ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΑΡΑΒΟ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
22/05/2008

Άραβο – Ελληνική επιχειρηματική συνεργασία

 

Aravo-Elliniki_sinergasia2_F7104.jpgΟι συναντήσεις Ελλήνων και Αράβων στο πέρασμα των αιώνων ήταν στενές και αδερφικές. Η συνύπαρξη του αραβικού και του ελληνικού πολιτισμού που αιώνες πριν, αποτελεί την πλέον εντυπωσιακή διάψευση της - θεωρίας περί «συγκρούσεως πολιτισμών». Οι Έλληνες και οι Άραβες έχουν λοιπόν, την ιστορία με το μέρος τους. Μπορούν να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν κοινές δράσεις σε μία σειρά τομείς. Κυρίως, δε, να συνεργαστούν στον επιχειρηματικό τομέα στο πλαίσιο της νέας παγκόσμιας αγοράς.

Η ανάγκη της ενίσχυσης των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του αραβικού κόσμου εντοπίστηκε και αναλύθηκε κατά την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με θέμα «Διασταύρωση πολιτισμών – το κλειδί για την επιτυχία των επιχειρηματικών συνεργασιών με τον Αραβικό κόσμο» που διοργάνωσε το Αραβο – Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Αναπτύξεως που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Στην ημερίδα μετείχε και αντιπροσωπεία του Επιμελητήριου Τρικάλων με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ. Βασίλη Γιαγιάκο.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η σωστή ενημέρωση για τις βασικές αρχές της αραβικής κουλτούρας που είναι σημαντικές σε ένα κόσμο γεμάτο διαφοροποιήσεις.

Επιπρόσθετα, έγινε ενημέρωση των Ελλήνων Επιχειρηματιών και Επενδυτών για τις τρέχουσες οικονομικές και εμπορικές εξελίξεις και συναλλαγές, το επενδυτικό κλίμα, τα Joint Ventures, τα επιχειρηματικά κίνητρα, την νομοθεσία, το νομικό πλαίσιο, το τραπεζικό σύστημα, την απελευθέρωση των αγορών και όλα όσα επικρατούν στις Αραβικές χώρες, και προπάντων για να συνειδητοποιήσουν, οι Έλληνες Επιχειρηματίες, την ραγδαία ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε αυτές τις χώρες.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΑΒΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επίσης οι εισηγήσεις των Επίσημων Ομιλητών αντανακλούσαν την πολιτική επιθυμία των δύο πλευρών (Αράβων και Ελλήνων) για μεγαλύτερη ανάπτυξη των Αραβο-Ελληνικών οικονομικών σχέσεων και ότι υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες οι οποίες εκφράζουν το ζητούμενο στόχο ιδίως όπως αυτές του Άραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου. Ενώ η επίσημη Αραβική πλευρά τόνισε το θέμα διευκόλυνσης των αδειών εισόδων στην Ελλάδα (Shengen visa) για τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές. Τόσο η Ελληνική όσο και η αραβική πλευρά, εξήραν το ρόλο του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου και τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των Αράβων και των Ελλήνων. Υπογραμμίστηκε μάλιστα, ότι σήμερα ολοκληρώνει 50 χρόνια συνεργασίας με τους Άραβες , τονίζοντας πως οι Άραβες και οι Έλληνες κρατούν το λόγο της τιμής τους στις Εμπορικές τους συναλλαγές.

Επιπλέον οι εισηγήσεις των υπολοίπων ομιλητών εστίασαν στις δυνατότητες που προσφέρουν οι Αραβικές Χώρες στους τομείς, δομικών υλικών, προστασίας του περιβάλλοντος, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατασκευών, τουρισμού και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη Λιβύη η οποία. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, των φιλικών σχέσεων με την Ελλάδα, αλλά και της γενικότερης επιρροής που ασκεί στον αραβικό κόσμο, παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες και ευκαιρίες για την επιχειρηματική δράση.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το Επιμελητήριο Τρικάλων, αποφάσισε τη συμμετοχή του στην επιχειρηματική αποστολή του ΟΠΕ στη Λιβύη από 7 έως 11 Δεκεμβρίου. Ο κ. Γιαγιάκος σχολίασε πως η συγκεκριμένη συμμετοχή έρχεται ως επιστέγασμα της ημερίδας του Άραβο – Ελληνικού Επιμελητηρίου και την προσπάθειας που καταβάλλεται από τον Επιμελητήριο, τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων μελών του.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss