ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Επιστολή Προέδρου Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Γιαγιάκου προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη και τον Αν. Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, Αλ. Χαρίτση σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε από τα ειδοποιητήρια που έστειλε η Τ.Ε.Ο. Α.Ε. στις επιχειρήσεις
18/07/2018

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ 2               

Τρίκαλα 13/7/2018
Αρ. Πρωτ. 1758

Προς
- κ. Χρ. Σπίρτζη - Υπουργό  Υποδομών  & Μεταφορών
- κ. Αλ. Χαρίτση - Αν. Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης
- Τ.Ε.Ο. ΑΕ (Υπό εκκαθάριση)

Κοιν.
Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος

 
Από την Ανώνυμη Εταιρία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων - Τ.Ε.Ο. Α.Ε. (υπό εκκαθάριση) απεστάλησαν σε επιχειρήσεις του νομού Τρικάλων, μέλη του Επιμελητηρίου μας, έγγραφες ειδοποιήσεις με τις οποίες τους γνωστοποιήθηκε ότι έχει καταλογιστεί σε βάρος τους αποζημίωση για αυθαίρετη χρήση απαλλοτριούμενης έκτασης του Δημοσίου για την εγκατάσταση τους με την Εθνική οδό, κατά το άρθρο 6 παρ. 2 του ν. 2938/2001, για τα έτη 2013-2014, στις οποίες αναφέρεται ότι υφίστανται και προηγούμενες οφειλές, μέχρι 31/12/2012, από την ίδια αιτία.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2938/2001, σε όσους εκμεταλλεύονται ή χρησιμοποιούν ή καθ’ οποιονδήποτε τρόπο αποκομίζουν έσοδα, από τις κυκλοφοριακές συνδέσεις του πρωτεύοντος και δευτερεύοντος εθνικού οδικού δικτύου της χώρας επιβάλλεται το προβλεπόμενο από τις κείμενες διατάξεις μίσθωμα ή αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης. Τα καταλογισθέντα ποσά έχουν το χαρακτήρα μισθώματος ή αποζημίωσης για την χρήση έκτασης που ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου και είναι αναγκαία για την προσπέλαση και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων τους.

Η ΤΕΟ ΑΕ πριν την αποστολή των ειδοποιήσεων  όφειλε, σύμφωνα με το νόμο, να αποστείλει στις επιχειρήσεις έγγραφη πρόσκληση για να δηλώσουν εγγράφως την κυκλοφοριακή τους σύνδεση, τη συγκεκριμένη θέση στην οποία αυτή ευρίσκεται, το είδος της ασκούμενης δραστηριότητας, το χρόνο λειτουργίας της κλπ. Πριν προβεί στις ανωτέρω απαιτούμενες από το νόμο ενέργειες δεν δικαιούται να επιβάλει και να καταλογίζει ποσά μισθώματος ή αποζημίωσης σε καμία επιχείρηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται τα μέλη μας, πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται εντός του σχεδίου πόλης ή έχουν πρόσοψη σε δημοτικές οδούς. Σε κάθε περίπτωση σας επισημαίνουμε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν εκμεταλλεύονται ούτε, καθ` οποιονδήποτε τρόπο, αποκομίζουν έσοδα, από τις κυκλοφοριακές συνδέσεις του πρωτεύοντος και δευτερεύοντος εθνικού οδικού δικτύου της χώρας, περισσότερο ή λιγότερο από τις λοιπές επιχειρήσεις του νομού ή τους λοιπούς πολίτες της χώρας που κάνουν χρήση των δημοσίων οδών,  και σε καμία περίπτωση δεν κάνουν χρήση απαλλοτριούμενης έκτασης του Δημοσίου για την εγκατάστασή τους με την Εθνική οδό. Αντιθέτως κατά την κατασκευή και λειτουργία της οδού δεν έχουν κατασκευαστεί το απαιτούμενο παράπλευρο οδικό δίκτυο και κόμβοι σύνδεσης που θα καταστήσουν ασφαλή την μετάβαση στις εγκαταστάσεις τους και θα διευκολύνουν τη λειτουργία τους, ήτοι δεν αποκομίζουν καμία ωφέλεια από την λειτουργία της οδού ενώ υφίστανται σημαντικούς περιορισμούς ως προς την αδειοδότηση και την δόμηση των εγκαταστάσεων τους.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να επανεξεταστεί το θέμα για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά και σύμφωνα με την θέση της, την πρόσοψή της και το είδος της ασκούμενης επιχείρησης, να ανακληθούν οι αποσταλείσες ειδοποιήσεις και o μονομερής καταλογισμός αποζημιώσεων από την ΤΕΟ ΑΕ, να μην αποσταλούν χρηματικοί κατάλογοι στις αρμόδιες ΔΟΥ και να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της σύνδεσης των επιχειρήσεων με την οδό.

Ο Πρόεδρος
ΓΙΑΓΙΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss