ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ζωηρό ενδιαφέρον για την καλλιέργεια αγριαγκινάρας
Δεκάδες Τρικαλινοί παρακολούθησαν τη χθεσινοβραδινή ημερίδα στο Επιμελητήριο
27/01/2012

πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση

Ημερίδα για τα Ενεργειακά Φυτά - Παραγωγή Βιομάζας από καλλιέργεια Αγριαγκινάρας πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου χθες το απόγευμα στο Επιμελητήριο Τρικάλων.
Του Λάζαρου Μάμαλη

Την ημερίδα διοργάνωσαν ο Γεωπονικός Σύλλογος, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κ. Ελλάδας και το Επιμελητήριο Τρικάλων.
Εισηγητές ήταν ο κ. κ. Γέμτος Θεοφάνης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο οποίος ανέλυσε το θέμα ενεργειακά φυτά-εισαγωγή στην καλλιέργεια-διακίνηση και χρήση Βιομάζας. Για τη σφαιρική ενημέρωση των παραβρισκομένων χρησιμοποιήθηκε και η τεχνολογία SKYPE.
Ο κ. Κωστάμης Ευάγγελος Γεωπόνος που ανέπτυξε τους τρόπους καλλιέργειας της αγριαγκινάρας.
Ο κ. Ιακωβάκης Βύρων Χημικός Μηχανικός που παρουσίασε το θέμα Συμβολαιακή Γεωργία-Βιομάζα παρούσα κατάσταση μελλοντικές προσδοκίες και ο κ. Ντίνας Κων/νος Μηχανολόγος Μηχανικός που αναφέρθηκε στην εκμηχάνιση της καλλιέργειας και στη συγκομιδή της Βιομάζας.
Η αγριαγκινάρα
Η αγριαγκινάρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο. Η χρήση αυτή μπορεί να γίνει είτε σε οικιακή κλίμακα είτε σε βιομηχανική-βιοτεχνική. Χρησιμοποιείται λοιπόν τόσο σε ειδικά εργοστάσια όσο και σε πολυκατοικιές, νοσοκομεία και νοικοκυριά, με την αγορά ειδικών καυστήρων πελλέτας. Επίσης, τα σπόρια του φυτού μπορούν να χρησιμεύσουν στην παραγωγή βιο-ντίζελ.
Δίνεται η δυνατότητα να μετατραπεί η αγριαγκινάρα σε πετρέλαιο φθηνό το οποίο θα παραχθεί από ελληνικά χέρια σε ελληνική γη. Η παραγωγή βιοκαυσίμου θα μπορούσε να μας απεξαρτήσει από τα διεθνή μονοπώλια ενέργειας. Επιπλέον, η αγριαγκινάρα μπορεί να χρησιμεύσει και ως ζωοτροφή η οποία έχει χαμηλότερο κόστος ενώ η μεγάλη της ανθοφορία προσφέρει και μια παράπλευρη ωφέλεια στη μελισσοκομία. Οι μέλισσες μαζεύουν το μέλι από τα άνθη της αγριαγκινάρας τα οποία είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα. Σε γενικές γραμμές η αγριαγκινάρα θεωρείται ένα φιλικό προς το περιβάλλον φυτό. Αρκεί να αναλογιστούμε πώς ξεκίνησε να διαδίδεται στη θεσσαλική πεδιάδα ως απάντηση στη μόλυνση των υπόγειων νερών από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα.
Επίσης βοηθά ακόμη στη διαιώνιση της παραγωγικότητας των εδαφών και στην αποφυγή κατανάλωσης ενέργειας στις καλλιέργειες.
Στην ημερίδα μεταξύ των άλλων, παραβρέθηκαν ο βουλευτής κ. Χρήστος Μαγκούφης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θανάσης Βαβύλης και οι αντιδήμαρχοι κύριοι Κώστας Μανώλης και Θόδωρος Σπανός.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ημερίδα με θέμα: «Ενεργειακά Φυτά – Παραγωγή Βιομάζας από καλλιέργεια Αγριαγκινάρας» (24/01/2012)

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss