ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Σύσκεψη Προέδρων Επιμελητηρίων στα Τρίκαλα με σκοπό τη Δικτύωση τους στον Πρωτογενή τομέα
14/07/2018

Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Γιαγιάκου Βασίλη, παρευρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου στα Τρίκαλα, πρόεδροι Ελληνικών Επιμελητηρίων με κοινό χαρακτηριστικό τους, το ενδιαφέρον για τη στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Μια πρωτοβουλία της διοίκησης του Επιμελητηρίου Τρικάλων, καθώς είναι το πρώτο στην Ελλάδα που ίδρυσε αγροτικό τμήμα και υλοποιεί αρκετά χρόνια τώρα δράσεις προς ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

_MG_5602!_F1022.jpg

Σκοπός της σύσκεψης, είναι η δημιουργία δικτύου για σχεδιασμό και υλοποίηση από κοινού, μια σειρά συλλογικών δράσεων προς όφελος του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα. Βαθιά πεποίθηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Τρικάλων είναι ότι με τη συνεργασία, μπορούν να πετύχουν περισσότερα αποτελέσματα προκειμένου να γίνει η Ελλάδα ο λαχανόκηπος, ο ανθόκηπος και ο οπωρώνας της Ευρώπης.

_MG_5631_F1087.jpg

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Γιαγιάκος τους παρουσίασε πολύ συνοπτικά τις κυριότερες από τις δράσεις που έχει υλοποιήσει έως τώρα το Επιμελητήριο Τρικάλων. Ειδικότερα, τους ενημέρωσε ότι έχουν γίνει ολοκληρωμένες μελέτες όπως η πρόταση που κατατέθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία του «Μεσογειακού Πράσινου Θερμοκηπίου», το οποίο θα βασίζεται στην υδροπονία και θα έχει ως βασικές πηγές ενέργειας, την γεωθερμία και το βιοαέριο. Όπως επίσης και η ολοκληρωμένη πρόταση για δενδροκαλλιέργειες από ομάδες παραγωγών, πιστεύοντας ότι η συλλογική δράση μέσω των ομάδων παραγωγών είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη των δυναμικών καλλιεργειών στην Ελλάδα. Μέσα από ένα δίκτυο συνεργασίας που διατηρεί με Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και επιμελητήρια στο εξωτερικό, ανταλλάσει τεχνογνωσία και παρακολουθεί τις καλές πρακτικές στην Ευρώπη.

Παράλληλα, μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, προωθείται η καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων πάντα με τη λογική των ομάδων παραγωγής μιας και η περιοχή του Κόζιακα είναι το βουνό με την μεγαλύτερη ποικιλία βοτάνων στην Ελλάδα. Ταυτοποιήθηκε η ρίγανη που αυτοφύεται στην περιοχή του όρους Κόζιακα κι αυτό οδήγησε το Επιμελητήριο Τρικάλων στην κατάρτιση φακέλου, ο οποίος έχει ήδη κατατεθεί στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης για την πιστοποίηση του τρικαλινού λουκάνικου ως προϊόντος προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).  

Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι ο Νομός Τρικάλων είναι ο πρώτος σε παραγωγή φέτας στη χώρα, υπάρχει έντονη ενασχόληση και με την κτηνοτροφία. Μέσα από ομάδα εργασίας και της συνεργασίας της με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ερευνητικούς φορείς, έχει γίνει  ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο για τη δημιουργία μιας πρότυπης κτηνοτροφικής μονάδας με την απαραίτητη ισορροπία αριθμού των ζώων και λειμώνα, για την επίτευξη της βέλτιστης υγιεινής των ζώων και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

_MG_5612_F1133.jpg

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση με τις τοποθετήσεις των προέδρων για τη δημιουργία αγροτικού τμήματος στα Επιμελητήρια που εκπροσωπούν και τον τρόπο λειτουργίας της διεπιμελητηριακής αυτής δικτύωσης. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του αρχικού Συμφώνου συνεργασίας, στο οποίο καθορίζονται ο στόχος και το πλαίσιο συνεργασίας με σαφείς δραστηριότητες.

Το φθινόπωρο θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη προκειμένου να διευρυνθεί το Σύμφωνο και από άλλα Επιμελητήρια που θέλουν να αναπτύξουν δράσεις για τον πρωτογενή τομέα.

_MG_5613_F1166.jpg

 

 

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss