ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Προτάσεις – Παρατηρήσεις του Επιμελητηρίου Τρικάλων στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης
13/09/2010

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ 2Προτάσεις – Παρατηρήσεις του Επιμελητηρίου Τρικάλων στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης

Το Επιμελητήριο Τρικάλων ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Δήμου Τρικκαίων για διαβούλευση  για  τις  «προτεινόμενες παρεμβάσεις στην παραποτάμια ζώνη και στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης από τη μελέτη των καθηγητών του Α.Π.Θ.» κατόπιν δημόσιας συζήτησης με τους Επιχειρηματίες – Μέλη του, κατέληξε στις εξής προτάσεις - παρατηρήσεις:

1. Το Επιμελητήριο Τρικάλων συμμερίζεται την αναγκαιότητα επέκτασης του δικτύου πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης. Ειδικότερα, συμμερίζεται την ανάγκη ανάδειξης της παραποτάμιας ζώνης και του ιστορικού Εμπορικού Κέντρου μέσω στοχευόμενων παρεμβάσεων, με τις εξής προϋποθέσεις:

Α.  Η αισθητική πρέπει να συνδυάζεται με τη λειτουργικότητα και φυσικά με την άρτια τεχνικά κατασκευή για να υπάρξει αποδεκτό αποτέλεσμα. Κορυφαίοι αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι, εκτιμούν πως το Α και το  Ω για έναν πεζόδρομο είναι να διασφαλίζει την πολυλειτουργικότητα. Επομένως, οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να εξασφαλίζουν την πολυλειτουργικότητα της πόλης των Τρικάλων.

Β. Οι προτεινόμενες, στο κέντρο παρεμβάσεις, πρέπει να ικανοποιούν όλους τους χρήστες, πολίτες, καταστηματάρχες και επισκέπτες για να έχει πολλαπλασιαστικό  αποτέλεσμα προς όφελος της πόλης. Ειδικότερα, για τους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στο κέντρο, οι όποιες παρεμβάσεις προτείνονται από τη Δημοτική Αρχή, θα  πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη διευκόλυνσης της πρόσβασης στα καταστήματά τους, του αγοραστικού κοινού, αλλά και των επισκεπτών. Παρεμβάσεις οι οποίες δεν θα διευκολύνουν την πρόσβαση (πεζών, ποδηλατών, οδηγών) στα καταστήματα του κέντρου της πόλης, ειδικά στη σημερινή αρνητική οικονομική συγκυρία,  θα επιφέρουν την περαιτέρω συρρίκνωση της  κίνησης σ’ αυτά, με σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα για τη συνολική οικονομική δραστηριότητα της πόλης.

Γ.  Οι πεζοδρομήσεις δεν μπορούν παρά να ενταχθούν στη γενικότερη πολιτική αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος στην πόλη. Για να πεζοδρομηθούν οδοί της πόλης πρέπει να βρεθούν χώροι για τη στάθμευση των αυτοκινήτων.

Δ. Να ληφθεί υπόψη η εναρμόνιση των νέων  πεζοδρόμων με το φυσικό περιβάλλον, τον ιστορικό περίγυρο και το οικο-αστικό σύστημα. Μέσω αυτών να αναδεικνύεται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και να υπάρχει ποιότητα ζωής στους κατοίκους που ζουν καθημερινά στην πόλη.

2. Το Επιμελητήριο Τρικάλων, ειδικότερα, συμμερίζεται την πρόταση για πεζοδρόμηση των παραποτάμιων οδών Όθωνος (από την πλατεία ΚΤΕΛ) και Κανούτα (μέχρι το ομώνυμο πάρκινγκ), θέτοντας υπόψη της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου τις εξής παραμέτρους:

Α. Να μελετηθούν ενδελεχώς από εξειδικευμένους συγκοινωνιολόγους, οι επιπτώσεις μιας τέτοιας παρέμβασης στο ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της πόλης.

Β. Να υπολογιστούν και ληφθούν υπόψη μετρήσεις για την επιβάρυνση των οδών μέσω των οποίων θα διοχετευθεί η κίνηση των οχημάτων από την πεζοδρόμηση του συγκεκριμένου οδικού άξονα. Για παράδειγμα, ποια θα είναι η κυκλοφοριακή επιβάρυνση στις ήδη επιβαρυμένες κυκλοφοριακά, οδούς Μιαούλη, Βενιζέλου και Τσιτσάνη;

Γ.  Να εξεταστεί η κίνηση των οχημάτων από την Καρδίτσα προς την Καλαμπάκα η οποία πρέπει να είναι συνεχής για να διευκολυνθεί η πρόσβαση, παραμονή στην πόλη, των διερχόμενων οδηγών για να έχουν εύκολη πρόσβαση στις (ξενοδοχειακές, εμπορικές, επισιτιστικές κ.α.),  επιχειρήσεις.

Δ.  Να εξασφαλισθούν όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις στάθμευσης στο πάρκινγκ της οδού Κανούτα προκειμένου να αναπληρωθούν οι θέσεις στάθμευσης που υπάρχουν στην υπό πεζοδρόμηση παραποτάμια οδό. Για να καταργηθούν  και άλλες,  θέσεις στάθμευσης σε περιοχή, όπως το κέντρο των Τρικάλων, πρέπει να προγραμματιστούν και δημιουργηθούν περιφερειακά χώροι στάθμευσης, πρώτον διότι θα ταλαιπωρηθούν οι γύρω περιοχές περαιτέρω από την μεταφερόμενη στάθμευση των οχημάτων που απομακρύνθηκαν από το κέντρο και δεύτερον γιατί θα αποτραπεί η πρόσβαση στις επιχειρήσεις (εμπορικά, καφετέρια, εστιατόρια, φαστ φουντ κλπ.) που δραστηριοποιούνται στο κέντρο. 

3. Το Επιμελητήριο Τρικάλων στο σκέλος της μελέτης που αφορά γενικότερες παρεμβάσεις στο Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο (κεντρική πλατεία, οδοί 28ης Οκτωβρίου, Αλβανικού Μετώπου, Βασιλείου Τσιτάνη κ.α.), εκτιμά ότι απαιτείται περαιτέρω επιστημονική έρευνα από εξειδικευμένους επιστήμονες (συγκοινωνιολόγους κ.α.) και διαβούλευση πριν διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις. Προτάσεις οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη πρωτίστως την πολυλειτουργικότητα της πόλης, με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις οποίες θα περιλαμβάνεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταφορών με όλες τις απαραίτητες δράσεις  και παρεμβάσεις για να αποδώσουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για την πόλη.
Μεταξύ αυτών των δράσεων και παρεμβάσεων που πρέπει να μελετηθούν επισταμένως από τους εξειδικευμένους επιστήμονες και να συζητηθούν στο πλαίσιο μιας ανοιχτής διαβούλευσης, είναι και  η δημιουργία και ΝΕΟΥ υπόγειου χώρου στάθμευσης στην Κεντρική Πλατεία, προκειμένου  να εξυπηρετηθεί η πρόσβαση (κυρίως επισκεπτών) στο κέντρο και στην  αγορά της πόλης.

Η ανάπλαση του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου, πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο ως μία ολοκληρωμένη παρέμβαση με μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό που θα είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων, η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, αλλά και η προσέλκυση επισκεπτών για να την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην πόλη.


Ο Πρόεδρος

Γιαγιάκος Βασίλειος

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss