ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Δέσμη μέτρων για αποζημιώσεις, άμεση αποκατάσταση των ζημιών και στήριξη των επιχειρήσεων ζητούν τα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας - Υπόμνημα προς τα αρμόδια υπουργεία
16/09/2023

 

Η πρωτοφανής κακοκαιρία που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές και ζημιές. Η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία έχουν ήδη εξαγγείλει τα πρώτα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων, ωστόσο απαιτείται η θέσπιση επιπρόσθετων μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις, καθώς θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές και να επανέλθουν στην κανονική λειτουργία τους, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις από τις καταστροφές δεν είναι μόνο πρόσκαιρες αλλά θα διαρκέσουν σε βάθος χρόνου.     

      

Το υπόμνημα με τη δέσμη μέτρων που κατέθεσαν τα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας, συνοπτικά περιλαμβάνει τα κάτωθι: 

 

Α. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

•Άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών καθώς και του ελέγχου των φακέλων και έγκριση αυτών χωρίς καθυστερήσεις.

•Πλήρης αποζημίωση σε ποσοστό 100% και σε τρέχουσες αξίες των ζημιών που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις σε πάγια, προϊόντα, πρώτες ύλες κ.α. συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκλήθηκαν από τις διακοπές ηλεκτροδότησης ως άμεση συνέπεια των πλημμυρών.

•Επιπρόσθετη ενίσχυση των πληγεισών επιχειρήσεων με εφάπαξ ποσό και αποζημίωση των αγροτικών επιχειρήσεων ανά στρέμμα, ως αποζημίωση κάλυψης της απώλειας εισοδήματος. 

•Αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα και υποδομές για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις και η οικονομία της περιοχής να λειτουργήσουν.

 

Β. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 

•Αναστολή της πληρωμής των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως 31/12/2024 για τις περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά για όλες τις επιχ/σεις (αντί των έξι μηνών που έχει ανακοινωθεί). Ένταξη όλων των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών σε νέα ρύθμιση των 120 ή 240 δόσεων, χωρίς την επιβάρυνση πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων, με έναρξη καταβολής της από 01/01/2025.

•Απαλλαγή καταβολής ενοικίου για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και καταβολή μειωμένου ποσοστού για τις επαγγελματικές μισθώσεις έως 31.12.2024 κατά τα πρότυπα που ίσχυαν για τις επαγγελματικές μισθώσεις επί εποχής COVID-19 και με ταυτόχρονη αποζημίωση του εκμισθωτή.

•Εξαίρεση από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2023 και της προκαταβολής φόρου εισοδήματος επόμενου έτους για το σύνολο των επαγγελματιών και επιχειρήσεων των πληγέντων περιοχών.

•Φοροαπαλλαγή στα κέρδη των πληγεισών επιχειρήσεων για τουλάχιστον 3 έτη.

•Μείωση συντελεστών Φ.Π.Α. για δώδεκα [12] μήνες και για το σύνολο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

•Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας ως 31/12/2024, με ταυτόχρονη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και ειδικό πρόγραμμα επιδότησης εργαζομένων, μέσω ΔΥΠΑ.

 

Γ. ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

•Αναστολή πληρωμής αξιογράφων (επιταγών – συναλλαγματικών) για τις πληγείσες επιχειρήσεις για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών από την επαναλειτουργία τους.

•Αναστολή πάσης φύσεως δανειακών & τραπεζικών υποχρεώσεων και αναστολή πλειστηριασμών και κάθε άλλης πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης έως 31.12.2024.

•Χορήγηση μακροπρόθεσμων επαγγελματικών δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για επενδύσεις σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις και χορήγηση άτοκων δανείων υπό την μορφή κεφαλαίου κίνησης.

•Παράταση κατά ένα (1) έτος, ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλίας, όλων των καταληκτικών προθεσμιών (υποβολών, ολοκλήρωσης κ.λ.π.) των αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη.

•Άμεση καταβολή των οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και επίσπευση των διαδικασιών εκταμίευσης ολοκληρωμένων επενδυτικών σχεδίων αναπτυξιακών προγραμμάτων.

 

Δ. ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

•Επιδότηση κόστους ενέργειας για το σύνολο των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας 31/12/2024. 

•Ειδικά Προγράμματα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων ειδικότερα των έντονα πληγέντων περιοχών.

•Διαφημιστική καμπάνια στήριξης του τουρισμού και καμπάνια στήριξης των θεσσαλικών προϊόντων.

•Ειδική βαθμολογία στα προγράμματα ΕΣΠΑ ΕΠΑΝΕΚ για τις πληγείσες επιχειρήσεις. 

•Δημιουργία Παρατηρητηρίου Οικονομικής Δραστηριότητας Θεσσαλίας, με την συμμετοχή των Επιμελητηρίων, τόσο για την παρακολούθηση εφαρμογής των μέτρων στήριξης όσο και την εκπόνηση ενός μεσομακροπρόθεσμου ολοκληρωμένου σχεδίου ανάκαμψης και ανασυγκρότησης της παραγωγικής δραστηριότητας.

 

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss