ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ   /   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ''ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ KAI XΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ''
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ: 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008
30/06/2008

ΕΛΗΞΕΤο πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο Δράση 2.10.2 “Επιδότηση Κόστους Δανεισμού και χρηματοδοτικής μίσθωσης των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων” του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατά 67% και από το Ελληνικό Δημόσιο κατά 33%.

Αποστολή του ΕΤΠΑ είναι η συμβολή στην άμβλυνση των ανισοτήτων όσον αφορά την ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο μεταξύ των διαφόρων περιφερειών, στη μείωση της καθυστέρησης των λιγότερο ευνοημένων περιφερειών, στη διόρθωση των κυριότερων περιφερειακών ανισοτήτων στην ανάπτυξη και διαρθρωτική προσαρμογή των αναπτυξιακά καθυστερημένων περιφερειών καθώς και στην κοινωνικο-οικονομική ανασυγκρότηση των περιφερειών.

Η δράση θα υλοποιηθεί από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων - ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.

Προϋπολογισμός του Προγράμματος:

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος εκτιμάται σε 20.000.000 ευρώ.

Οι στόχοι της δράσης 2.10.2 είναι:

  • να αυξηθεί ο βαθμός πρόσβασης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης,
  • να μειωθεί το κόστος δανεισμού και χρηματοδοτικής μίσθωσης των μικρών επιχειρήσεων, πράγμα που θα βελτιώσει αισθητά την ανταγωνιστικότητά τους,
  • να συνδεθεί η επιδότηση του κόστους δανεισμού με την παροχή εγγύησης από την ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε, γεγονός που θα συντελέσει στην ανάδειξη της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε ως κεντρικού οργανισμού υποβοήθησης της χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων.
  • Επιλέξιμες Επιχειρήσεις:

    Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση θεωρούνται οι επιχειρήσεις που συντρέχουν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

    1. Έχουν κέντρο άσκησης της δραστηριότητας τους μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας
    2. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή ο ετήσιος κύκλος ισολογισμού δεν υπερβαίνουν τα 10 εκατ. ευρώ
    3. Απασχολούν από 0 μέχρι και 20 εργαζόμενους, υπολογιζόμενους σε ετήσιες μονάδες εργασίας ΕΜΕ

    Επιλέξιμες δραστηριότητες:

    Επιλέξιμες είναι επιχειρηματικές δραστηριότητες όλων των κλάδων και τομέων της οικονομίας εκτός αυτών που εξαιρεί ο Καν. 69/2001

    Επιλέξιμες Μορφές Δανείων:

    Η Δράση 2.10.2 αφορά την επιδότηση του κόστους δανεισμού των τραπεζικών δανείων επενδυτικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, επιδοτείται το κόστος δανειοδότησης όλων των συμβάσεων τραπεζικών δανείων επενδυτικού χαρακτήρα, που:

    1. έχουν διάρκεια πάνω από ένα έτος,
    2. είναι εγγυημένα από την ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.,
    3. έχουν συγκεκριμένη διάρκεια και λήξη,
    4. αφορούν συγκεκριμένο, προσδιοριζόμενο στη δανειακή σύμβαση, ύψος δανείου.

    Δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μετά την παρούσα δημοσίευση είναι επιλέξιμες για ένταξη στο Πρόγραμμα 2.10.2 «Επιδότηση Κόστους Δανεισμού Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων».

    Ανώτατο και Κατώτατο ποσό Δανείου:

    Το κατώτατο ποσό δανείου που θα επιδοτηθεί είναι €10.000 και το ανώτατο ποσό €400.000.

    Ύψος επιδότησης:

    Η επιδότηση θα είναι ίση με το ποσό που αναλογεί στην ονομαστική επιβάρυνση που επιφέρουν τέσσερις (4) μονάδες επιτοκίου.

    Επιλέξιμες μορφές χρηματοδοτικών μισθώσεων:

    Επιλέξιμες προς επιχορήγηση είναι όλες οι χρηματοδοτικές μισθώσεις, ανεξαρτήτως διάρκειας, που προβλέπουν ρήτρα εξαγοράς και αφορούν:

    1. εξοπλισμό και μηχανήματα
    2. επαγγελματικά ακίνητα (πλην οικοπέδων)
    3. επαγγελματικά αυτοκίνητα

    Επιλέξιμες για το πρόγραμμα είναι οι συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης που έχουν συναφθεί (υπογραφεί) μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας προκήρυξης του προγράμματος.

    Ανώτατο και κατώτατο ποσό συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης:

    Επιλέξιμο για επιδότηση είναι το μέρος της σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης που αφορά στην αξία των παγίων στοιχείων που αυτή περιλαμβάνει.

    Επιλέξιμες είναι χρηματοδοτικές μισθώσεις με κατώτατο όριο (αξίας παγίων στοιχείων ως ανωτέρω) 10.000 ευρώ και ανώτατο 400.000 ευρώ.

    Μορφή, ύψος και καταβολής της ενίσχυσης:

    Η επιδότηση θα είναι ίση με το ποσό που αναλογεί σε δέκα εκατοστιαίες μονάδες (10%) της αξίας των πάγιων στοιχείων, όπως αυτή αναγράφεται στη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης.

    Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα απευθύνονται για την υποβολή της αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα, στις Τράπεζες ή Εταιρείες Χρηματοδοτικής Μίσθωσης της επιλογής τους, μετά την 1/9/2006.

    Οι όροι του προγράμματος (προϋποθέσεις, δικαιολογητικά, κριτήρια και διαδικασίες επιλογής, κ.λπ.) παρουσιάζονται αναλυτικά στον Οδηγό του προγράμματος.

    ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Επιγραμματικά:

    Προϋπολογισμός του Προγράμματος:

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος δύναται να ανέλθει κατ’ ανώτατο σε 56.000.000 ευρώ. Η κάλυψη των αναγκών του προγράμματος, πέραν των αρχικά προβλεπόμενων 20.000.000 €, και μέχρι επιπλέον ποσού 36.000.000 €, θα γίνει με χρήση κονδυλίων από το μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.

    Επιλέξιμες Επιχειρήσεις:

    Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση θεωρούνται οι επιχειρήσεις που συντρέχουν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

    1.    Έχουν κέντρο άσκησης της δραστηριότητας τους μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας.
    2.    Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή ο ετήσιος κύκλος ισολογισμού δεν υπερβαίνουν τα 10 εκατ. Ευρώ.
    3.    Απασχολούν κατά τη διάρκεια της τελευταίας κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης πριν από τη σύναψη δανειακής σύμβασης (ή σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης) λιγότερους από 50 εργαζόμενους, υπολογιζόμενους σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας - Ε.Μ.Ε (αντί των 20 εργαζομένων που προβλεπόταν στον αρχικό κανονισμό).

    Επιλέξιμες δραστηριότητες:

    Από την έναρξη εφαρμογής της παρούσας τροποποίησης δεν είναι επιλέξιμες για επιδότηση του κόστους δανεισμού και χρηματοδοτικής μίσθωσης:

    α) οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται:

        • στους τομείς αλιείας και υδατοκαλλιέργειας
        • στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων όπως απαριθμούνται στον πίνακα του παραρτήματος Ι (πρώην παράρτημα ΙΙ) του άρθρου 32 (πρώην άρθρο 38) της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ισχύει
        • με τη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, όπως απαριθμούνται στον πίνακα του παραρτήματος Ι (πρώην παράρτημα ΙΙ) του άρθρου 32 (πρώην άρθρο 38) της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ισχύει, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
        1. Όταν το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα τέτοιων προϊόντων που πωλούνται από πρωτογενείς παραγωγούς ή διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις
        2. Όταν η ενίσχυση συνοδεύεται από την υποχρέωση απόδοσής της εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς

    β) δεν είναι επιλέξιμες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς κράτη μέλη, εφ’ όσον η αιτούμενη ενίσχυση συνδέεται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και τη λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα.

    γ) στον τομέα του άνθρακα

    δ) στον κλάδο των οδικών εμπορευματικών μεταφορών για λογαριασμό τρίτων εφ’ όσον η αιτούμενη ενίσχυση αφορά την απόκτηση οχημάτων οδικών εμπορευματικών μεταφορών

    ε) οι προβληματικές επιχειρήσεις

    Επίσης αποκλείονται από την επιδότηση του κόστους δανεισμού:

        − Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, οι Δημοτικές και Δημόσιες Επιχειρήσεις, οι Δημόσιοι Οργανισμοί.
        − Οι Επιχειρήσεις του Χρηματοπιστωτικού και Χρηματοοικονομικού Τομέα (Τράπεζες, Εταιρείες Venture Capital, ΕΚΕΣ, Εταιρείες Leasing, Eταιρείες Factoring, Ασφαλιστικές Εταιρείες, ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΧ, ΕΛΔΕ κ.λπ.)
        − Τα Νομικά Πρόσωπα ή Ενώσεις Προσώπων ή Εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σωματεία, σύλλογοι, όμιλοι κλπ.).


    Ανώτατο και Κατώτατο ποσό Δανείου:

    Το κατώτατο ποσό δανείου που κρίνεται επιλέξιμο είναι 10.000 €. Το ανώτατο επιλέξιμο ποσό δανείου προς επιδότηση είναι 500.000 € αντί 400.000 € που ίσχυε βάσει του αρχικού κανονισμού.

    Ύψος επιδότησης:

    Η επιδότηση θα είναι ίση με το ποσό που αναλογεί στην ονομαστική επιβάρυνση που επιφέρουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του εγγυημένου δανείου, δηλαδή μέχρι 10 έτη, έξι (6) μονάδες επιτοκίου αντί (4) μονάδων επιτοκίου που ίσχυε.

    Παράταση υποβολής αιτήσεων:

    Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις στις τράπεζες και τις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, από 1 Σεπτεμβρίου 2006 έως την 30 Νοεμβρίου 2008 για την επιδότηση των δανείων και έως την 30 Σεπτεμβρίου 2008 για την επιδότηση των χρηματοδοτικών μισθώσεων.

    Οι όροι του προγράμματος (προϋποθέσεις, δικαιολογητικά, κριτήρια και διαδικασίες επιλογής, κ.λπ.) παρουσιάζονται αναλυτικά στην 1η Τροποποίηση του Οδηγού Προγράμματος.

    Για περαιτέρω πληροφορίες: www.tempme.gr.
     

     

    Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


    DOWNLOADS
    1η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΔΗΓΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
    ΟΔΗΓΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

     

    ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

    dm

    Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

    περισσότερα
    dm

    Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

    περισσότερα
    dm

    Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

    περισσότερα
    toyrismos

    Τουρισμός στα Τρίκαλα

    Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

    περισσότερα
    export

    Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

    Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

    περισσότερα
    omogeneia

    Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

    Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

    περισσότερα
    symvoulos

    Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

    Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

    περισσότερα
     

    ©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss