ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΟ ''ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ'' ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
22/05/2008

πατήστε για μεγέθυνση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
27/02/08

Τα προβλήματα των Σωματείων στο «μικροσκόπιο» του Επιμελητήριου Τρικάλων


Ο Πρόεδρός του κ. Βασίλης Γιαγιάκος και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Ενοικιαστών Περιπτέρων, Παντοπωλών και Κλωστοϋφαντουργών


Διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Ενοικιαστών Περιπτέρων, των Παντοπωλών – ιδιοκτητών μίνι μάρκετ και των κλωστοϋφαντουργών, είχαν την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Γιαγιάκος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Ευάγγελος Βενέτης, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Δημήτρης Τσόλας και Στελέχη του Επιμελητηρίου Τρικάλων.
Οι συγκεκριμένες συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε το Επιμελητήριο Τρικάλων για την αλληλοενημέρωση και συνεργασία με τα Σωματεία του Νομού Τρικάλων για την από κοινού αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα του κάθε κλάδου και τη στήριξη της τοπικής παραγωγής, της αγοράς, της επιχειρηματικής δράσης και του εμπορίου.

Συνάντηση με την Ένωση Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρου

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με μέλη της Διοίκησης της Ένωσης Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων Ν. Τρικάλων τα οποία παρουσίασαν τα προβλήματά τους.
Μεταξύ των άλλων, ανέφεραν και τα ακόλουθα:
  • Η μη ανανέωση αδειών από τον Δήμο Τρικκαίων μετά το θάνατο των δικαιούχων αναπήρων πολέμου.
  • Την αδυναμία εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης των περιπτέρων εξαιτίας του υπάρχοντος καθεστώτος.
  • Την πώληση ειδών καπνού (κυρίως τσιγάρα) από καταστήματα που δε διαθέτουν τις προβλεπόμενες από το Νόμο άδειες.

Ο κ. Γιαγιάκος και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, αφού αντάλλαξαν απόψεις με τους εκπροσώπους της Διοίκησης, υπογράμμισαν πως η συγκεκριμένη συνάντηση πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και αποτέλεσμα για τον κλάδο.
Για το λόγο αυτό ο κ. Γιαγιάκος, δεσμεύθηκε για τα εξής:

  1. Το Επιμελητήριο θα ζητήσει τη συνδρομή δικηγόρου προκειμένου να αποσαφηνιστεί το καθεστώς λειτουργίας των περιπτέρων για να προγραμματιστούν οι περαιτέρω ενέργειες βάσει συγκεκριμένων δεδομένων.
  2. Το Επιμελητήριο Τρικάλων θα πραγματοποιήσει έρευνα για το καθεστώς λειτουργίας και αδειοδότησης των περιπτέρων σε συνεργασία με άλλα Επιμελητήρια της χώρας.

Ο κ. Γιαγιάκος, επίσης, υπογράμμισε: «Θα συζητήσουμε με τη δημοτική αρχή και θα της πούμε την άποψή μας. Δηλαδή, ότι δεν θέλουμε την απομάκρυνση των περιπτέρων. Είναι συνδεδεμένα με την παράδοση του τόπου μας και προσφέρουν απασχόληση σε δεκάδες οικογένειες στο Νομό».
Σύμφωνα με τη Διοίκηση της Ένωσης Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρου, σε όλα το Νομό λειτουργούν 160 περίπτερα.

Σύλλογος Παντοπωλών Ν. Τρικάλων

Η δεύτερη συνάντηση έγινε με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Παντοπωλών Σούπερ Μάρκετ Ν. Τρικάλων, οι οποίοι μετέφεραν την αγωνία του κλάδου λόγω του συνεχώς διογκούμενου ανταγωνισμού, κυρίως από τις μεγάλες αλυσίδες των πολυκαταστημάτων.
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, μεταξύ των άλλων, παρουσίασε και τις παρακάτω θέσεις:

  • Οι άδειες λειτουργίας των πολυκαταστημάτων να δίνονται με υπουργικές αποφάσεις και για καταστήματα από 600 τ.μ. και πάνω.
  • Σε Νομούς μέχρι 200.000 κατοίκους να μην δίνονται άδειες για πολυκαταστήματα πάνω από 1000τ.μ.
  • Να υπάρξει αφορολόγητο αποθεματικό, όπως έχουν όλα τα πολυκαταστήματα με βιβλία Γ΄ Κατηγορίας και για τους μικρούς καταστηματάρχες.
  • Η ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα εκσυγχρονισμού.

Ο κ. Γιαγιάκος υπογράμμισε πως «η συνδρομή στον συγκεκριμένο κλάδο αποτελεί προτεραιότητα για το Επιμελητήριο». Συνεχίζοντας δήλωσε ότι «η συγκεκριμένη συνάντηση πρέπει να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Να βγουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα και να δρομολογηθούν δράσεις». Κατά τη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα που αγγίζουν την ουσία των προβλημάτων του κλάδου. Εντοπίστηκε το κύριο μέλημα της αντιπροσωπείας που είναι «πως θα επιστέψει ο κόσμος στα μίνι μάρκετ». Η Διοίκηση του Συλλόγου επιχειρηματολόγησε για τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν τα παντοπωλεία – μίνι μάρκετ, με βασικό εκείνο των τιμών. Οι εκπρόσωποι τους αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα είδη διατροφής και οικιακής χρήσης που πωλούνται φθηνότερα στα μίνι μάρκερ, σε σχέση με τα μεγάλα πολυκαστήματα.
Ο κ. Γιαγιάκος και τα υπόλοιπα μέλη του Επιμελητηρίου, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα να στηριχθεί ουσιαστικά ο κλάδος. Για να «επιστρέψει ο κόσμος στα μίνι μάρκετ» και να καταστούν ανταγωνιστικά ανέφερε μία σειρά προτάσεις, όπως η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός τους, η «επένδυση» σε προϊόντα τοπικά, αναγνωρισμένης ποιότητας και γεύσης που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού κ.α.
Επιπρόσθετα, ο κ. Γιαγιάκος, ζήτησε τη συνδρομή των μελών της Διοίκησης των Παντοπωλών για την επιτυχία της έρευνας που θα πραγματοποιήσουν συνεργάτες του Επιμελητήριου οι οποίοι θα περάσουν από όλα τα μίνι μάρκετ και θα καταγράψουν τη σημερινή πραγματικότητα.
Η καταγραφή δεν θα γίνει χωρίς λόγο και αιτία. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, δήλωσε πως θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τα μίνι μάρκετ κατά την οποία σύμβουλος των Επιμελητηρίων θα προσφέρει ενημέρωση για τις νέες εξελίξεις στον κλάδο και το «στήσιμο» ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού μίνι μάρκετ.
Παράλληλα, το Επιμελητήριο θα ζητήσει την ένταξη του εκσυγχρονισμού των μίνι μάρκετ σε συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των κλωστοϋφαντουργών

Ο κύκλος των επαφών της περασμένης Τετάρτης, έκλεισε με κλωστοϋφαντουργούς του Νομού, με τους οποίους έγινε μία μακρά και εποικοδομητική συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε στην ανάγκη υπέρβασης των σημερινών προβλημάτων και στην ανάπτυξη δράσεων για την ενίσχυση των Τρικαλινών κλωστοϋφαντουργών. Έγινε μία ουσιαστική και ωφέλιμη συζήτηση επί των πραγματικών δεδομένων της αγοράς, αλλά και των προοπτικών συνεργασίας με αναδυόμενες αγορές που αναμένεται να κατακτήσουν τον κλάδο, όπως είναι η Ινδία.
Ο κ. Γιαγιάκος πρότεινε την διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στην Ινδία, με στόχο τη συμμετοχή σε έκθεση, καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνισε «η Ινδία είναι από τις ανερχόμενες δυνάμεις με παράδοση στον κλάδο που πολύ σύντομα θα κατακτήσει τις διεθνείς αγορές».
Επίσης, μίλησε για την ανάγκη άντλησης χρήσιμων συμπερασμάτων από χώρες, όπως η Ιταλία που κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, τα οποία ίσως μπορούν να αξιοποιηθούν και σε τοπικό επίπεδο.
Οι συγκεκριμένες προτάσεις έγινε αποδεκτές από τους κλωστοϋφαντουργούς οι οποίοι δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για την πορεία του κλάδου.
Για να συγκεκριμενοποιηθεί ο χρόνος της αποστολής, αλλά και οι περαιτέρω ενέργειες για τη στήριξη του κλάδου, θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση στο Επιμελητήριο Τρικάλων.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss