ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Τροποποίηση θεσμικού πλαισίου κρατικών προμηθειών στη Ρωσική Ομοσπονδία
29/09/2020

rosia_F16935.jpg

Μόσχα,28.09.2020

ΑΠ:  Φ. 213 (2700 ΟΕΥ) /Α.Σ 1787(408)

 

1. Το βασικό θεσμικό πλαίσιο διενέργειας των ρωσικών δημοσίων προμηθειών περιλαμβάνει[1]:

- ΤονΝ. 223-FZαπό 18.07.2011"On Purchasing Goods, Work, and Services by Certain Types of Legal Entities",

- 44-FZαπό 05.04.2013"On the Contract System for State and Municipal Procurement of Goods, Work, and Services",

- 98-FZαπό 01.04.2020και 124-FZαπό 24.04.2020  με εξαιρέσεις στις επί μέρους συναλλακτικές διαδικασίες των ανωτέρω δύο κύριων Νόμων, για λόγους διευκόλυνσης των συναλλασμένων, σε περιπτώσεις έκτακτων καταστάσεων (πανδημία κορωνοϊού),

- δύο κυβερνητικά Διατάγματα, υπ’αρ.616 (περί ενοποίησης απαγορεύσεων πρόσβασης βιομηχανικών αγαθών ξένων χωρών συμπεριλαμβανομένων των τομέων άμυνας και κρατικής ασφάλειας και εξαιρουμένων των χωρών-μελών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης) και  υπ’αρ.617 (περί περιορισμών στην αποδοχή ορισμένων κατηγοριών προϊόντων καταναλωτικών, χημικής βιομηχανίας και μουσικών οργάνων, με ταυτόχρονη ισχύ του κανόνα “third-is-out”, όπου αποκλείονται προσφορές επιχειρήσεων τρίτων χωρών στις περιπτώσεις ύπαρξης τουλάχιστον δύο προσφορών από τις χώρες-μέλη της Ευρασιατικής Οικ. Ένωσης).

 

2. Στις 31.07.2020, υπεγράφησαν δύο Ομοσπονδιακοί Νόμοι αρ.249-FZ[2]και αρ.250-FZ[3]οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ στις 11 Αυγούστου 2020 και τροποποιούν τους ανωτέρω  44-FZ και 223-FZως προς  το ποσοστό εγχώριων αγαθών και τον σκοπό κάθε προμήθειας.

Στόχος της ρωσικής κυβέρνησης είναι η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη κάλυψη των δημοσίων αναγκών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των κρατικών επιχειρήσεων. Εν προκειμένω, εισάγονται ορισμένες παράμετροι αναφορικά με το σύστημα συμβάσεων στις δημόσιες προμήθειες αγαθών (προϊόντων, έργων και υπηρεσιών), όπως το μέγιστο ύψος εκάστης σύμβασης, ο καθορισμός του ύψους της σύμβασης σε περίπτωση μοναδικού προμηθευτή, το ελάχιστο υποχρεωτικό μερίδιο αγοράς ρωσικών αγαθών τα οποία και κατονομάζονται καθώς και τα λειτουργικά, τεχνικά και ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο στις εν λόγω τροπολογίες είναι ότι στο τέλος του έτους, οι δημόσιοι οργανισμοί που προμηθεύονται τα επιλεχθέντα αγαθά, οφείλουν να συντάσσουν έκθεση σχετικά με τον όγκο αγορών των αγαθών ρωσικής προέλευσης, η οποία και πρέπει να δημοσιεύεται σε ένα ενοποιημένο σύστημα πληροφοριών ή να αποστέλλεται από ομοσπονδιακό εκτελεστικό όργανο εξουσιοδοτημένο από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς αξιολόγηση, έως την 1η Απριλίου του έτους που έπεται του έτους αναφοράς.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο υπό εξέταση οργανισμός δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις προμήθειας ρωσικών αγαθών, υπόκειται στην υποχρέωση σύνταξης αναφοράς που να αιτιολογεί την τυχόν αδυναμία του να προσεγγίσει το ελάχιστο μερίδιο αγορών. Επίσης, όσα ρωσικά νομικά πρόσωπα προμηθεύονται αγαθά, οφείλουν να συμπεριλαμβάνουν στις συμβάσεις πληροφορίες σχετικά με τη χώρα προέλευσης των κατά τη σύναψη της αγοράς τους.

Σημειώνεται ότι οι διατάξεις ελαχίστου μεριδίου δεν ισχύουν για τις περιπτώσεις προμηθειών αγαθών για την κάλυψη των εξής αναγκών:

α) υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, β) Σωμάτων ασφαλείας της ομοσπονδιακής υπηρεσίας με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και γ) κρατικών φορέων ασφαλείας με σκοπό την εφαρμογή της κρατικής ασφάλειας.

 

Τέλος, διευκρινίζεται ότι, τα αγαθά που εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες διαφέρουν από εκείνα τα οποία υπόκεινται στις απαγορευτικές διατάξεις του προαναφερθέντος Διατάγματος 616 της 30ης Απριλίου 2020.

 

Προϊστάμενος

Χρήστος Φαρμάκης

Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ A



[1]βλ. Οδηγό Δημοσίων Προμηθειών & Διαγωνισμών του Γραφείου μας,  σε διαδικτυακή πύλη agora.mfa.gr

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss