ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ
23/12/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τρίκαλα 23/12/09
 

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣΣΤΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑΓΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία συνεχής μείωση του αγροτικού εισοδήματος και  συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού  με αποτέλεσμα την εγκατάλειψης και ερήμωση της θεσσαλικής και γενικότερα της ελληνικής υπαίθρου.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος, υπογραμμίζει πως «η κρίση που διέρχεται ο αγροτικός τομέας μεταφέρεται και στην αγορά με επιπτώσεις στην τοπική οικονομία». Εκπροσωπώντας  την αισιόδοξη επιλογή, εκτιμά πως «οι κρίσεις δεν δημιουργούν μόνο προβλήματα, αλλά δίνουν και ευκαιρίες για να διαπιστώσουμε τι έχουμε κάνει λάθος και να βρούμε νέους δρόμους ανάπτυξης».

Ο κ. Γιαγιάκος δηλώνει κατηγορηματικά πως «ανάπτυξη στη Θεσσαλία χωρίς τη συμβολή της γεωργίας δεν μπορεί να υπάρξει». Συνεχίζοντας τονίζει: «Η ίδια η κρίση που διέρχεται ο αγροτικός τομέας, μας οδηγεί στο να αλλάξουμε πλεύση. Να εφαρμόσουμε νέα στρατηγική με την ανάπτυξη νέων καινοτόμων τεχνολογιών και νέων δυναμικών καλλιεργειών».

«Λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και του εδάφους η Θεσσαλία μπορεί και πρέπει να γίνει ο λαχανόκηπος και ανθόκηπος της Ευρώπης», επισημαίνει ο κ. Γιαγιάκος ο οποίος καινοτομώντας έχει επεξεργαστεί και έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση – μελέτη για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

Πρόκειται για το «Πράσινο Θερμοκήπιο», μια ολοκληρωμένη πρόταση- μελέτη η οποία θα συνδυάζει την παραγωγή προϊόντων με την έρευνα και την εφαρμογή εναλλακτικών και φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας, όπως η γεωθερμία και το βιοαέριο. Για τη σύνταξη της μελέτης συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα ΚΕΤΕΑΘ.

Το Επιμελητήριο Τρικάλων έχει ήδη έρθει σε επαφή με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ολλανδίας η οποία έχει προηγμένη τεχνογνωσία στις θερμοκηπιακές και δυναμικές καλλιέργειες με σκοπό τη μεταφορά της προηγμένης τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών συνεργασιών με τους εδώ επιστήμονες που θα στελεχώσουν το «Πράσινο Θερμοκήπιο».

Τα αποτελέσματα και η γνώση  της ερευνητικής και πειραματικής καλλιέργειας στο πρότυπο «Πράσινο Θερμοκήπιο» θα διοχετεύονται στις θερμοκηπιακές μονάδες της Θεσσαλίας  μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών στις οποίες ήδη επενδύει το Επιμελητήριο Τρικάλων αξιοποιώντας  ευρωπαϊκά προγράμματα.

Επομένως, το «Πράσινο Θερμοκήπιο» θα αποτελέσει τη βάση για τη διάχυση της γνώσης και σε θερμοκηπιακές, όπως και σε νέες υπαίθριες, δυναμικές, αλλά και φιλικές στο περιβάλλον  καλλιέργειες για  την επίτευξη μεγάλων παραγωγών με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσφέρονται για τις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της Θεσσαλίας.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης πρωτοποριακής πρωτοβουλίας αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι απαντά στη σύγχρονη αντίληψη για την πράσινη ανάπτυξη και τη νέα οικονομία.

Το Επιμελητήριο Τρικάλων είναι έτοιμο να διαβουλευτεί για τη συγκεκριμένη πρόταση με τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματά της, προς όφελος της ελληνικής γεωργίας και κατ’ επέκταση οικονομίας.

 


 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss