ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Μοριακή Ταυτοποίηση Ρίγανης Κόζιακα από το Επιμελητήριο Τρικάλων
22/03/2019

Μοριακή Ταυτοποίηση Ρίγανης Κόζιακα και έναρξη διαδικασιών μοριακής ταυτοποίησης άλλων αυτοφυών φυτών της περιοχής από το Επιμελητήριο Τρικάλων

Έντονο το ενδιαφέρον στην ημερίδα που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Τρικάλων, πιστό στο στρατηγικό σχέδιο δράσης του για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την Πέμπτη 21 Μαρτίου για τη σπουδαιότητα της ολοκλήρωσης της μοριακής ταυτοποίησης της Ρίγανης Κόζιακα και τις δυνατότητες αξιοποίησής της. 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΡΙΓΑΝΗΣ

Οι αξιότιμοι εισηγητές της εκδήλωσης, Δρ Ελένη Μαλούπα, Διευθύντρια Ερευνών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ*, Δρ Φωτεινή Μυλωνά, Δρ Κατερίνα-Μαργαρίτα Κουκ, Δρ Κατερίνα Γρηγοριάδου και ο Δρ Νίκος Κρίγκας, παρουσιάσανε τα αποτελέσματα του ερευνητικού τους έργου, που είχε ως στόχο τη μοριακή ταυτοποίηση της Ρίγανης του Κόζιακα, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο και η οποία χαρακτηρίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη όλων τους, ως ένα εξαιρετικό προϊόν.

Η κυρία Μαλούπα τόνισε ότι, η καταγραφή του βιοτύπου της Ρίγανης Κόζιακα στη διεθνή βάση δεδομένων θα διασφαλίσει τη χρήση της και θα αποτελέσει πρότυπο σύγκρισης για άλλους βιοτύπους ρίγανης, δημιουργώντας μια δυναμική στο συγκεκριμένο προϊόν.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΡΙΓΑΝΗΣ

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Γιαγιάκος, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε την κα Μαλούπα και τους ερευνητές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τόνισε τη σπουδαιότητα της ταυτοποίησης της Ρϊγανης Κόζιακα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την δημιουργία προϊόντων προστιθέμενης αξίας προσθέτοντας ότι, η ταυτοποιημένη πλέον, Ρίγανη Κόζιακα θα είναι και το μοναδικό αυτό συστατικό το οποίο θα πιστοποιήσει το ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ως ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης) διαδικασία την οποία έχει ήδη ξεκινήσει το Επιμελητήριο Τρικάλων καταθέτοντας σχετικό φάκελο.

Επίσης, ο κ. Γιαγιάκος ανέφερε ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με την έναρξη διαδικασιών ταυτοποίησης και άλλων αυτοφυών φυτών του Κόζιακα όπως το Μπιτούνι, το Άγριο Τριαντάφυλλο, η Μέντα, το Τσάι του Βουνού και το Μελισσόχορτο. Τέλος, ανάφερε ότι το Επιμελητήριο Τρικάλων έχει ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας μητρώου παραγωγών-καλλιεργητών αρωματικών φυτών ώστε να υπάρχει άμεσα η δυνατότητα χαρτογράφησης της δυναμικής αλλά και της ποικιλίας των καλλιεργειών της Π.Ε. Τρικάλων. 

*Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (Θέρμη, Θεσσαλονίκη)

Ακολουθούν οι παρουσιάσεις της ημερίδας.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
Δρ Κατερίνα-Μαργαρίτα Κουκ - Ποσοτικός και ποιοτικός προσδιορισμός αιθέριων ελαίων
Δρ Ελένη Μαλούπα - Ρίγανη Κόζιακα΄: παρουσίαση του προγράμματος και των δυνατοτήτων του
Δρ Φωτεινή Μυλωνά -Μοριακή ταυτοποίηση της ρίγανης του Κόζιακα
Δρ Κατερίνα Γρηγοριάδου - Δυνατότητες δημιουργίας προϊόντων ΑΦΦ υψηλής προστιθέμενης αξίας
Δρ Νίκος Κρίγκας - Δυνατότητες αξιοποίησης των αυτοφυών ειδών του Κόζιακα

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss