ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Γιαγιάκου προς τους κ.κ. Υπουργούς, Οικονομικών και Οικονομίας & Ανάπτυξης... - Επιτακτική ανάγκη η θέσπιση ακατάσχετου ορίου στους λογαριασμούς όψεως των επιχειρήσεων
10/05/2017

Τρίκαλα 10/05/2017
Αρ. Πρωτ. 1186
 
Προς:
- Υπουργό Οικονομικών
Κο Τσακαλώτο Ευκλείδη
- Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης
Κο Παπαδημητρίου Δημήτριο
Κοιν.:
- Πρόεδρο Κ.Ε.Ε.Ε.
Κο Μίχαλο Κωνσταντίνο
- Κ.Κ. Βουλευτές  Ν. Τρικάλων
 

 

 

 

 

 

Κύριοι Υπουργοί,

Η αναγκαστική κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεων το οποίο χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ως εισπρακτικό μέσο των οφειλών του ελληνικού δημόσιου και των ασφαλιστικών οργανισμών, έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση την οικονομία μιας και σχεδόν το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει δεσμευμένους εταιρικούς λογαριασμούς γεγονός που καθιστά προβληματική και αμφίβολη τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Το συγκεκριμένο μέτρο υποχρεώνει κατ’  ουσίαν την επιχείρηση είτε να λειτουργεί εκτός τραπεζικού συστήματος, ενάντια στην ισχύουσα νομοθεσία είτε, εναλλακτικά, να διακόψει τη λειτουργία της αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος διακίνησης του τζίρου της. Και στις δύο περιπτώσεις ζημιώνονται τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου.

Για το λόγο αυτό εκτιμάμε ότι αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνία και την οικονομία, η θέσπιση λογαριασμού με ακατάσχετο όριο για τις επιχειρήσεις, όπως άλλωστε προβλέπεται για άλλες κατηγορίες πολιτών (συνεπώς και για λόγους ισονομίας), προκειμένου οι επαγγελματίες να μπορέσουν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους, αλλά και να διασφαλισθούν τα ελάχιστα για τη διαβίωσή τους.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε να περιλαμβάνονται σε αυτό το λογαριασμό βασικές υποχρεώσεις  των επιχειρήσεων, όπως μισθοδοσία, ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να εξασφαλίζεται η σκοπιμότητά του ακατάσχετου.

Κύριοι Υπουργοί,

Υπ’ αυτές τις συνθήκες με τη μειωμένη αγοραστική ικανότητα και την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να παράσχει ρευστότητα στην αγορά, είναι καταστρεπτικό για την επιχειρηματικότητα αλλά και μακροπρόθεσμα ατελέσφορο για τα δημόσια οικονομικά, να επιχειρείται η αφαίμαξη των επιχειρήσεων και το άδειασμα των λογαριασμών όψεως από τα ούτως ή άλλως χαμηλά υπόλοιπα που εμφανίζουν, στερώντας από τις επιχειρήσεις τη δυνατότητα πρόσβασης στις εισπράξεις τους και επομένως τη στοιχειώδη λειτουργία τους.

Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τη θέσπιση ακατάσχετου ορίου στους λογαριασμούς όψεως, το ύψος του οποίου θα μπορούσε να καθοριστεί μετά από διαβούλευση με τους επιχειρηματικούς φορείς.
 
Με εκτίμηση,
Βασίλειος Γιαγιάκος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss