ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ   /   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ''ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ''
14/07/2009

ΝΕΟΤο Πρόγραμμα «ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ» αποτελεί μια επιμέρους πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΕΠ.ΑΝ.ΙΙ  που  αποσκοπεί στη Ενίσχυση:

Α) Εργαστηρίων δοκιμών και διακριβώσεων, για την αρχική διαπίστευση ή επέκταση του πεδίου διαπίστευσής τους από το ΕΣΥΔ, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025:2005.

Β) Φορέων Ελέγχου για την αρχική διαπίστευση ή επέκταση του πεδίου διαπίστευσής τους από το ΕΣΥΔ, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17020:2004.

Γ) Φορέων Πιστοποίησης Προϊόντων για την αρχική διαπίστευση ή επέκταση του πεδίου διαπίστευσής τους από το ΕΣΥΔ, σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ 45011:1998

Δ) Φορέων Πιστοποίησης Προσώπων για την αρχική διαπίστευση ή επέκταση του πεδίου διαπίστευσής τους από το ΕΣΥΔ, σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17024:2003.

Ε) Φορέων Πιστοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης για την αρχική διαπίστευση ή επέκταση του πεδίου διαπίστευσής τους από το ΕΣΥΔ, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17021:2006.

Η διαπίστευση, δηλαδή η διαδικασία αναγνώρισης από εξουσιοδοτημένο φορέα ότι ένας φορέας ή εργαστήριο έχει την επάρκεια να διεξάγει καθορισμένες δραστηριότητες, τεκμηριώνει την αξιοπιστία της προσφερόμενης στην κάθε περίπτωση υπηρεσίας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αξιοποίηση της διαπίστευσης στην περίπτωση του εργαστηριακού ελέγχου. Σε αρκετές περιπτώσεις η νομοθεσία εισάγει την ανάγκη επαρκούς και αξιόπιστης εργαστηριακής υποδομής. Αυτό ενδιαφέρει τόσο εκείνους που πρέπει να συμμορφώνονται (παραγωγοί, κατασκευαστές, έμποροι), όσο και τις αρμόδιες αρχές που επιτηρούν την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Με τη Διαπίστευση αξιολογείται η τεχνική επάρκεια προσωπικού και υποδομής για τη διεξαγωγή καθοριζομένων στην κάθε περίπτωση δραστηριοτήτων. Το πεδίο εφαρμογής περιγράφεται σε σχετικό πιστοποιητικό και μπορεί να αποτελεί μικρό μόνο μέρος των συνολικών δραστηριοτήτων ενός φορέα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος (Πράξης) ανέρχεται σε € 24.000.000,00. Ο προϋπολογισμός αυτός αναλύεται σε € 12.000.000,00 (50%) Δημόσια Δαπάνη και σε € 12.000.000,00 (50%) Ιδιωτική Συμμετοχή. Η Δημόσια Δαπάνη του προγράμματος συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης-ΕΤΠΑ και από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ενδιάμεσος Φορέας για την  Πρόσκληση, Αξιολόγηση και Υλοποίηση του προγράμματος  είναι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (ΓΓΒ) και συγκεκριμένα η Δ/νση Πολιτικής Ποιότητας (ΔΠΠΟΙΟ) και η  Δ/νση Βιομηχανικής Πολιτικής (ΔΒΠ).

Οι προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιες προς ένταξη επιχειρήσεις, για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, είναι οι εξής:

Να λειτουργούν με τη μορφή ατομικής επιχείρησης, ή Ο.Ε., ή Ε.Ε, ή αστικής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ή Ε.Π.Ε, ή Α.Ε. και να τηρούν βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
Να έχουν καταστατική έδρα στην Ελλάδα.
Να έχουν συμπληρώσει ένα τουλάχιστο κλεισμένο έτος διαχειριστικής χρήσης.
Να διαθέτουν άδεια λειτουργίας εν ισχύ (εφόσον απαιτείται) ή βεβαίωση της οικείας Νομαρχίας ότι δεν απαιτείται.
Η υποψήφια προς ένταξη επιχείρηση να εμφανίζει στο καταστατικό της ή στο έντυπο έναρξης επιτηδεύματος της Εφορίας, δραστηριότητα/ες που να είναι συναφείς με το αντικείμενο του προγράμματος (εργαστήρια δοκιμών και διακριβώσεων, Φορείς Ελέγχου, Φορείς Πιστοποίησης Προϊόντων, Φορείς Πιστοποίησης Προσώπων, Φορείς Πιστοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης).
Ο μέσος όρος κερδοφορίας προ φόρων και αποσβέσεων της τελευταίας 3ετίας να είναι θετικός. (Σε περίπτωση λειτουργίας της επιχείρησης για διάστημα μικρότερο των 3 ετών λαμβάνονται υπόψη μόνο οι διαθέσιμες χρήσεις).

Τα όρια του προϋπολογισμού των προτάσεων δύναται να κυμαίνονται από 10.000 € - 100.000 € για δραστηριότητες εργαστηρίων και από 10.000 € - 50.000 € για δραστηριότητες Φορέων με ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης 50% του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού της πρότασης. Το υπόλοιπο ποσό πέραν της Δημόσιας Χρηματοδότησης για την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή για την υλοποίηση του έργου. Η ιδιωτική συμμετοχή αποδεικνύεται από την εξόφληση των παραστατικών.

Επιλέξιμες Δαπάνες είναι:

1. ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΑΓΙΩΝ

- ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1.1 Εξοπλισμός (έως 70.000,00 €):

Προμήθεια εξοπλισμού για ιχνηλασιμότητα σε πρότυπα μεγέθη (πρότυπα αναφοράς και πρότυπα υλικά αναφοράς)

Εξοπλισμός επίτευξης απαιτούμενων περιβαλλοντικών συνθηκών

Εξοπλισμός ελέγχου απαιτούμενων περιβαλλοντικών συνθηκών

- ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1.2 Λογισμικό (έως 15.000,00 €):

Προμήθεια, παραμετροποίηση και εγκατάσταση λογισμικού για την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Ενδεικτικά αναφέρονται:

Λογισμικό στατιστικής επεξεργασίας (π.χ. για υπολογισμό αβεβαιότητας μετρήσεων, επαναληψιμότητας, πλάνων δειγματοληψίας κλπ).

Λογισμικό διαχείρισης εγγράφων (data management)

Λογισμικό διαχείρισης αποτελεσμάτων

- ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1.3 Υποστηρικτική βιβλιογραφία (έως 5.000,00 €):


Δαπάνες αγοράς προτύπων, κατευθυντηρίων εγγράφων/οδηγιών και σχετικών βιβλίων

2. ΑΫΛΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

- ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2.1 Διεξαγωγή διεργαστηριακών συγκριτικών δοκιμών ικανότητας (έως 20.000,00 €)

- ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2.2 Αρχική διακρίβωση προτύπων εργαστηρίου (έως 3.000 € ανά πρότυπο αναφοράς)

- ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2.3 Υπηρεσίες συμβούλου & φορέα διαπίστευσης (έως 20.000,00 €):


Υπηρεσίες συμβούλου, αποκλειστικά για την ανάπτυξη του συστήματος και έως του ποσού των 12.000 ευρώ. Ο Σύμβουλος πρέπει να πληροί τις «προϋποθέσεις επάρκειας συμβούλου» που περιγράφονται στο παράρτημα ΙΙΙ.

Υπηρεσίες Φορέα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ ή άλλου Ευρωπαϊκού Φορέα Διαπίστευσης σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού 765/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου).

Οι προτάσεις υποβάλλονται στη ΓΓΒ συνεχώς από την ημερομηνία ενάρξεως του προγράμματος, δηλ. από 15-10-2009, μέχρις εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Υποβολή προτάσεων δεν γίνεται δεκτή κατά τις περιόδους, που διαρκεί η αξιολόγηση και ένταξη των προτάσεων, που έχουν ήδη υποβληθεί. Οι περίοδοι αυτές (κύκλοι αξιολόγησης) είναι :

από 15 Νοεμβρίου έως 15 Ιανουαρίου του επομένου έτους
από 15 Μαΐου έως 15 Ιουλίου

Για περαιτέρω πληροφορίες: http://www.ggb.gr   και  http://epan2.antagonistikotita.gr/greek/news.asp?id=25
Το Σχέδιο Οδηγού Προγράμματος βρίσκεται αναρτημένο στο Συνημμένο Αρχείο.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
ΣΧΕΔΙΟ ΟΔΗΓΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss