρασιών, αναψυκτικών και ποτών με έμφαση και στα τοπικά προϊόντα προέλευσης, όπως το τσίπουρο, που διευρύνεται και εξελίσσεται σε μία δυναμική εξαγωγική βιομηχανία.

Υπάρχει μία πολυεπίπεδη εμπορική δραστηριότητα η οποία υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα και ένας ισχυρός τομέας παροχής υπηρεσιών με εξωστρεφή προσανατολισμό.

Η πολυμορφία της παραγωγικής βάσης της Θεσσαλίας, σε συνδυασμό με το κεντροβαρικό γεωγραφικό της χαρακτήρα, στην καρδιά ακριβώς της Ελλάδας, ανάμεσα από τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, πάνω στον κυριότερο οδικό και σιδηροδρομικό άξονα της χώρας και με το λιμάνι του Βόλου, σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων από τα κυριότερα αστικά κέντρα της περιοχής, αποτελεί μία ταχέως αναπτυσσόμενη Περιφέρεια. Λόγω του κεντροβαρικού της χαρακτήρα, αποτελεί προνομιακή περιοχή για την ανάπτυξη κοινών επιχειρηματικών δράσεων, όχι μόνο σε επίπεδο  χώρας, αλλά και ως πύλη για την υπόλοιπη Νοτιανατολική Ευρώπη.


Λεζάντες Φωτογραφιών

1. Ο κ. Βασίλης Γιαγιάκος με τον πρώην πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα και νυν στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Αντρέϊ Βντόβιν, τον επικεφαλή της εταιρείας «Pommel Holdings» και κεντρικό χορηγός και διοργανωτή του φόρουμ κ. Σεργκέι Γκολοβίν και εκπρόσωπο του Πατριαρχείου της Μόσχας.

2. πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος, ως προεδρεύων στις εργασίες του ελληνορωσικού φόρουμ

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss