ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
16/03/2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑΑποστολή του ΚΕΤΑ Θεσσαλίας στην πρώτη χώρα του κόσμου στην επιστημονική θερμοκηπιακή καλλιέργεια – Βασίλης Γιαγιάκος: «Με την επίσκεψή μας στην Ολλανδία εμπεδώθηκε η θέση μας ότι η Θεσσαλία μπορεί να γίνει ο λαχανόκηπος και ανθόκηπος της Ευρώπης και όχι μόνο» 

Εντείνονται και διευρύνονται οι πρωτοβουλίες για την προώθηση και πιλοτική λειτουργία του πρότυπου «μεσογειακού» θερμοκηπίου με την επωνυμία «Πράσινο Θερμοκήπιο».

Μπορεί η πρόταση για τη δημιουργία του «Πράσινου Θερμοκηπίου» να προέρχεται από το Επιμελητήριο Τρικάλων, αλλά η αναφορά της δεν περιορίζεται στα όρια του Νομού. Αντιθέτως, επεκτείνεται, τουλάχιστον, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία έχει κοινά παραγωγικά χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος με την ιδιότητα και του προέδρου του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ) Θεσσαλίας έθεσε την πρόταση για τη δημιουργία του «Πράσινου Θερμοκηπίου» και στα υπόλοιπα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας επί της οποίας υπήρξε συναντίληψη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο ανάληψης πρωτοβουλιών.

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣΕπιστέγασμα αυτής της κοινής δράσης είναι και η πρόσφατη αποστολή στην Ολλανδία η οποία είναι η πρώτη χώρα του κόσμου στην επιστημονική θερμοκηπιακή καλλιέργεια ανθών και μία από τις πρώτες λαχανικών.  Στην αποστολή η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 10 Μαρτίου 2010 μέχρι 13 Μαρτίου 2010, μετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Ψημμένος, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Αθανάσιος Λιούτας, οι κ.κ. Αθανάσιος Βαβύλης, Στυλιανός Καραλής, Αθανάσιος Καραούλας, Κωνσταντίνος Καραούλας, Δημήτριος Μπάρδας που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο και η κα Σοφία Σδρένια, Οικονομολόγος και Επιχειρηματική Σύμβουλος.

Επειδή, ακριβώς, η Ολλανδία κατέχει πρωτεύουσα θέση στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, το Επιμελητήριο Τρικάλων και τo ΚΕΤΑ Θεσσαλίας έθεσαν ως προτεραιότητα την ανάληψη κοινών ερευνητικών πρωτοβουλιών. Το περασμένο καλοκαίρι, τόσο ο κ. Γιαγιάκος, όσο και ο διευθυντής του ΚΕΤΑ κ. Γιάννης Κολοβός, ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες ερευνητές και Υποψήφιους διδάκτορες, κ. Σωτήριο Αρχοντούλη και κ. Δημήτριο Φανουράκη οι οποίοι πραγματοποιούν τη διδακτορική τους διατριβή σε θέματα φυσιολογίας καλλιεργειών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας (Wageningen University) που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα της Ολλανδίας Άμστερνταμ και οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στη διοργάνωση και στην επιτυχία της αποστολής.

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣΤο Πανεπιστήμιο Wageningen αποτελεί ένα σύγχρονο επιστημονικό ίδρυμα με όλες τις εκπαιδευτικές κα ερευνητικές υποδομές, μεταξύ των οποίων και τα ερευνητικά θερμοκήπια τα οποία επικεντρώνονται στην αναζήτηση τεχνογνωσίας, μέσω της έρευνας και των πειραμάτων, που δεν αφορά μόνο το σήμερα, αλλά κυρίως το αύριο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Η τεχνογνωσία που προκύπτει, μέσω της συγκεκριμένης έρευνας, αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία την οποία αξιοποιούν, σε βάθος δεκαετίας, θερμοκηπιακές καλλιέργειες για να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές και για να αυξήσουν την παραγωγή τους. Κρατικοί φορείς, αλλά και ιδιώτες, εντός και εκτός Ευρώπης, χρηματοδοτούν την έρευνα προκειμένου να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματά της, στις παραγωγικές τους μονάδες. Στόχος λοιπόν, της έρευνας είναι η μεταφορά της στην παραγωγή. Άρα συνδυάζεται η πανεπιστημιακή γνώση που προκύπτει από την έρευνα, με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα. Η παρουσία του Ολλανδικού κράτους, ως ουσιαστικός αρωγός στην αλυσίδα από το πανεπιστήμιο μέχρι την παραγωγή είναι καθοριστική και συντείνει στη μεγιστοποίηση της απόδοσης και της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων τα οποία είναι άκρως ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Επειδή, το κόστος της ενέργειας των θερμοκηπιακών καλλιεργειών είναι υψηλό, ειδικά σε μια χώρα με τις κλιματολογικές συνθήκες της Ολλανδίας, το κράτος επιδοτεί την αγορά φυσικού αερίου. Επίσης, υποστηρίζει ουσιαστικά την αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας (βιοαέριο, γεωθερμία) για την θέρμανση των θερμοκηπίων.

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣΑυτό το επιτυχημένο και ανταγωνιστικό μοντέλο έχει ως αποτέλεσμα να κυριαρχήσει η Ολλανδία στην παραγωγή θερμοκηπιακών καλλιεργειών (κυρίως στην ανθοκομία) στις διεθνείς αγορές με απτά οικονομικά οφέλη, όχι μόνο για την πρωτογενή παραγωγή, αλλά για την μεταποίηση που αποτελεί προέκταση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, όπως και για μια σειρά άλλους τομείς της οικονομίας που επωφελούνται πολλαπλά από τη δυναμική του συγκεκριμένου κλάδου.

Τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αλλά και για το ερευνητικό έργο που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο του Wageningen από τον καθηγητή dr. Ep Heuvelink. Ο διακεκριμένος καθηγητής ο οποίος θεωρείται παγκόσμια αυθεντία στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, απάντησε πρόθυμα στις απορίες των μελών της αποστολής, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση προβλημάτων που ήδη αντιμετωπίζουν, αλλά και διευρύνοντας τις προοπτικές των δραστηριοτήτων τους.

Πέραν της ενημέρωσης και της ανταλλαγής απόψεων, τα μέλη της αποστολής, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ερευνητικές, αλλά και παραγωγικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Ολλανδίας όπου διαπιστώθηκε ότι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες αποτελούν οργανωμένες επιχειρήσεις οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην Ολλανδική οικονομία.

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣΟ κ. Γιαγιάκος προσκάλεσε τα μέλη της ερευνητικής ομάδας να επισκεφθούν μονάδες των  Τρικάλων και γενικότερα της Θεσσαλίας προκειμένου διευρυνθεί και να συστηματοποιηθεί  η συνεργασία τα θεμέλια της οποίας τέθηκαν στην Ολλανδία, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή.

Την αποστολή στην Ολλανδία, θα ακολουθήσουν ανάλογες αποστολές, μέσω διακρατικών προγραμμάτων, σε χώρες με παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες με εκείνες της χώρας μας που έχουν αναπτύξει τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Στην Ιταλία με επίκεντρο τα θερμοκήπια και τη δενδροκομία και στην Ισπανία με επίκεντρο τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες για την παραγωγή ντομάτας.

Η επίσκεψη στην Ολλανδία εμπέδωσε την πεποίθηση της Διοίκησης, αλλά και προσωπικά του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Γιαγιάκου ότι με την προσαρμογή της προηγμένης τεχνογνωσίας στα τοπικά δεδομένα,  λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και του εδάφους, η Θεσσαλία μπορεί να εξελιχθεί σε μία νέα Ολλανδία. Μπορεί και πρέπει, δηλαδή, να γίνει ο λαχανόκηπος και ανθόκηπος της Ευρώπης, κατακτώντας τις διεθνείς αγορές και αποφέροντας πολλαπλά οφέλη στην οικονομία της Περιφέρειας και της χώρας. Αρκεί αυτήν την προοπτική να την συμμεριστεί και η κεντρική διοίκηση προκειμένου να συνδράμει ουσιαστικά στην καινοτόμα πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss