ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Επιμελητηρίου Τρικάλων για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας “METEORISIMO”
01/10/2014

πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, το διήμερο 27 και 28 Σεπτεμβρίου, η εκδήλωση του Επιμελητηρίου Τρικάλων για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας “METEORISIMO” στο Μύλο Ματσόπουλου στα Τρίκαλα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Robert Sanders, ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Κίνας κ. Sun Liwei και ο Γενικός Πρόξενος του Ουζμπεκιστάν κ. Olim Kasimov, εκπρόσωποι των επισήμων αρχών και των επιχειρηματικών φορέων του τόπου.

Αναλυτικά, κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Γιαγιάκος Βασίλειος αναφέρθηκε στα εξής:

"Κύριες και Κύριοι,
Η γαστρονομία αποτελεί για το Επιμελητήριο έναν από τους βασικούς μας στόχους. Το 2005 ήμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα που ιδρύσαμε την ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΓΕΥΣΗ Α.Ε. γιατί πιστεύουμε ότι ο γαστρονομικός τουρισμός, είναι εκείνη η μορφή τουρισμού, η οποία μπορεί να συμβάλλει αφενός στην ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος, αφετέρου στην αναζωογόνηση του αγροτικού μας κλάδου και φυσικά στην μεγέθυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας.  Οι δράσεις συνεχίστηκαν φέρνοντας σε επαφή τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες του τουρισμού και των επισιτιστικών επαγγελμάτων, συμμετείχαμε σαν ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΓΕΥΣΗ, σε τουριστικές εκθέσεις όπως η PHILOXENIA, το Τουριστικό Πανόραμα αλλά και σε εκθέσεις του τουρισμού στην Ευρώπη.

Η γαστρονομία αποτελεί τον ανεξερεύνητο πλούτο της πατρίδας μας και της περιοχής μας. Είναι εκείνο το είδος τουρισμού, το οποίο διακατέχεται από την κουλτούρα της τοπικής κουζίνας. Η γαστρονομία συνδέεται άμεσα με τον πολιτισμό, την παράδοση  και την ιστορία του τόπου.

Ο Νομός Τρικάλων είναι ένας ευλογημένος τόπος που ενώνει τους ανθρώπους του κάμπου με τα δημητριακά, τα κηπευτικά και μια σειρά άλλα προϊόντα με τους ανθρώπους του ορεινού όγκου, με το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η μεγάλη ποικιλία των πρώτων υλών που διαθέτει η περιοχή μας αλλά και οι διάφορες πολιτιστικές επιρροές  που δέχθηκε ο τόπος μας λόγω της γεωγραφικής του θέσης αλλά και της ποικιλομορφίας του εδάφους έδωσαν στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων την δική μας γαστρονομική ταυτότητα. Μια ταυτότητα που πρέπει να αναδείξουμε αλλά και να εμπλουτίσουμε εντάσσοντάς την δυναμικά  στο συνολικό μας τουριστικό προϊόν.

Παρά την αδιαμφισβήτητη αξία της τοπικής κουζίνας δυστυχώς η γαστρονομία δεν κατέχει τη θέση που της αξίζει στο τουριστικό μας προϊόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 44% των ταξιδιωτών ανά τον κόσµο, θεωρούν το φαγητό ως ένα από τα πρωτεύοντα κριτήρια του τόπου που θα επισκεφθούν. Ωστόσο, ο γαστρονοµικός τουρισμός στη χώρα µας βρίσκεται σε εμβρυακή φάση και δυστυχώς ακόµα δεν έχει αναπτυχθεί, στο βαθµό που θα την κατέτασσε ανάµεσα στους πιο ελκυστικούς και ανταγωνιστικούς προορισµούς, όπως η γειτονική Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Ο γαστρονοµικός τουρισμός, που μεσουρανεί στη μεσογειακή τουριστική αγορά και επιφέρει τεράστια οικονοµικά οφέλη στις γείτονες μεσογειακές χώρες ελάχιστα έχει απασχολήσει στην Ελλάδα τους τουριστικούς επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Κυρίες και Κύριοι,
Για την επίτευξη αυτών των στόχων το Επιμελητήριο Τρικάλων βασίστηκε  σε ένα σχέδιο μάρκετινγκ που περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες δράσεων. Την καταγραφή και τη  διαμόρφωση του γαστρονομικού προϊόντος, την ανάπτυξη του γαστρονομικού brand name και την κατάρτιση επικοινωνιακού προγράμματος, μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας και μιας σειράς δράσεων που θα εξελιχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα,  Με αφετηρία σήμερα κάνοντας το πρώτο βήμα με το ΜΕΤEORISIMO που θα είναι το brand name της περιοχής μας στη γαστρονομία και το οποίο θα συνεχιστεί με δράσεις στο Νομό για την καλλιέργεια γαστρονομικής συνείδησης  και στη συνέχεια με δράσεις στην Αθήνα αλλά και σε εκθέσεις του εξωτερικού για την προβολή του.

Απόψε έχουμε τη χαρά να είναι κοντά μας ο κ. Νίκος Φωτιάδης executive chef & Πρόεδρος του Πανελλήνιου  Ινστιτούτου Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας ο οποίος με την εμπειρία και τη γνώση του θα είναι ο κύριος υποστηρικτής αυτού του εγχειρήματος και ο οποίος θα συνδέσει τον γαστρονομικό μας πολιτισμό με τα τοπικά προϊόντα και τη σύγχρονη γαστρονομία, συμβάλλοντας στη δημιουργία της νέας γαστρονομικής ταυτότητας. Συνοδεύεται από τον συντοπίτη chef κ. Άγγελο Μακρή.

Μαζί μας είναι ο  Σύλλογος Επισιτιστικών Επαγγελμάτων, ο Σύλλογος Ξενοδόχων και τα Σωματεία των Αρτοποιών, Ζαχαροπλαστών και Κρεοπωλών. Όλοι μια ομάδα θα εργαστούμε για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Κυρίες και Κύριοι,
Η καλή τοπική κουζίνα είναι η ραχοκοκαλιά της γαστρονομικής προσφοράς. Ιδιαίτερα  το ελληνικό πρωινό  που τόσος λόγος γίνεται είναι θέμα κουλτούρας και όχι κόστους.  Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η γαστρονομία αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία και δίνει υπεραξία στα τοπικά προϊόντα τα οποία κάνει γνωστά σ’ όλο τον κόσμο. Γι αυτό θα πρέπει όλοι να αγκαλιάσουμε αυτή την προσπάθεια γιατί δεν είναι υπόθεση μόνο των ανθρώπων που άμεσα εμπλέκονται αλλά είναι υπόθεση της τοπικής οικονομίας αλλά και αναγκαία προϋπόθεση για την ανάταση και την  οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας.
Σας ευχαριστώ."

Την Κυριακή το πρωί και ώρα 11:00 στο πλαίσιο της διήμερης εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Κινηματοθέατρο του Μύλου Ματσόπουλου με θέμα: "Ο γαστρονομικός τουρισμός πριμοδοτεί την τοπική ανάπτυξη".

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss