ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Συναντήσεις Υπουργών Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Νοτίων Μεσογειακών Χωρών
12/11/2010

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣΤο μέλλον της εμπορικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απασχόλησε τη Σύνοδο των Υπουργών Εμπορίου των Χωρών – μελών της Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 10 Νοεμβρίου 2010. Στις 11 Νοεμβρίου οι Υπουργοί Εμπορίου της Ε.Ε. συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους των Νότιων Μεσογειακών χωρών, στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Διαδικασίας.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε αντιπροσωπεία με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Γιάννη Δρυμούση.

Αντικείμενο της συζήτησης κατά την πρώτη συνάντηση ήταν η Εμπορική Πολιτική της ΕΕ, με επίκεντρο τα νέα εργαλεία πολιτικής που προτίθεται να  χρησιμοποιηθούν, με στόχο το άνοιγμα των αγορών των τρίτων Χωρών για τα προϊόντα και τις  υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και για μια νέα ολοκληρωμένη επενδυτική πολιτική.

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στις διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και στη συμπλήρωση της προσπάθειας για το άνοιγμα των αγορών των τρίτων Χωρών μέσω των Διμερών συμφωνιών.

Επίσης, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για την ενίσχυση των διεθνών κανόνων κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού που πλήττει τις υγιείς επιχειρήσεις.

Η ελληνική αντιπροσωπεία  εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχυθούν μελλοντικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να αναπτύξουν αποτελεσματικότερη εξαγωγική δραστηριότητα.

Στη συνάντηση των Υπουργών Εμπορίου της ΕΕ και των Νότιων Μεσογειακών χωρών, αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η ενίσχυση του Εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των Νότιων Μεσογειακών Χωρών καθώς και η πρόσβαση των Παλαιστινιακών προϊόντων στις αγορές των δύο περιοχών.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενίσχυσης του Εμπορίου μεταξύ των δύο περιοχών, δόθηκε έμφαση στην προσπάθεια που θα πρέπει να καταβληθεί για την ανάπτυξη και του τομέα υπηρεσιών μεταξύ των δύο περιοχών και ιδιαίτερα των θαλασσίων μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών.

Για το δεύτερο θέμα, η Ελλάδα στήριξε την πρόταση για τη διευκόλυνση του εμπορίου των προϊόντων της Παλαιστινιακής Αρχής και την ενσωμάτωσή της στο διεθνές εμπορικό σύστημα, με μέτρα όπως η παραχώρηση καθεστώτος  παρατηρητή  στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για την ανάπτυξη του Εμπορίου της Παλαιστίνης με τις Νότιες Μεσογειακές Χώρες, καθώς και η εξασφάλιση πιστοποίησης των Παλαιστινιακών Προϊόντων.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss