ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ   /   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ''ΠΡΩΤΟΤΥΠΩ 2009 - ΝΕΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ”
17/07/2009

ΝΕΟΤο πρόγραμμα «ΠΡΩΤΟΤΥΠΩ 2009 - Νέοι Επιχειρηματίες» αποτελεί διακριτή δράση του ΕΠΑΕ με στόχο την ενίσχυση της δημιουργίας / ίδρυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα τα οποία επιδιώκουν να μετατρέψουν μία πρωτότυπη ιδέα ή/και μία κατοχυρωμένη αλλά μη εμπορικά αξιοποιημένη τεχνογνωσία σε επιχειρηματική καινοτομία. Το πρόγραμμα εστιάζει στην ενίσχυση, μέσω χρηματοδοτικών ενισχύσεων, της δημιουργίας επιχειρηματικότητας ευκαιρίας βασιζόμενης στην εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων/πρωτότυπων ιδεών υπό τη μορφή της διάθεσης νέων προϊόντων ή υπηρεσιών ή την επέκταση / διαφοροποίηση υπαρχόντων προϊόντων / υπηρεσιών τους ή την ανάπτυξη ή βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας ή της διαδικασίας παροχής υπηρεσιών προϊόντων και υπηρεσιών. Η υψηλή ένταση γνώσης υπό μορφή π.χ. κατοχής κατοχυρωμένης τεχνογνωσίας, εάν υπάρχει θα συνεκτιμηθεί θετικά, αλλά δεν αποτελεί απαραίτητη και δεσμευτική προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα. 

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται  με το συνολικό ποσό των 8.000.000 € ευρώ (Δημόσια Δαπάνη). 

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν δημιουργικές ομάδες του πληθυσμού, ήτοι φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου τα οποία έχουν γεννηθεί πριν το 1970, τα οποία επιθυμούν να ιδρύσουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα συσταθούν μετά την ημερομηνία προδημοσίευσης του προγράμματος (15-07-09), με σκοπό τη διάθεση / εμπορευματοποίηση καινοτόμων /  πρωτότυπων ή μη αξιοποιημένης  υπό την εμπειρίας / γνώσης υπό τη μορφή:

1.    ή  νέων ή βελτιωμένων προϊόντων ή υπηρεσιών ή,

2.    την εφαρμογή καινοτόμων / πρωτότυπων μεθόδων και διεργασιών σε παραγωγικές διαδικασίες ή διαδικασίες παροχής υπηρεσιών.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται επιχειρηματικές δραστηριότητες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλους σχεδόν τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας εκτός των περιπτώσεων που ρητά αναφέρονται ότι εξαιρούνται στο Παράρτημα Ι του επισυναπτόμενου Οδηγού. Εξαιρούνται και συνεπώς είναι μη επιλέξιμες, επιχειρήσεις που αναπτύσσονται ή δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο σύμβασης franchising (δικαιόχρησης). 

Στο πρόγραμμα εντάσσονται φυσικά πρόσωπα με την προϋπόθεση ότι θα συστήσουν εμπορική εταιρεία (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε.), το αργότερο μέχρι την πρώτη εκταμίευση της αναλογούσας επιχορήγησης. 

Οι υπό ίδρυση επιχειρήσεις  θα πρέπει να ιδρύονται από φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι άνεργα ή μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 01-01-2008 μέχρι και την ημερομηνία προδημοσίευσης του προγράμματος. 

Επιδίωξη του προγράμματος είναι η υποβολή Επενδυτικών Σχεδίων (Ε/Σ) υψηλής προστιθέμενης αξίας τα οποία στοχεύουν στην εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων/πρωτοτύπων ιδεών και μη αξιοποιημένης γνώσης σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες θεματικές περιοχές οι οποίες ενδεικτικά και μόνο αναφέρονται:

1.       Εφαρμογές Βιομηχανικών Τεχνολογιών (Manufacturing / Processing)

2.       Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών

3.       Ενέργεια

4.       Περιβάλλον

5.       Εμπορικές Εφαρμογές στον κλάδο «Υγεία» - «Βιοτεχνολογία»

6.       Μεταφορές

7.       Πολιτιστική Κληρονομιά  / Κοινωνική διάσταση της ανάπτυξης

8.       Υπηρεσίες / Λοιπές (Άλλες) εφαρμογές 

Το κατώτατο όριο του συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της πρότασης είναι 30.000 € και το ανώτατο όριο 200.000 €. 

Το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης επί του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού της πρότασης είναι 50% ή 60% σε νησιά κάτω των 5.000 κατοίκων (απογραφή 2001) και πυρόπληκτες περιοχές. 

Το υπόλοιπο ποσό πέραν της Δημόσιας Χρηματοδότησης για την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή για την υλοποίηση του έργου. Η ιδιωτική συμμετοχή καλύπτεται με ίδια συμμετοχή  και, όπου χρειάζεται, με Τραπεζικό δανεισμό. Η ίδια συμμετοχή τίθεται κατ’ ελάχιστο στο 20% του συνολικού προτεινόμενου προϋπολογισμού του έργου. Το δάνειο πρέπει να μην είναι με επιδοτούμενο επιτόκιο. 

Κατά τη διαμόρφωση του συνολικού προτεινόμενου προϋπολογισμού από την επιχείρηση, είναι υποχρεωτική η σύνδεση των προβλεπόμενων δαπανών με τις παρακάτω κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών.

1.       Εξοπλισμός και Ειδικές Εγκαταστάσεις

2.       Κτιριακά και Διαμόρφωση Χώρων

3.       Δαπάνες Marketing και Οργάνωσης – Άλλες Δαπάνες

4.       Δαπάνες Συμβούλου

Αναλυτική περιγραφή των επιλέξιμων δαπανών καθώς και τα ανώτατα όρια αυτών αναφέρονται στον επισυναπτόμενο Οδηγό Υλοποίησης του Προγράμματος. 

Οι προτάσεις υποβάλλονται ή αποστέλλονται ταχυδρομικά (συστημένη επιστολή ή ταχυμεταφορά) στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης / Διεύθυνση Οργάνωσης, Μεσογείων 119, Τ.Κ. 10192, Αθήνα, συνεχώς από ημερομηνίας έναρξης 09-11-2009, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Υποβολή προτάσεων δεν γίνεται δεκτή κατά τις περιόδους, που διαρκεί η αξιολόγηση και ένταξη των προτάσεων, που έχουν ήδη υποβληθεί. Οι περίοδοι αξιολόγησης είναι:

·         από 11η Ιανουαρίου 2010 και κάθε 11η Ιανουαρίου έκαστου έτους έως 26η Φεβρουαρίου 2010 και κάθε 20η Φεβρουαρίου έκαστου έτους

·         από 1η Ιουνίου 2010 και κάθε 1η Ιουνίου έκαστου έτους έως 20η Ιουλίου 2010 και κάθε 20η Ιουλίου έκαστου έτους. 

Για περαιτέρω πληροφορίες: Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, Δ/νση Οργάνωσης, Τηλ.: 210-6969225 και 210-6969226.

Ο οδηγός Υλοποίησης του προγράμματος βρίσκεται αναρτημένο στο Συνημμένο  Αρχείο.

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
ΟΔΗΓΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss