ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ   /   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ''ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ''
13/07/2009

ΝΕΟΤο Πρόγραμμα «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» αποτελεί μια επί μέρους πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με πολλαπλή σκοπιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, αποσκοπεί, στην ενίσχυση επιχειρήσεων, προκειμένου:
  • να πιστοποιηθούν με βάση τις απαιτήσεις των προτύπων ISO 9001:2008 ή/και ISO 22000:2005 ή/και ΕΛΟΤ 1801/OHSAS 18001:2007 ή/και ISO 14001:2004/ΕΜΑS, ή/και ISO 27000 ή/και SΑ 8000 ή/και άλλων συστημάτων διαχείρισης που βασίζονται σε πρότυπα ευρείας αναγνώρισης (εθνικά, διεθνή ή κλαδικά),
  • να ενισχύσουν/βελτιώσουν τις υποδομές τους, στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης (continual improvement) ήδη εγκατεστημένων (και σε ισχύ) συστημάτων διαχείρισης που σχετίζονται με την ποιότητα, τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, την υγιεινή & ασφάλεια στο χώρο εργασίας, το περιβάλλον & την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στη λειτουργία των επιχειρήσεων, την ασφάλεια πληροφοριών, την εταιρική κοινωνική ευθύνη κλπ.,
  • να συμπληρώσουν/ενισχύσουν τις υποδομές τους στο πλαίσιο ικανοποίησης των απαιτήσεων που θέτει η απαίτηση για πιστοποίηση τους σε συστήματα διαχείρισης με βάση τα πρότυπα ISO 9001:2008 ή/και ISO 22000:2005 ή/και ΕΛΟΤ 1801/OHSAS 18001:2007 ή/και ISO 14001:2004/ΕΜΑS, ή/και ISO 27000 ή/και SΑ 8000 ή/και άλλα συστήματα διαχείρισης που βασίζονται σε πρότυπα ευρείας αναγνώρισης (εθνικά, διεθνή ή κλαδικά) και τα οποία δεν ήταν εγκατεστημένα πριν τη προδημοσίευση του προγράμματος,
  • να προβούν σε πιστοποίηση προϊόντων-υπηρεσιών με βάση αναγνωρισμένα πρότυπα/τεχνικές προδιαγραφές (που συνήθως συνοδεύεται από τη λήψη ειδικών σημάτων/πιστοποιητικών συμμόρφωσης)   ή/και να προβούν σε αναγκαίες ενέργειες για την επίθεση σήμανσης CE σε προϊόντα με βάση τις εφαρμοστέες κοινοτικές απαιτήσεις. 
Τα παρεχόμενα με το πρόγραμμα αυτό κίνητρα έχουν την μορφή χρηματοδοτικών ενισχύσεων για την υλοποίηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος (Πράξης) ανέρχεται σε € 80.000.000,00. Ο προϋπολογισμός αυτός αναλύεται σε € 40.000.000,00 (50%) Δημόσια Δαπάνη και σε € 40.000.000,00 (50%) Ιδιωτική Συμμετοχή. Η Δημόσια Δαπάνη του προγράμματος συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης-ΕΤΠΑ και από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η πράξη «ΣΥΧΓΡΟΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ», θα υλοποιηθεί από: τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης (κυρίως μέσω της Δ/ΝΣΗΣ Πολιτικής Ποιότητας (ΔΠΠ)) και τον ΕΦΕΠΑΕ (με τη βοήθεια των περιφερειακών δομών του, βλέπε και Παράρτημα V του επισυναπτόμενου σχεδίου). Ειδικότερα για τη Θεσσαλία ως περιφερειακή δομή του ΕΦΕΠΑΕ ορίστηκε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Διαχειρίσεως Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων – ΑΕΔΕΠ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος. Οι δύο αυτοί φορείς, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, θα λειτουργήσουν ως  Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης (ΕΦΔ).

Δικαιούχος ενίσχυσης του Προγράμματος «Σύγχρονη Επιχείρηση» μπορεί να καταστεί οποιοδήποτε πρόσωπο που πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • Είναι επιτηδευματίας κατά την έννοια των διατάξεων του ΚΒΣ (παρ. 1 του άρθρου 2) εξαιρουμένων των κοινοπραξιών (παρ. 2 του άρθρου 2 του ΚΒΣ)
  • Ασκεί δραστηριότητα πριν την 1/01/(έτος υποβολής πρότασης-2) και έχει κλεισμένη τουλάχιστον μία διαχειριστική περίοδο
  • Έχει καταστατική έδρα στην Ελλάδα
  • Τηρεί βιβλία Β' ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
  • Ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΚ) αρ.1998/2006 της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου 2006 (EL L 379/28.12.2006) που αφορά στην εφαρμογή των άρθρων 87 & 88 της συνθήκης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis aid)
  • Εμπίπτει (με βάση τα τελευταία του οικονομικά στοιχεία - 2008 για το πρώτο κύκλο υποβολής προτάσεων) σε κάποιον από τους κλάδους που αναφέρονται στους Πίνακες 1Α, 1Β σύμφωνα με την ταξινόμηση των κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ 2008)
  • Δε βρίσκεται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση και δεν εκκρεμεί σε βάρος του ανάκτηση ενίσχυσης
  • Δεν είναι προβληματική επιχείρηση
  • Έχει μέσο όρο κύκλου εργασιών μεγαλύτερο ή ίσο των € 30.000,00 κατά την τελευταία τριετία (η απαίτηση αυτή θα ισχύει για τα έτη 2007 & 2008 για τον πρώτο κύκλο υποβολής προτάσεων) και ο μέσος όρος των κερδών προ φόρων και αποσβέσεων της τελευταίας τριετίας είναι θετικός
  • Δηλώνει υπεύθυνα ότι διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για την ελαχιστοποίηση των εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία ή δεσμεύεται για την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών πρόσβασης μέχρι και την ολοκλήρωση της επένδυσης (σε περίπτωση που δεν διαθέτει τις σχετικές υποδομές και η πρόταση ενταχθεί στο Πρόγραμμα).
Τα όρια του συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού κυμαίνονται από 30.000 € - 150.000 € για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις του Πίνακα 1Α και από 30.000 € - 80.000 € για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις του Πίνακα 1Β (βλ. Σχέδιο Οδηγού Προγράμματος) με Ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης 50% επί του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού της Πρότασης.

Οι επιλέξιμες δαπάνες καθορίζονται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αρ.1998/2006 της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου 2006 (EL L 379/28.12.2006),  που αφορά στην εφαρμογή των άρθρων 87 & 88 της συνθήκης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis aid), όπως αυτός εφαρμόζεται σήμερα. Αυτές αναφέρονται αποκλειστικά σε πάγια και άυλα στοιχεία επένδυσης καθώς και σε παροχή συμβουλών και άλλες υπηρεσίες και δραστηριότητες τα οποία εξυπηρετούν αποκλειστικά τις επιλέξιμες ενέργειες που περιγράφονται στον Πίνακα 3 (Δαπάνες Εμπειρογνώμων, Δαπάνες Επαλήθευσης και Πιστοποίησης, Δαπάνες Διαμόρφωσης Χώρων στο πλαίσιο συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις Συστημάτων Διαχείρισης, Δαπάνες Η/Μ και λοιπού εξοπλισμού, Δαπάνες προμήθειας Υλισμικού (Hardware) & Λογισμικού (Software), Δαπάνες Συμβούλων).

Οι δαπάνες είναι επιλέξιμες από την ημερομηνία προδημοσίευσης του Προγράμματος, δηλ. από τις 10/07/2009.

Η Ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων και η υποβολή φακέλων προτάσεων και δικαιολογητικών θα γίνονται στον ΕΦΕΠΑΕ, συνεχώς μετά την 15/10/2009 και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.  Για την ηλεκτρονική υποβολή, κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επισκεφθεί το διαδικτυακό τόπο του Προγράμματος και να λάβει αναλυτική ενημέρωση και οδηγίες αναφορικά με τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της Πρότασής του. Το έντυπο υποβολής, όπως και όλα τα έντυπα της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρίσκουν στους δικτυακούς τόπους: ΥΠΑΝ (www.ypan.gr ), ΕΥΔ/ΕΠΑΕ (www.antagonistikotita.gr ) και ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr ).
Το Σχέδιο Οδηγού Προγράμματος βρίσκεται αναρτημένο στο Συνημμένο Αρχείο.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
ΣΧΕΔΙΟ ΟΔΗΓΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss