ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ   /   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΕ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ 50.000 ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΕ ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
26/04/2010

ΕΛΗΞΕΤο πρόγραμμα αφορά στην επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με την επιχορήγηση μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους που αντιστοιχεί στο ύψος  των ασφαλιστικών εισφορών.                                                                                                            

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα αρχίσει την 26-4-2010 σύμφωνα με την με αριθμ.B116995/23-4-2010 απόφαση του Διοικητή του Οργανισμού.

1. Πλαίσιο ένταξης - Xρηματοδότηση 

Οι ενισχύσεις που προβλέπονται στην παρούσα ΚΥΑ χορηγούνται βάσει του εγκεκριμένου καθεστώτος Ν.304/2009 στα πλαίσια του «Προσωρινού κοινοτικού πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης».

Στο άρθρο 4.2.2 του ανωτέρω αναφέρεται ότι: “Η ενίσχυση δεν πρέπει να υπερβαίνει επιχορήγηση σε μετρητά ύψους 500.000 EUR ανά επιχείρηση.

2. Ρόλος του ΟΑΕΔ  -  Δικαιούχοι των πράξεων

Σύμφωνα με τον Ν. 2956/2001 (ΦΕΚ Α΄258), μεταξύ των σκοπών του ΟΑΕΔ είναι η ενίσχυση, διευκόλυνση της ένταξης και διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στην αγορά εργασίας και σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 3833/2010 (ΦΕΚ 40/Α/15-03-2010) ο ΟΑΕΔ μπορεί να επιδοτεί μέχρι και το εκατό τοις εκατό (100%) των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για προσλαμβανόμενους μισθωτούς σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες.

3. Δικαιούχοι, ωφελούμενοι και προϋποθέσεις συμμετοχής

εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για χρονικό διάστημα έως και δύο (2) μηνών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων που απασχολούσαν κατά το προηγούμενο έτος (2009), εφόσον διαθέτουν άδεια λειτουργίας από τον οικείο φορέα.

1. Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν οι εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

   α)  διαθέτουν άδεια λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. σε ισχύ, 

   β)  βεβαίωση εποχικής λειτουργίας από τον οικείο φορέα.

   γ) εφόσον είτε i) τόσο στις 30-4-2010 όσο και στις 31-5-2010 απασχολούν και επαναπροσλάβουν τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό προσωπικού που απασχολούσαν αντίστοιχα στις 30-4-2009 και 31-5-2009 και με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης. Σε περιοχές όπου οι καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης που προβλέπονται από την κλαδική και τις τοπικές συλλογικές συμβάσεις είναι πρότερες της 31ης Μαΐου, θα λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εποχιακά απασχολούμενων που υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν μετά από αυτές τις ημερομηνίες, είτε ii) τόσο στις 31-5-2010 όσο και στις 31-10-2010 απασχολούν και επαναπροσλάβουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού που απασχολούσαν αντίστοιχα στις 31-5-2009 και με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης, μετά τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης που προβλέπονται από την κλαδική και τις τοπικές συλλογικές συμβάσεις είτε iii) στις 31-5-2010 απασχολούν και επαναπροσλάβουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού που απασχολούσαν στις 31-5-2009 και με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης, μετά τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης που προβλέπονται από την κλαδική και τις τοπικές συλλογικές συμβάσεις είτε iv) στις 31-10-2010 απασχολούν και επαναπροσλαμβάνουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού που απασχολούσαν που απασχολούσαν αντίστοιχα στις 31-5-2010, μετά τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης που προβλέπονται από την κλαδική και τις τοπικές συλλογικές συμβάσεις.

Προκειμένου να ελεγχθούν τα ανωτέρω, κάθε Υπηρεσία θα αναζητεί την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ισχύει για τον οικείο νομό και αφορά στην καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης των ξενοδοχοϋπαλλήλων ή την Τοπική Διαιτητική Απόφαση που ρυθμίζει την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης των ξενοδοχοϋπαλλήλων π.χ. εάν η καταληκτική ημερομηνία είναι η 20-5-2010, ως αριθμός προσωπικού θα υπολογίζεται ο αριθμός προσωπικού της επόμενης, δηλαδή η 21-5-2010 .  

i) Όσον αφορά στο προσωπικό της έδρας της εποχικής ξενοδοχειακής επιχείρησης, όπου υπάρχει, θα λαμβάνεται υπόψη στο συνολικό αριθμό των θέσεων του προσωπικού. Το προσωπικό της έδρας δεν θα συνυπολογίζεται σε περίπτωση που η εποχική ξενοδοχειακή μονάδα έχει και άλλα αντικείμενα δραστηριότητας και το προσωπικό της έδρας απασχολείται για την κάλυψη των αναγκών των άλλων δραστηριοτήτων της εποχικής ξενοδοχειακής μονάδας (π.χ. Ανώνυμη Εταιρεία).

ii) Εποχική ξενοδοχειακή επιχείρηση που διατηρεί σε λειτουργία περισσότερες μονάδες, (Ξενοδοχειακές – Μαρίνες – SPA – Γκόλφ κλπ), μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα για οποιαδήποτε μονάδα επιθυμεί, για το ίδιο προσωπικό που απασχολούσε το προηγούμενο έτος. Προκειμένου να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό του εποχικού προσωπικού δεν μπορεί να μεταφέρει στην συγκεκριμένη μονάδα για την οποία ζητάει να επιχορηγηθεί, το εποχικό προσωπικό που είχε απασχοληθεί το προηγούμενο έτος στις άλλες μονάδες της.

iii) Εποχική ξενοδοχειακή επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα και να  επιχορηγηθεί και για το υπερβάλλον προσωπικό, εφόσον το διατηρήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.  

iv) Στο πρόγραμμα δεν θα προσμετρώνται στον αριθμό προσωπικού και δεν θα εντάσσονται για επιχορήγηση, οι πρακτικά ασκούμενοι π.χ. των Α.Τ.Ε.Ι. και των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων.

2. Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι: α) εποχιακά άνεργοι οι οποίοι επαναπροσλαμβάνονται από τις εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, β) άνεργοι οι οποίοι προσλαμβάνονται από τις εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για να καλύψουν, ενδεχομένως κενές (λόγω της ύπαρξης εποχικών ανέργων) ή επιπλέον θέσεις.  

Ως άνεργοι θεωρούνται όσοι μετά την τελευταία απασχόληση τους κατά το 2009:

α) έχουν ή είχαν δικαιωθεί τακτική επιδότηση ανεργίας και β) ήταν ή είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, οποιαδήποτε περίοδο μέχρι την επαναπρόσληψη ή πρόσληψη τους στα πλαίσια του ανωτέρω προγράμματος.

4. Διαδικασία υπαγωγής

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν Ηλεκτρονική Αίτηση/Υπεύθυνη Δήλωση Εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υπαγωγή στο πρόγραμμα, στην αντίστοιχη περιοχή του δικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ, όπου θα δηλώνουν ότι λειτουργούν εποχικά και ότι οι εργαζόμενοι που θα επαναπροσλάβουν ανήκουν στο εποχικό προσωπικό που απασχόλησαν το προηγούμενο έτος ή έχουν αντικατασταθεί έτσι ώστε να διατηρηθεί ο ίδιος αριθμός προσωπικού.

5. Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης

1. Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές όπως παρακάτω υπολογίζεται για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ, καθώς και στις ασφαλιστικές εισφορές  εκείνων που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και του ειδικού λογαριασμού ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ως βάση για τον ποσοστιαίο υπολογισμό των ανωτέρω ποσών επιχορήγησης λαμβάνονται οι πραγματικές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων/ επιχορηγουμένων από τις εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους του 30πλάσιου του κατώτατου βασικού ημερομισθίου, όπως ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ.

Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται στο 100% επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για κάθε μήνα και έως δύο (2) μήνες συνολικά και αποδίδεται μέσω της χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ-ΟΑΕΔ και της αντίστοιχης πίστωσης του λογαριασμού του εργοδότη.

Στους εργοδότες θα καταβάλλονται απευθείας ποσά επιχορήγησης, μόνο στις περιπτώσεις  θεραπείας των ενστάσεων, από την Ειδική Επιτροπή του Οργανισμού.

Στο πρώτο τρίμηνο κάθε έτους, μέρος του αναφερόμενου συνολικού ποσού επιχορήγησης που έχει αποδοθεί μέσω του αλληλόχρεου στο προηγούμενο έτος και αφορά σε ποσό που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές των κλάδων ασθένειας σε είδος,  χρήμα (του ειδικού λογαριασμού των ξενοδοχοϋπαλλήλων) και επαγγελματικού κίνδυνου του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ, καταβάλλεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε χρήμα και ταυτόχρονα πιστώνεται ισόποσα o αλληλόχρεος, αφού οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΙΚΑ διαβιβάσουν στα αρμόδια ΚΠΑ ή ΚΠΑ2 κατάσταση με αναλυτικά στοιχεία των επιχορηγούμενων επιχειρήσεων και των ασφαλισμένων, που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα.

2. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) μήνες και συγκεκριμένα από 1-4-2010 έως 31-10-2010 εξαιρουμένου του διαστήματος από 1-6-2010 έως 30-9-2010.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
ΚΥΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss