ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ   /   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ''ΜΕΤΟΙΚΩ”
16/07/2009

ΝΕΟΤο Πρόγραμμα «ΜΕΤΟΙΚΩ» συνδέεται με παρεμβάσεις ενίσχυσης επιλεγμένων κλάδων του τομέα μεταποίησης, εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως αυτές ορίζονται στο Παράρτημα 1 του επισυναπτόμενου Κανονισμού Υλοποίησης.  

Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού, η ενίσχυση της ανάπτυξης των  περιφερειακών / τοπικών οικονομιών μέσω της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, η αποκέντρωση επιχειρηματικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων και η βελτίωση του περιβάλλοντος μέσω της μετεγκατάστασης υφισταμένων επιχειρήσεων από τα μεγάλα αστικά κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στην περιφέρεια.  

Ο συνολικός Προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 20 εκ €., κατανέμεται δε ως εξής : 

Α. Για Μετεγκατάσταση υφιστάμενων επιχειρήσεων από τους νομούς Αττικής (πλην των Δήμων, Κυθήρων, Αντικυθήρων, Μεθάνων, Ύδρας, Πόρου, Σπετσών και Τροιζήνας) και Θεσσαλονίκης (πλην επαρχίας Λαγκαδά), προς την περιφέρεια έξη (6) εκ.€. 

Β. Για την Ίδρυση νέων επιχειρήσεων, από φυσικά πρόσωπα ηλικίας μέχρι 55 ετών, τα οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κεφαλαίου 4,  δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι μόνιμοι κάτοικοι του νομού Αττικής (πλην των Δήμων, Κυθήρων, Αντικυθήρων, Μεθάνων, Ύδρας, Πόρου, Σπετσών και Τροιζήνας) και του νομού Θεσσαλονίκης (πλην επαρχίας Λαγκαδά), στην Περιφέρεια της χώρας  δεκατέσσερα (14) εκ.€. 

Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης (ΕΦΔ) για διαχείριση, υλοποίηση και παρακολούθηση του προγράμματος ορίζονται η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας - Δ/ΝΣΗ Ανάπτυξης & Συντονισμού και ο Ενδιάμεσος Φορέας του ΕΠΑΕ (ΕΦΕΠΑΕ). 

Επιλέξιμοι Φορείς: -

Για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα που γεννήθηκαν από το 1954 μέχρι και το 1991 και διαμένουν μόνιμα στους νομούς Αττικής (πλην των Δήμων, Κυθήρων, Αντικυθήρων, Μεθάνων, Ύδρας, Πόρου, Σπετσών και Τροιζήνας) και Θεσσαλονίκης (πλην επαρχίας Λαγκαδά) και είναι άνεργοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα κατά την ημερομηνία προδημοσίευσης του προγράμματος (15-07-2009) και τα οποία επιθυμούν να ξεκινήσουν σε ΟΤΑ μεγαλύτερο από 3.000 κατοίκους, στο υπόλοιπο τμήμα της χώρας, καθώς και στις εξαιρούμενες περιοχές του νομού Αττικής και στην επαρχία Λαγκαδά του νομού Θεσσαλονίκης, επιχειρηματική δραστηριότητα από αυτές που αναφέρονται στο συνημμένο Παράρτημα 1. 

- Για την μετεγκατάσταση υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν   επιχειρηματική δραστηριότητα στους νομούς Αττικής (πλην των Δήμων, Κυθήρων, Αντικυθήρων, Μεθάνων, Ύδρας, Πόρου, Σπετσών και Τροιζήνας) και Θεσσαλονίκης, από αυτές που αναφέρονται στο συνημμένο Παράρτημα 1 και επιθυμούν να διακόψουν την εκεί λειτουργία της επιχείρησης τους και να την μεταφέρουν σε ΟΤΑ μεγαλύτερο από 3.000 κατοίκους, στο υπόλοιπο τμήμα της χώρας καθώς και στις εξαιρούμενες περιοχές του νομού Αττικής.

Η ως άνω μετεγκατάσταση μπορεί να συνδυάζεται με εκσυγχρονισμό της επιχείρησης.

Επιπλέον προϋποθέσεις σε αμφότερες τις προαναφερόμενες κατηγορίες είναι κατά περίπτωση και τα ακόλουθα:

– ο ενδιαφερόμενος να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα (αποκλείονται δηλαδή τα πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα π.χ. σωματεία, σύλλογοι, κ.α.)

– δεν βρίσκεται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση, δεν αποτελεί προβληματική επιχείρηση, δεν εκκρεμεί σε βάρος του ανάκτηση ενίσχυσης

   να τηρεί βιβλία Α΄, Β' ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. και να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος.

Το μέγεθος των επιλέξιμων φορέων πρέπει να είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003, σχετικά με τον ορισμό των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (2003/361/ΕΚ) και τον Κανονισμό 800/2008 και το παράρτημά του. 

Εξαιρούνται και συνεπώς είναι μη επιλέξιμες, επιχειρήσεις που αναπτύσσονται ή δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο σύμβασης franchising (δικαιόχρησης).  

Όρια επιχορηγούμενου Προϋπολογισμού:

  • 30.000 – 200.000 € για τις επιχειρήσεις του τομέα μεταποίησης και του τομέα ανακύκλωσης και περιορισμού της ρύπανσης.
  • 30.000 – 100.000 € για τις επιχειρήσεις τουρισμού
  • 20.000 – 100.000 € για τις εμπορικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών 

Το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης επί του εγκεκριμένου προϋπολογισμού είναι 50% και 60% σε νησιά κάτω των 5.000 κατοίκων και πυρόπληκτες/σεισμόπληκτες περιοχές.  

Οι κατηγορίες των επιλέξιμων δαπανών που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό που προτείνεται από την επιχείρηση για χρηματοδότηση, είναι υποχρεωτικό να περιλαμβάνονται σε μία από τις κατηγορίες: 1. Εξοπλισμός και ειδικές εγκαταστάσεις, 2. Δαπάνες κτιριακές και διαμόρφωσης χώρων, 3. Δαπάνες προβολής – προώθησης, υπηρεσίες συμβούλων, άλλες δαπάνες (βλ. αναλυτική περιγραφή και όρια επιλέξιμων δαπανών στον επισυναπτόμενο κανονισμό). 

Οι προτάσεις υποβάλλονται συνεχώς από 09-11-2009 μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού στον ΕΦΕΠΑΕ εκτός των περιόδων που διαρκεί η αξιολόγηση και η υπαγωγή των προτάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί. Για τη Θεσσαλία, αρμόδιο γραφείο του ΕΦΕΠΑΕ ορίστηκε η Α.Ε.Δ.Ε.Π. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, Δ/νση: Ελευθ. Βενιζέλου 4 & Iάσωνος 382 21 ΒΟΛΟΣ, τηλ. 24210-76894, e-mail: aedep@ aedep.gr. Οι αξιολογήσεις των προτάσεων και οι αντίστοιχες υπαγωγές θα πραγματοποιούνται δύο φορές το έτος: από 11 Ιανουαρίου έως 26 Φεβρουαρίου και από 1 Ιουνίου έως 20 Ιουλίου κάθε έτος. Τα σχετικά έντυπα της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρίσκουν και στο δικτυακό τόπο του ΕΦΕΠΑΕ και του ΥΠΑΝ (www.ypan.gr).

Ο οδηγός Υλοποίησης του προγράμματος βρίσκεται αναρτημένο στο Συνημμένο Αρχείο.

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
ΟΔΗΓΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss