ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
01/07/2009

ΦΩΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥΗ κρίση και η πρόκληση για μία νέα οικονομία

Η διεθνής κρίση έφερε στην επιφάνεια τα διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, το υψηλός έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αντανακλά σε χρόνιες αδυναμίες της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.Απαιτούνται συγκεκριμένες, άμεσες και υπεύθυνες λύσεις, εθνική συνεννόηση, που να στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Το αναπτυξιακό μοντέλο που προσέφερε στην Ελλάδα ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς πρέπει να αναθεωρηθεί και να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Προκειμένου λοιπόν, να δούμε τις ευκαιρίες, αλλά και τους κινδύνους για τις επιχειρήσεις στη νέα εποχή, θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάποιες βασικές παραδοχές.

Η νέα οικονομία και οι εφαρμογές της, στην πληροφορία και την τεχνολογία, προσδιορίζουν καθοριστικά πλέον τη νέα μορφή του παραγωγικού περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο, άρα και στο τοπικό, αυτό του Νομού μας.

Στις νέες δυναμικές οικονομίες πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει ο καταναλωτής και οι υπηρεσίες σ’ αυτόν.

Η ποιότητα των προϊόντων και η προσαρμογή τους, στα νέα καταναλωτικά χαρακτηριστικά, με σεβασμό στην υγεία και το περιβάλλον, αποτελούν το καθοριστικό διαβατήριο για αύξηση των πωλήσεων και επέκταση σε νέες αγορές.

Βασική, λοιπόν, διαπίστωση είναι ότι η ανταγωνιστικότητα του παραγωγικού συστήματος και στο τοπικό επίπεδο, εξαρτάται καθοριστικά από την απόκτηση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων σε προϊόντα και υπηρεσίες προσαρμοσμένα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καταναλωτικής ζήτησης (τοπικής και κυρίως ευρύτερης).

Οφείλουμε να προχωρήσουμε αποφασιστικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με μέτρα που ενισχύουν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, μειώνουν τη γραφειοκρατία, προωθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τις συνδέουν με την πρωτογενή παραγωγή, όπως η πρόταση του Επιμελητηρίου Τρικάλων για το Πράσινο Θερμοκήπιο.

Μέτρα που να ενισχύουν την επιχειρηματικότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες και προοπτικές του τοπικού παραγωγικού συστήματος.

Μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν σε αγαστή συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο ο οποίος θα κληθεί να τα εφαρμόσει και να τα υλοποιήσει για την παραγωγή οικονομικού αποτελέσματος.

Μέτρα και δράσεις που να στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Είναι γεγονός ότι το ΕΣΠΑ αποτελεί μία κρίσιμη ευκαιρία για την υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων, με στόχευση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η οποία στη δεδομένη κρίσιμη οικονομική συγκυρία, δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα σε προγράμματα και δράσεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο στο επίκεντρο θα έχει την υγιή και παραγωγική επιχειρηματικότητα.

Βασίλης Γιαγιάκος

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

 

 

 

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss