ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ-ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
22/05/2008

paris_eurochambres_2_F10412.jpg

Το Επιμελητήριο Τρικάλων έλαβε μέρος στο ετήσιο Ευρώ-συνέδριο των Επιμελητηρίων όλης της Ευρώπης το οποίο πραγματοποιήθηκε φέτος στο Παρίσι, στις 25 και 26 Οκτωβρίου. Στο 15ο ετήσιο συνέδριο Eurochambres συμμετείχε αποστολή του Επιμελητηρίου αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και μέλη του Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πάνω από 500 αντιπρόσωποι των επιμελητηρίων, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκός κόσμος και ο δημόσιος τομέας, που προέρχεται από 44 διαφορετικές χώρες, επιβεβαίωσαν τον κρίσιμο ρόλο των περιοχών και των τοπικών δράσεων στην ενθάρρυνση της γενικής ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

 

paris_eurochambres_1_F10324.jpgΑπό το συνέδριο προέκυψαν, μεταξύ άλλων, τέσσερις πολύ σημαντικές διαπιστώσεις. Κατ' αρχάς, είναι απολύτως ζωτικής σημασίας η ολοκλήρωση και η πλήρης λειτουργία της ιδέας της εσωτερικής Ευρωπαϊκής Αγοράς, αλλά και η εναρμόνιση όλων των περιοχών στις κοινοτικές οδηγίες. Χωρίς αυτά τα δύο βασικά στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Αγορά δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμια κλίμακα.

Δεύτερον, υπάρχει μια σαφής σύνδεση μεταξύ της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα της δια βίου μάθησης επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών πρέπει να εστιάσουν "στην καταλληλότητα για απασχόληση", δηλ. στη ζήτηση της αγοράς εργασίας. Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί είναι να δημιουργηθεί κάποιο πρόγραμμα Erasmus για τους μαθητευομένους υπαλλήλους.

Τρίτον, η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται από την καινοτομία, αλλά η Ε.Ε. παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις στην επίτευξη αυτού του σκοπού: ο στόχος της Λισσαβώνας για διάθεση 3% του ΑΕΠ σε δαπάνες R&D (Research & Development) έχει πραγματοποιηθεί μόνον από 21 από τις 268 περιοχές της Ευρώπης. Η δημιουργία ενός βιώσιμου ευρωπαϊκού ιδρύματος τεχνολογίας είναι σημαντική από αυτή την άποψη, υπό τον όρο ότι θα υπάρξει σωστή συμμετοχική ισορροπία από τις επιχειρήσεις, τα πανεπιστήμια καθώς και τα ερευνητικά κέντρα.

Τέταρτο, η Ευρώπη δεν πρέπει να ξεχάσει τις εμπορικές σχέσεις της με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτές οι αγορές έχουν συχνά τεράστιες δυνατότητες και δυναμική, αλλά και πάρα πολλά εμπόδια τα οποία περιορίζουν σημαντικά την εμπορική διείσδυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss