ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ   /   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ''ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΑΙ 2009- ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ”
16/07/2009

ΝΕΟΗ Δράση αποσκοπεί στην ενίσχυση ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων για υποστήριξη παραγωγικών επενδύσεων που συμβάλουν στην ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια αγορά και στις διεθνείς αγορές, στην τεχνολογική ή οργανωτική καινοτομία, στην τυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών.  

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται  με το συνολικό ποσό των 50.000.000,00 ευρώ. 

Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση θεωρούνται επιχειρήσεις για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

Α)  Είναι  υφιστάμενες επιχειρήσεις, μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας, που έχουν αρχίσει την παραγωγική δραστηριότητά τους το αργότερο την  1/1/2005.

Β)  Εμφανίζουν κατά την τελευταία τριετία μέσο όρο των αποτελεσμάτων προ αποσβέσεων, τόκων και φόρων θετικό (κέρδη).

Γ)  Τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων Στοιχείων (ΚΒΣ) και έχουν νομική μορφή (ατομική επιχείρηση, ομόρρυθμος, ετερόρρυθμος εταιρεία, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, ανώνυμος εταιρεία). Δεν είναι επιλέξιμες  οι μη κερδοσκοπικές εταιρείες και κοινωνίες κληρονόμων και επιχειρήσεις στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων ελέγχεται σε ποσοστό 25% ή περισσότερο από Δημόσιους φορείς ή οργανισμούς. Οι ατομικές επιχειρήσεις θα πρέπει να μετατραπούν σε εταιρεία πριν την ολοκλήρωση /παραλαβή του επιχειρηματικού σχεδίου.

Δ) Είναι μεταποιητικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις παροχής υποστηρικτών στην μεταποίηση υπηρεσιών που έχουν κύρια δραστηριότητα η οποία ταξινομείται σε έναν από τους κλάδους του Πίνακα 1 του επισυναπτόμενου Οδηγού.

Ε) Για τις παραπάνω αναφερόμενες επιλέξιμες επιχειρήσεις θα πρέπει ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών της τελευταίας τριετίας που προέρχεται από την μεταποίηση ή τις υποστηρικτικές στην μεταποίηση υπηρεσίες να είναι μεγαλύτερος του 50%.

ΣΤ) Προκειμένου για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις παροχής υποστηρικτικών στην μεταποίηση υπηρεσιών (ΣΤΑΚΟΔ΄08/ 52.10 & 52.24- logistiscs και 58.2– ανάπτυξη λογισμικού) θα πρέπει να είναι μεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού 800/2008 της Επιτροπής της 6ης Αυγούστου.Ο κύκλος εργασιών τους δεν είναι μικρότερος των 10 εκατ. Ευρώ και δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. Ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατ. Ευρώ. 

Ζ) Δεν είναι προβληματικές (άρθρο 1, παρ. 6, σημείο γ του Καν. 800/2008).

Η) Απασχολούν από 50 έως 250 εργαζόμενους. Ο αριθμός απασχολούμενων ατόμων αντιστοιχεί στον αριθμό ετήσιων μονάδων εργασίας (ΕΜΕ).

Θ) Διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές για την ελαχιστοποίηση των εμποδίων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία ή με υπεύθυνη δήλωση δεσμεύονται για την εξασφάλιση της πρόσβασης μέσω δημιουργίας υποδομών μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης. 

Ο κατώτατος επιλέξιμος προς υπαγωγή προϋπολογισμός των επιχειρηματικών σχεδίων ορίζεται στα 150.000,00 €. Ο ανώτατος επιλέξιμος προς επιχορήγηση προϋπολογισμός κάθε επιχειρηματικού σχεδίου μπορεί να ανέλθει έως 1.200.000,00 € αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει το 85% του μέσου κύκλου εργασιών της τελευταίας τριετίας της επιχείρησης. 

Το ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης καθορίζεται:

  • έως το 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, για τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης πλην των Βιομηχανικών Επιχειρηματικών ΒΕΠΕ και των νησιών αυτών που επιχορηγούνται με ποσοστό 40%,
  • έως το 40% του επιλέξιμου προϋπολογισμού για τις περιοχές Θεσσαλίας, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας,
  • έως το 50% του επιλέξιμου προϋπολογισμού για τις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας. Το χρηματοδοτικό σχήμα του επιλέξιμου προς επιχορήγηση προϋπολογισμού  του Επιχειρηματικού Σχεδίου θα πρέπει να συμβαδίζει με τα εξής δεδομένα:
  • Ιδία Συμμετοχή: τουλάχιστον 25%
  • Δημόσια Χρηματοδότηση: από 30% έως 50% (ανάλογα με την περίπτωση)
  • Τραπεζικός Δανεισμός: από 25% έως 45% (ανάλογα με την περίπτωση) 

Επιλέξιμες δαπάνες είναι:

Α)  ΔΑΠΑΝΕΣ  ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΥΛΩΝ  ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΑΓΙΟΥ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ

Α1. Κτιριακές εγκαταστάσεις

Α2. Ειδικές εγκαταστάσεις

Α3. Δαπάνες μηχανημάτων και εξοπλισμού

Α4. Δαπάνες λογισμικού

Α5. Δαπάνες απόκτησης τεχνολογίας (άϋλες επενδύσεις πάγιου ενεργητικού)

Β)  ΑΥΛΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Ανάλυση των επιλέξιμων δαπανών υπάρχει διαθέσιμη στον επισυναπτόμενο Οδηγό Υλοποίησης του Προγράμματος.  

Επιλέξιμες θεωρούνται οι δαπάνες που αφορούν σε εργασίες που αρχίζουν μετά την ημερομηνία υποβολής της πρότασης. Εάν υπάρχει έναρξη εργασιών ή παραγγελία ή ανάληψη σύμβασης πριν την ημερομηνία υποβολής του φακέλου τότε η επένδυση απορρίπτεται στο σύνολό της ( σύμφωνα με τον Ν. 3522/2006). 

Για την υποβολή της πρότασής τους οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν το «Έντυπο Υποβολής Πρότασης». Το έντυπο αυτό, όπως και όλα τα έντυπα της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρίσκουν στο δικτυακό τόπο του ΥΠΑΝ (www.ypan.gr ή www.ggb.gr) και στην Δ/νση Βιομηχανικών Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. 

Οι προτάσεις υποβάλλονται ή αποστέλλονται ταχυδρομικά (συστημένη επιστολή ή ταχυμεταφορά) συνεχώς από ημερομηνίας ενάρξεως 09-11-2009, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού εκτός των περιόδων που διαρκεί η αξιολόγηση και η υπαγωγή των προτάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί. Οι περίοδοι αξιολόγησης είναι:

  • από 11η Ιανουαρίου 2010 και κάθε 11η Ιανουαρίου έκαστου έτους έως 26η  Φεβρουαρίου 2010 και κάθε 20η  Φεβρουαρίου έκαστου έτους

  • από 01η Ιουνίου 2010 και κάθε 1η Ιουνίου έκαστου έτους έως 20η Ιουλίου και κάθε 20η Ιουλίου έκαστου έτους. 

Ο οδηγός Υλοποίησης του προγράμματος βρίσκεται αναρτημένο στο Συνημμένο Αρχείο.

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
ΟΔΗΓΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss