ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ   /   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΓΓΥΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ ΧΑΜΗΛΟΤΟΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΜΕ/ΠΜΕ»
25/05/2010

ΝΕΟΑπό τις 19/05/2010 τέθηκε σε ισχύ το Πρόγραμμα «Εγγύηση από την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ Χαμηλότοκων Δανείων για την Κάλυψη Φορολογικών και Ασφαλιστικών Υποχρεώσεων ΜΕ/ΠΜΕ». Ο αρχικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 700 εκ. € εγγυήσεις, καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 875 εκ.€ Οι παρεχόμενες εγγυήσεις χορηγούνται δυνάμει των υφισταμένων ιδίων κεφαλαίων της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ. Ο τελικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος προβλέπεται με νεότερη απόφαση να ανέλθει στο ποσό του 1 δις.€ εγγυήσεων καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 1,25 δις.€.

Γενικός στόχος του Προγράμματος είναι η ανάπτυξη και επέκταση της γενικής επιχειρηματικής δραστηριότητας των υφισταμένων ΜΕ και ΠΜΕ, μέσω της άμεσης κάλυψης υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία με την υποστήριξη της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ, προκειμένου να υποβοηθηθεί άμεσα η πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να επιτευχθεί στο απώτερο μέλλον ο απαιτούμενος τεχνολογικός εκσυγχρονισμός τους. Με το πρόγραμμα αυτό διασφαλίζεται κατ’αρχάς η βιωσιμότητα των ΜΕ/ΠΜΕ και στηρίζεται γενικότερα η επιχειρηματικότητα σε περιφερειακό επίπεδο στην παρούσα περίοδο οικονομικής κρίσης.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες ΜΕ/ΠΜΕ (που έχουν ημερομηνία έναρξης εργασιών έως 31-12-2009) οποιασδήποτε νομικής μορφής, που έχουν έδρα σε οποιαδήποτε περιφέρεια της Ελλάδος, απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους - ΕΜΕ, εμφανίζουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. € και έχουν υποχρεώσεις προς ΔΟΥ και Ασφαλιστικά Ταμεία κατά την ημερομηνία προσφυγής τους στις ΔΟΥ και στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Επιλέξιμες είναι επιχειρηματικές δραστηριότητες όλων των κλάδων και τομέων της οικονομίας, εκτός αυτών που εξαιρούνται στην παράγραφο 4.1 του επισυναπτόμενου οδηγού και αυτών που εξαιρεί ο Κανονισμός ΕΚ 1998/2006 .

Το Πρόγραμμα αφορά στην εγγύηση νέων τραπεζικών δανείων, τακτής λήξης με σκοπό την κάλυψη των υποχρεώσεων ΜΕ/ΠΜΕ σε ΔΟΥ και σε Ασφαλιστικά Ταμεία κατά την ημερομηνία προσφυγής τους για βεβαίωση οφειλών μετά την έγκριση του Προγράμματος.

Το κατώτατο επιλέξιμο ποσό δανείου προς εγγύηση είναι 5.000,00€ και το ανώτατο επιλέξιμο ποσό δανείου προς εγγύηση είναι 100.000,00€. Το ανώτατο ποσό του δανείου ανά ΜΕ/ΠΜΕ προσδιορίζεται ανάλογα με τον αριθμό απασχολούμενων στην επιχείρηση και συγκεκριμένα διαμορφώνεται ως εξής: έως 40.000€ για επιχειρήσεις με προσωπικό από 0 έως 4,99 ΕΜΕ, έως 70.000€ με προσωπικό από 5 έως 19,99 ΕΜΕ, έως 100.000€ με προσωπικό από 20 έως 49,99 ΕΜΕ.

Συγκεκριμένα, παρέχεται εγγύηση σε όλες τις νέες συμβάσεις τραπεζικών δανείων για τα οποία ισχύουν αθροιστικά πλέον των ανωτέρω τα κάτωθι:

- η διάρκεια του δανείου και της εγγύησης είναι έξι (6) έτη με διετή περίοδο χάριτος κατά την οποία καταβάλλεται μόνο ο αναλογούν τόκος του δανείου,

- για δάνεια έως 40.000€ δεν θα παρέχονται εξασφαλίσεις από την πλευρά των ΜΕ/ ΠΜΕ,

- για δάνεια άνω των 40.000€ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την Τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις. Στην περίπτωση που παρέχονται εμπράγματες εξασφαλίσεις αυτές δεν μπορούν να ξεπερνούν το 10% του αρχικού δανείου,

- αφορούν δάνεια χρεολυτικής απόσβεσης με εξαμηνιαία συχνότητα πληρωμής δόσεων κεφαλαίου και εξαμηνιαίο ημερολογιακό εκτοκισμό (δηλαδή εκτοκισμό κάθε 30/06 και 31/12). Το επιτόκιο του δανείου καθορίζεται σε EURIBOR 6 μηνών + 600 μονάδες βάσης (6%) κατ’ ανώτατο όριο. Το οριστικό επιτόκιο θα βρίσκεται αναρτημένο στη σχετική ιστοσελίδα της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.

Η ετήσια προμήθεια της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ για την παροχή της εγγύησης της ανέρχεται σε 0,25% επί του δανείου και βαρύνει την επιχείρηση. Η συνολική προμήθεια ανερχόμενη σε 1,5% επί του δανείου (0,25%* 6) θα καταβληθεί εφ΄ άπαξ με την εκταμίευση του δανείου.

Kαταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης από τις ενδιαφερόμενες ΜΕ/ΠΜΕ προς τις τράπεζες είναι η 31-10-2010.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στον επισυναπτόμενο Οδηγό του Προγράμματος.

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss