ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ
ΤΡΙΤΗ 17 ΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 19:00 ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 1, ΣΤΟΝ 1ο ΟΡΟΦΟ
11/05/2011

Δελτίο Τύπου

Τρίκαλα, 11-05-2011

Ημερίδα από το Επιμελητήριο Τρικάλων για την Καλλιέργεια Μανιταριών

Το Επιμελητήριο Τρικάλων με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, διοργανώνουν την Τρίτη 17 Μαΐου 2011 και ώρα 7:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου (Βενιζέλου 1), ημερίδα με θέμα την «Καλλιέργεια Μανιταριών σε βιομηχανική κλίμακα και σε μορφή μικρής οικογενειακής επιχείρησης».

Τα εδώδιμα μανιτάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες και θεωρούνται εξαιρετική τροφή. Ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και θεωρούνται, ιδιαίτερα στις χώρες της Άπω Ανατολής, ως τροφή μακροζωϊας.  Η καλλιέργεια φαρμακευτικών μανιταριών συνεχώς επεκτείνεται λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων ορισμένων ειδών κατά μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων κ.α.

Καλλιεργημένα και αυτοφυή μανιτάρια έχουν παρόμοια διατροφικά χαρακτηριστικά με τα πρώτα να υστερούν μόνον στα γαστρονομικά τους χαρακτηριστικά.

Η καλλιέργεια μανιταριών αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα που όταν γίνεται συστηματικά μπορεί να αποδώσει ικανοποιητικό εισόδημα. Προς το παρόν η Ελληνική αγορά είναι ελλειμματική. Η παραγωγή καλύπτει μόνον το 40% περίπου της ζήτησης με αποτέλεσμα να γίνονται εισαγωγές 7-9.000 τόνων ετησίως  από την Πολωνία, Ολλανδία, Κίνα, Ιταλία, κ.ά. τη στιγμή που λόγω των κλιματικών μας συνθηκών η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι εξαγωγική.

Η καλλιέργεια μανιταριών μπορεί να εφαρμοσθεί σε δύο επίπεδα:

1.       Σαν μικρή οικογενειακή επιχείρηση που εξασφαλίζει συμπληρωματικό εισόδημα στην αγροτική οικογένεια και δεν απαιτεί μεγάλη επένδυση.

2.       Σαν κύρια επιχείρηση σε βιομηχανική κλίμακα.

Η καλλιέργεια μανιταριών αξιοποιεί διαθέσιμα γεωργικά υπολείμματα κάθε είδους όπως άχυρα σιτηρών και ψυχανθών, υπολείμματα αποφλοίωσης ρυζιού, σπάδικες και στελέχη (φυτών) καλαμποκιού, υπολείμματα υλοτομιών (πριονίδια δασικών δένδρων), στέμφυλα (τσίπουρα) και υποπροϊόντα οινοποιίας, υποπροϊόντα από την άλεση σιταριού, υπολείμματα από εκκοκκιστήρια βαμβακιού, απόβλητα ανακύκλωσης χαρτιού και ζυθοποιίας κ.α.

Τα μανιτάρια μπήκαν πλέον στο Ελληνικό σπίτι με τη ζήτηση να αυξάνεται σταθερά. Η πρόβλεψη για τα επόμενα χρόνια είναι ότι η ελλειμματικότητα της Ελληνικής αγοράς θα παραμείνει, γεγονός που υπογραμμίζει τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη δημιουργία νέων Μονάδων καλλιέργειας μανιταριών των γνωστών ειδών αλλά και άλλων που προς το παρόν είναι άγνωστα στην Ελληνική αγορά.

Εισηγητής στην προγραμματισμένη ημερίδα του Επιμελητηρίου θα είναι ο Δρ. Στέφ. Διαμαντής, Τακτικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ.

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ενδιαφέρον των Τρικαλινών για την καλλιέργεια μανιταριών (18/05/2011)

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss