ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Επιστολή Προέδρου Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Γιαγιάκου προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κατρούγκαλο με θέμα: Παράλληλη ασφάλιση ΕΔΕ (μη μηχανικών) και μηχανικών μελών του ΤΕΕ σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ
28/01/2016

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ 2Τρίκαλα 27/01/2016
Αρ. Πρωτ. 362

Προς:
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κο. Γ. Κατρούγκαλο

Κοιν.:
Βουλευτές Ν. Τρικάλων
Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος

 


Θέμα: Παράλληλη ασφάλιση ΕΔΕ (μη μηχανικών) και μηχανικών μελών του ΤΕΕ σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 18 του N. 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 60 του ν. 3996/2011 και ισχύει έως σήμερα «3. α. Όσοι ασφαλίστηκαν σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο πριν την 1.1.1993 και είναι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.), υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), εφόσον ασκούν δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του Οργανισμού και δεν είναι συναφής με την επαγγελματική ιδιότητα για την οποία υπάγονται στην ασφάλιση του Ε.Τ.Α.Α.. Σε περίπτωση αμφισβήτησης της συνάφειας της επαγγελματικής δραστηριότητας με την επαγγελματική ιδιότητα, η αμφισβήτηση επιλύεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης (Σ.Κ.Α.)». Επισημαίνεται ότι ως χρόνος έναρξης ισχύος της ανωτέρω διάταξης λογίζεται η 1/8/2010.

A. Έως την ισχύ των ανωτέρω διατάξεων οι μη μηχανικοί Εργολήπτες Δημοσίων Έργων (ΕΔΕ) που ασκούσαν παράλληλα δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ  είχαν τη δυνατότητα, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, να επιλέξουν ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης μεταξύ ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ) και του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) και πολλοί επέλεξαν να ασφαλιστούν στο ΤΣΜΕΔΕ. Όμως μετά την 1/8/2010 έγινε υποχρεωτική η ασφάλιση τους στον ΟΑΕΕ, εφόσον ασκούσαν δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του και δεν είναι συναφής με την επαγγελματική ιδιότητα για την οποία υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ. Από την υποχρεωτική αυτή παράλληλη (δεύτερη) ασφάλιση όμως δεν τους αναγνωρίζονται επιπλέον συνταξιοδοτικά δικαιώματα ή δικαιώματα σε παροχές υγείας.

Για την πολύ σημαντική αυτή αλλαγή που επηρεάζει όχι μόνο τον κλάδο ασφάλισης τους αλλά και τις δαπάνες που υποχρεούνται να καταβάλουν κάθε έτος για την ασφάλιση τους δεν ενημερώθηκαν από κανέναν από τους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς. Συνέπεια των ανωτέρω ήταν πολλοί ΕΔΕ να αγνοούν ότι ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλιστούν και να καταβάλουν τις ανάλογες εισφορές στον ΟΑΕΕ και να παραμείνουν ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ, παρότι δεν ήταν υποχρεωμένοι προς τούτο, ενώ είναι βέβαιο ότι αν γνώριζαν τις νέες διατάξεις το σύνολό τους θα επέλεγε τον φορέα που ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλιστούν λόγω της δραστηριότητας τους, στην προκείμενη περίπτωση στον ΟΑΕΕ, καθώς στη σημερινή οικονομική συγκυρία τους είναι αδύνατον να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές σε δύο φορείς, χωρίς μάλιστα από την παράλληλη αυτή ασφάλιση να προκύπτει για αυτούς κανένα όφελος ως προς το συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή τις παροχές υγείας που λαμβάνουν.

Με τον τρόπο αυτό βρίσκονται σήμερα ενώ έχουν ασφαλιστεί και καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για τα έτη από την ισχύ του Ν. 3863/2010 έως σήμερα στο ΕΤΑΑ, να τους καταλογίζονται ασφαλιστικές εισφορές αναδρομικά και από τον ΟΑΕΕ και να πρέπει δηλαδή να καταβάλουν εισφορές σε δύο ασφαλιστικούς φορείς για το ίδιο χρονικό διάστημα, παρότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να είναι ασφαλισμένοι και στους δύο φορείς. Όπως είναι εύλογο από την θέσπιση και εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων δημιουργήθηκε μία στρέβλωση αναφορικά με αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων που τους προκαλεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση, στην σημερινή δυσχερή οικονομική συγκυρία, και δεν τους αποδίδει κανένα από τα οφέλη της ασφάλισης.

Β. Οι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ υπάγονται και οι ίδιοι στις διατάξεις του Ν. 3863/2010, ενώ είναι υποχρεωμένοι να είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ (κλάδος ΤΣΜΕΔΕ) σε περίπτωση που ασκούν παράλληλα και άλλη δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και δεν θεωρείται συναφής με την επαγγελματική ιδιότητα για την οποία υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ υποχρεώνονται να ασφαλιστούν και στον ΟΑΕΕ. Με τον τρόπο αυτό υποχρεώνονται να έχουν διπλή ασφάλιση και να επιβαρύνονται ετησίως με την καταβολή σημαντικών ποσών για ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να αποκοιμίζουν κανένα όφελος από την υποχρεωτική διπλή ασφάλισή τους ούτε ως προς το συνταξιοδοτικό δικαίωμα ούτε ως προς τις παροχές υγείας που λαμβάνουν.

Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να αποσκοπεί στην εξασφάλιση του μέλλοντος του ασφαλισμένου και όχι να δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια στην ανάπτυξη επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας, σε μία εποχή μάλιστα που οι περισσότερο επαγγελματίες με δυσκολία ανταποκρίνονται στην υποχρέωση τους για την καταβολή των εισφορών σε έναν μόνο ασφαλιστικό φορέα.

Κύριε Υπουργέ,
Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να ρυθμιστεί το ανωτέρω θέμα ως εξής: α) στους ασφαλισμένους ΕΔΕ (μη μηχανικούς) να δοθεί η δυνατότητα εντός ευλόγου χρόνου να επιλέξουν αν επιθυμούν να έχουν παράλληλη ασφάλιση άλλως να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα, ήτοι να επιλέξουν την ασφάλιση τους στον ΟΑΕΕ αντί του ΕΤΑΑ, χωρίς να τους καταλογιστούν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές για το χρονικό διάστημα που παρήλθε και β) στους ασφαλισμένους μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ να μην υφίσταται υποχρέωση διπλής ασφάλισης στις περιπτώσεις που αναφέρονται ανωτέρω αλλά υποχρεωτική να είναι η ασφάλιση μόνο σε ένα φορέα.


Με εκτίμηση,
Βασίλειος Γιαγιάκος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss