ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Μπήκε ο σπόρος για τις δενδρώδεις καλλιέργειες στο Ν. Τρικάλων
Κατά τη χθεσινή ημερίδα στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Επιμελητηρίου – Ξεκίνησε η πρόσκληση ενδιαφέροντος
11/01/2013

ΠΡΟΕΔΡΟΣ κ. ΓΙΑΓΙΑΚΟΣ και κ.κ. Ι. ΚΑΡΓΙΩΤΗΣ και ΣΤ. ΓΙΩΤΗΣΤην έναρξη της ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την συγκρότηση Ομάδας Παραγωγών μέσω της οποίας θα αναπτυχθούν δενδροκαλλιέργειες στο Νομό Τρικάλων σηματοδότησε η χθεσινή ημερίδα στο Επιμελητήριο Τρικάλων.
Του Λάζαρου Μάμαλη

Η αίθουσα του Επιμελητηρίου ήταν κατάμεστη γεγονός που απέδειξε το ενδιαφέρον των Τρικαλινών για τις δενδροκαλλιέργειες. Πρόκειται για οργανωμένες καλλιέργειες μέσω Ομάδας Παραγωγών που θα συσταθεί γι’ αυτόν τον λόγο για να επιδοτηθούν τα έξοδα καλλιέργειας, με κορωνίδα των δενδροκαλλιεργειών τα αχλάδια και συγκεκριμένα την ποικιλία ambate fetel (αμπάτε φέτελ) για την εξέταση των δεδομένων της οποίας πραγματοποιήθηκε η αποστολή του Επιμελητηρίου στην Μπολόνια της Ιταλίας. Πριν αλλά και μετά την αποστολή έγινε μια  συστηματική έρευνα στην οποία αναφέρθηκε ενδελεχώς κατά τη χθεσινή ημερίδα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Γιαγιάκος ο οποίος μίλησε τόσο για τα δεδομένα του εγχειρήματος όσο και στους συμβολισμούς που απορρέουν απ’ αυτό για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και τη μεταποίηση αυτής που αποτελεί, όπως τόνισε, διαχρονικό στόχο του ΕΒΕ Τρικάλων. Ο κ. Γιαγιάκος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Χρήστο Λάππα που ήταν παρών στην ημερίδα, όσο και τους υπολοίπους δημάρχους του Νομού για τη στήριξη. Επίσης ευχαρίστησε και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστο Μιχαλάκη, τονίζοντας ότι το εγχείρημα αγκαλιάστηκε από τους φορείς γεγονός που σηματοδοτεί την ανάγκη να μεταβούμε στις σύγχρονες δυναμικές καλλιέργειες που θα συμβάλουν στην ανάταση της τοπικής οικονομίας. 

ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟΣτο συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα έχει δύο διαστάσεις, τη μία την αμιγώς καλλιεργητική και στην άλλη της συγκρότησης και προώθησης της παραγωγής, μπορούν να ενταχθεί κάθε ενδιαφερόμενος (νυν καλλιεργητής, αλλά και άσχετοι με το αντικείμενο) αρκεί να γίνει μέλος της Ομάδας Παραγωγών και βέβαια να καλύψει την ιδία συμμετοχή ως προς το κόστος εγκατάστασης της καλλιέργειας.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα που είναι σε γνώση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη έχει και τη στήριξη του κορυφαίου στο είδος, Πανεπιστημίου της Μπολόνια μιας και ο αρμόδιος καθηγητής δήλωσε πρόθυμος να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος στα Τρίκαλα και δήλωσε πως, αν χρειαστεί, θα επισκεφθεί και την περιοχή.

Παράλληλα, το ίδρυμα NAVARΑ που είναι μια από τις σημαντικότερες σχολές εκπαίδευσης παραγωγών στη γειτονική χώρα, εμφανίστηκε θετικό να παράσχει τεχνογνωσία για την καλλιέργεια ακόμη και μέσω τηλεδιασκέψεων.

Εκτός του κ. Γιαγιάκου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μίλησαν ο οικονομολόγος και οικονομικός επόπτης της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου κ. Στέφανος Γιώτης που παρουσίασε πτυχές της οικονομικής διάστασής του και ο γεωπόνος κ. Γιάννης Καρυώτης.

Στο τέλος της ημερίδας, όσοι από τους παρισταμένους έδειξαν ενδιαφέρον συμμετοχής στην Ομάδα Παραγωγών είχαν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν αίτηση ενδιαφέροντος στην οποία δήλωναν και την έκταση που προτίθενται να καλλιεργήσουν.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss