ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ   /   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗ - ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»
04/05/2010

ΝΕΟΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗ – ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

Το Πρόγραμμα «ΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗ – ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» αποτελεί μια επιμέρους πρωτοβουλία  του  Υπουργείου  Οικονομίας,  Ανταγωνιστικότητας  και  Ναυτιλίας  (ΥΠΟΙΑΝ)  στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα  και Επιχειρηματικότητα 2007 - 2013» (ΕΠ.ΑΝ.ΙΙ) για την παροχή ενισχύσεων σε υφιστάμενες Πολύ Μικρές, Μικρές & Μεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, της  ένδυσης, της υπόδησης και του δέρματος, με σκοπό την δημιουργία των προϋποθέσεων ενθάρρυνσης της  καινοτομίας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων των κλάδων αυτών.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ο αρχικά προβλεπόμενος προϋπολογισμός του Προγράμματος χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 15.000.000,00 € (Δημόσια Δαπάνη).

ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η  δράση  «ΕΝΔΥΣΗ  ΚΑΙ  ΥΠΟΔΗΣΗ  –  ΝΕΕΣ  ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»  θα  υλοποιηθεί  από  τη  Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας – Διεύθυνση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (εφεξής  ΜΜΕ) και τον EOMMEX A.E. 

ΤΥΠΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση θεωρούνται επιχειρήσεις για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις :

1.  Είναι  υφιστάμενες  Mικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που κατά τη χρήση του 2009 απασχολούσαν λιγότερα από 250 άτομα με σχέση εξαρτημένης εργασίας (εκφραζόμενα σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ)) και το όριο του κύκλου εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ ή εκείνο του συνόλου του ισολογισμού τα 43 εκατ. Ευρώ και πληρούν το  κριτήριο της ανεξαρτησίας.

2. Έχουν αρχίσει την δραστηριότητά τους το αργότερο την 1/1/2007 και λειτουργούν αδιαλείπτως τουλάχιστον από τότε.  

3. Έχουν καταστατική έδρα στην Ελλάδα και κέντρο άσκησης της δραστηριότητάς τους μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας.

4. Οι κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητές τους είναι μεταποιητικές επιχειρήσεις των κλάδων ΚΕΥΔ ή επιχειρήσεις παροχής υποστηρικτικών στην μεταποίηση των κλάδων ΚΕΥΔ υπηρεσιών, οι οποίες έχουν κύρια δραστηριότητα, η οποία ταξινομείται σε έναν από τους κλάδους με ΚΑΔ 2008: 13, 14, 15, 71.2, 74.10.19,  εκτός  των  περιπτώσεων  που  ρητά  αναφέρονται  ότι  εξαιρούνται  στο Παράρτημα I του επισυναπτόμενου Οδηγού.   

Εξαιρούνται  και  συνεπώς  είναι  μη  επιλέξιμες,  επιχειρήσεις  που  αναπτύσσονται ή δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο σύμβασης franchising (δικαιόχρησης).  

5. Κάθε επιλέξιμη επιχείρηση έχει δικαίωμα συμμετοχής σε μία (1) μόνο πρόταση στο παρόν πρόγραμμα.

6. Η επιχείρηση πρέπει να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα (αποκλείονται δηλαδή τα πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα π.χ. σωματεία, σύλλογοι, ΟΤΑ κ.α.).

7. Η επιχείρηση πρέπει να μη βρίσκεται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση, να μην εκκρεμεί σε βάρος της ανάκτηση ενίσχυσης.

8. Είναι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εταιρική μορφή ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, ή ατομικές επιχειρήσεις και τηρούν βιβλία  Β'  ή  Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ..  

9.  Η  επιχείρηση  πρέπει  να  λειτουργεί  νομίμως (να  έχει  την  κατά  περίπτωση  εν  ισχύ  άδεια λειτουργίας όπου αυτό απαιτείται).

10. Η επιχείρηση πρέπει να είναι εγγεγραμμένη στο αρμόδιο επιμελητήριο (όπου απαιτείται).

11. Ο αιτούμενος προϋπολογισμός και οι κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών του επιχειρηματικού σχεδίου πρέπει να συμφωνούν με τα οριζόμενα στον παρόντα Οδηγό.

12. Η μεταποιητική δραστηριότητα μιας επιχείρησης αποδεικνύεται από τα έντυπα φορολογικής δήλωσης της επιχείρησης (π.χ. Ε3) ή από τη νόμιμη άδεια λειτουργίας της επιχείρησης ή από το καταστατικό της επιχείρησης ή από τη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος στην αρμόδια ΔΟΥ.

13.  H  επιχείρηση  δεν  πρέπει  να  έχει  λάβει  κατά  τα  έτη  2008,  2009  και  2010, συμπεριλαμβανομένου του ποσού που αιτείται από το παρόν πρόγραμμα, επιχορηγήσεις με τον κανόνα De minimis που υπερβαίνουν τα 200.000 €.

14. Οι  δαπάνες  του προτεινόμενου έργου δεν  έχουν  χρηματοδοτηθεί  και  δεν  έχουν  ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους. Η προϋπόθεση αυτή αφορά τόσο το σύνολο του έργου όσο και τις επιμέρους ενέργειες.

15. Δεν έγινε έναρξη του έργου πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής  υποβολής  της  πρότασης (δηλαδή  ανάληψη  νομικών δεσμεύσεων, παραγγελίες με προκαταβολή, έκδοση τιμολογίων, συμβάσεις κτλ).

16. Η επιχείρηση διαθέτει ή δεσμεύεται να μεριμνήσει για τις κατάλληλες υποδομές για την ελαχιστοποίηση των εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, όπου αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο.

17. Δεν εμπίπτουν στα κριτήρια διαχωρισμού πράξεων των Ταμείων ΕΤΠΑ, ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης) και ΕΤΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας), όπως αυτά συμπεριλαμβάνονται στο ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα».

18. Η επιχείρηση δεν είναι προβληματική επιχείρηση όπως αυτές ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 2. παρ. 2.1, σημεία 9,10,11  των  κατευθυντηρίων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2004/C/244/02) (Παράρτημα VII).    

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ

Τα όρια του προϋπολογισμού των προτάσεων σε ΕΥΡΩ (μη περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) είναι 30.000 – 150.000 € για Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις με λιγότερα από 50 άτομα και 80.000 – 200.000 € για Μεσαίες επιχειρήσεις από 50 έως λιγότερα από 250 άτομα προσωπικό.

Σε κάθε περίπτωση το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου ΔΕΝ δύναται να υπερβαίνει το 100% του μέσου όρου του κύκλου εργασιών της τελευταίας τριετίας.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ - ΙΔΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΔΑΝΕΙΟ

Το ποσοστό δημόσιας Χρηματοδότησης ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης καθορίζεται από τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης και διαμορφώνεται ως εξής:

Για τις Μεσαίες επιχειρήσεις από 30 έως 40% και ειδικότερα για τη Θεσσαλία στο 35%. Για τις Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις από 35 έως 45% και ειδικότερα για τη Θεσσαλία στο 40%.

Η ιδιωτική συμμετοχή δύναται να αποτελείται από ιδία συμμετοχή και τραπεζικό δανεισμό. Σε κάθε περίπτωση  η  ιδία  συμμετοχή  δεν μπορεί  να  είναι μικρότερη  του 25% του  αντίστοιχου προϋπολογισμού.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗ-ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» (07/06/2010)

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss