ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΟΡΥΞΗΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ
12/05/2009

Δελτίο Τύπου,
Τρίκαλα, 12/05/2009


ΣΥΣΚΕΨΗΤο ζήτημα της εξαίρεσης του Νομού Τρικάλων από την κανονιστική απόφαση της Δ/νσης Υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βάσει της οποίας εκδίδονται οι σχετικές άδειες ανόρυξης γεωτρήσεων από το 2006, τέθηκε επί τάπητος, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα,  στο Επιμελητήριο.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλη Γιαγιάκου που έθεσε το ζήτημα στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτη Γκούπα, ο οποίος αφού έλαβε γνώση του τεκμηριωμένου αιτήματος του Επιμελητηρίου, για εξαίρεση του Νομού Τρικάλων από κανονιστική απόφαση, τον παρέπεμψε για την τεκμηρίωση του αιτήματος, στην αρμόδια Δ/νση Υδάτων.

Κατόπιν αυτού, προγραμματίστηκε σύσκεψη, στο Επιμελητήριο, υπό την προεδρία του κ. Γιαγιάκου, παρουσία του Διευθυντή της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ.  Μπράχου και του γεωλόγου κ. Κούτση, του  Διευθυντή Εγγείων Βελτιώσεων της Νομαρχίας Τρικάλων κ. Γκαγκαστάθη, καθώς επίσης και των κυρίων Χριστοδούλου, Γουγουλάκη και Τζιουρτζιώτη από την ίδια υπηρεσία.

Ο κ. Γιαγιάκος υπογράμμισε την ανάγκη να εξαιρεθεί ο Νομός Τρικάλων από την κανονιστική απόφαση της Δ/νσης Υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας βάσει της οποίας εκδίδονται πλέον οι σχετικές άδειες ανόρυξης γεωτρήσεων και η οποία εκτός των άλλων, πλήττει σοβαρά την επιχειρηματικότητα στο Νομό Τρικάλων και δυσχεραίνει την ανάπτυξη επιχειρήσεων οι οποίες μάλιστα, έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Η εξαίρεση του Νομού μας, από την κανονιστική τεκμηριώνεται ως εξής:

ΣΥΣΚΕΨΗ1ο: Ο Νομός Τρικάλων έχει τεράστια υπόγεια υδατικά αποθέματα, εν αντιθέσει με τους άλλους Νομούς της Θεσσαλίας οι οποίοι είναι ελλειμματικοί. Ο Νομός είναι ο πρώτος σε επίπεδο χώρας σε υπόγεια υδατικά αποθέματα, γεγονός που αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί λόγω της κανονιστικής απόφασης που τον εξισώνει με τους υπόλοιπους, ελλειμματικούς σε νερό, Νομούς της Περιφέρειας.

2ο: Στην ουσία, όχι απλώς, δεν αξιοποιείται ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα είναι και το επαρκές νερό, αλλά με την εξίσωση των Νομών της Θεσσαλίας, ασχέτως των υδρολογικών δεδομένων καθενός εξ αυτών, προκύπτει ένα συγκριτικό μειονέκτημα για το Νομό Τρικάλων, λόγω του μικρού στρεμματικού κλήρου, επομένως και των γηπέδων στα οποία αναπτύσσουν τις εγκαταστάσεις τους, οι Τρικαλινές επιχειρήσεις. Στην Ανατολική Θεσσαλία, λόγω του μεγάλου κλήρου, στις περισσότερες περιπτώσεις, πληρείται η προϋπόθεση των 200 μέτρων ως απαραίτητου όρου για την αδειοδότηση μιας νέας γεώτρησης. Αντιθέτως, στα Τρίκαλα πολλές επιχειρήσεις που ήδη έχουν αναπτύξει τις εγκαταστάσεις τους και μάλιστα έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, δεν μπορούν να ανορύξουν  γεωτρήσεις διότι υπάρχουν, σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων αβαθείς (μικρές) γεωτρήσεις που λόγω των επιφανειακών υδάτων εντοπίζονται 3 και 4 σε κάθε κτήμα.

3ο: Οι διακυμάνσεις της στάθμης των υπόγειων υδάτων είναι πολύ μικρές μεταξύ της χειμερινής και της καλοκαιρινής περιόδου στο Νομό Τρικάλων. Οι απώλειες μάλιστα, αναπληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω των ιδιαίτερων γεωλογικών και γεωγραφικών δεδομένων της περιοχής (γειτνίαση του κάμπου με τον πλούσιο σε ύδατα ορεινό όγκο της Πίνδου, πλούσιο ποτάμιο δίκτυο του Πηνειού και Πορταικού κ.α.).

4ο: Οι γεωτρήσεις στη μεγαλύτερη έκταση του Νομού Τρικάλων, αποδίδουν ικανοποιητικές ποσότητες νερού με μέσο όρο στάθμης τα 6 περίπου μέτρα βάθος. Αντίθετα, στο ανατολικό τμήμα της Θεσσαλίας, η στάθμη του νερού κυμαίνεται στα 80 με 150 μέτρα βάθος, ενώ γίνονται και ανορύξεις που φτάνουν στα 450 μέτρα βάθος, χωρίς πάντα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επομένως, είναι αυταπόδεικτη η διαφορά των υδρολογικών δεδομένων μεταξύ του Νομού Τρικάλων και της υπόλοιπης Θεσσαλίας.

Οι παραπάνω λόγοι δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ώστε να  συντελείται μία κατάφορη αδικία σε βάρος των Τρικαλινών επιχειρήσεων, αλλά και σε βάρος της γενικότερης ανάπτυξης του Νομού, αφού δεν είναι δυνατή η αξιοποίηση  ενός προφανούς συγκριτικού πλεονεκτήματος.

Για την άρση αυτής της κατάφορης αδικίας προτάθηκε η εξαίρεση του Νομού Τρικάλων από την κανονιστική απόφαση προκειμένου ώστε για την αδειοδότηση των νέων γεωτρήσεων να μην λαμβάνεται ως κριτήριο η απόσταση, αλλά το υπόγειο υδρολογικό δυναμικό.

Προς την κατεύθυνση αυτή, επιχειρηματολόγησε και ο κ. Γκαγκαστάθης, αλλά και οι υπόλοιποι υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας Τρικάλων που ήταν παρόντες στη σύσκεψη και οι οποίοι εξέφρασαν ταυτόσημες απόψεις.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Δ/νσης Υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, άκουσε με πολύ προσοχή την επιχειρηματολογία του κ. Γιαγιάκου και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του Νομού και ζήτησε να συγκεκριμενοποιηθεί και να τεκμηριωθεί επιστημονικά, η πρόταση (με καταγραφή των πλούσιων σε υπόγεια υδατικά αποθέματα περιοχών του Νομού), για να αντιμετωπισθούν, σε πρώτη φάση, οι κατεπείγουσες περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν λόγω της μη έκδοσης άδειας για την ανόρυξη γεώτρησης, αλλά και για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος.
 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss