ΤΡΙΚΑΛΑ (ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ - ΤΡΙΚΑΛΑ) - Email: eleongeuseis[at]gmail[dot]com -  Τηλέφωνο: 24310-24725, 2431024725      
Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων I 25-04-2024
Η Επιχείρηση I Πως θα μας βρείτε I Το λεξιλόγιο της ελιάς... I Ειδικά Χαρακτηριστικά I Προϊόντα/Υπηρεσίες I Επικοινωνία
ΕΛΑΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ
003 020 006 010 017 018 015 009 012 013 007 016 019 011 002 008 014 004
 
Η Επιχείρηση

Το Ελαίων Γεύσεις είναι μία επιχείρηση την οποία δημιουργήσαμε για να προωθήσουμε τα προϊόντα ελιάς που παράγει η οικογένειά μας εδώ και 2μιση αιώνες.

Τα προϊόντα μας παράγονται στον ιστορικό, προστατευόμενο ελαιώνα της Άμφισσας και είναι προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ).

Η συστηματική παραγωγή ελιάς και ελαιόλαδου στην περιοχή δεν έχει σταματήσει εδώ και 3000 χρόνια, ενώ είναι ο μεγαλύτερος ενιαίος ελαιώνας της Ελλάδας, με 1.200.000 δέντρα.

Η γεωγραφική θέση, το έδαφος, οι ήπιες καιρικές συνθήκες και οι αιώνες , έχουν αναδείξει την ελιά Άμφισσας σε κορυφαία ανάμεσα σε άλλες.

Το κατάστημά μας προσφέρει αυτόν τον εύγευστο, θρεπτικό καρπό και το ελαιόλαδο, όλα παραγωγής μας, μαζί με άλλα επιλεγμένα προϊόντα, στην πόλη των Τρικάλων σε εξαιρετικές τιμές.

Σας περιμένουμε να μας επισκεφτείτε.

Θα μας βρείτε στο κέντρο της πόλης, στον πεζόδρομο της οδού Απόλλωνος, στον αριθμό 7.

 
Πως θα μας βρείτε

Ώρες Λειτουργίας:

Δευτέρα - Τετάρτη – Παρασκευή
9 π.μ. - 2 μ.μ.  &  5,30 μ.μ. - 9 μ.μ.

Τρίτη – Πέμπτη
9 π.μ. - 2 μ.μ.

 
Το λεξιλόγιο της ελιάς...

Αγουρόλαδο: Το λάδι που μόλις βγαίνει στη μηχανή, από ραβδιστές ελιές

Αμούρη : Νερό με μικρή ποσότητα λαδιού, που κατακάθεται στη στέρνα που βρίσκεται μπροστά από την πρέσα. Η «αμούρη», διοχετεύεται έξω από το εργοστάσιο.

Αξαγιά : Πληρωμή του εργοστασιάρχη. Για κάθε μόδι ελιάς, κρατά από τον παραγωγό, 100 δράμια λάδι.

Θέρμισμα: Διαδικασία κατά την οποία ρίχνεται καυτό νερό στα τσουπιά που βρίσκονται στην πρέσα.

Καπίρα: Ψημένο ψωμί βουτηγμένο σε αγουρόλαδο.

Κιούπι: Πιθάρι. Μεγάλα πήλινα δοχεία, για την αποθήκευση του λαδιού.

Λαγήνια: Γανωμένα δοχεία που το καθένα τους χωρούσε 6,5 οκάδες λάδι.

Μαστραπάς: Μεταλλικό δοχείο με το οποίο μάζευαν το λάδι.

Μαξούλι: Ετήσια παραγωγή.

Μόδι: Μονάδα μέτρησης παραγωγής λαδιού. Ένα (1) μόδι ελιές, ισοδυναμεί με 500 οκάδες λάδι, δηλαδή, 640 κιλά.

Μπασκιά: Ξύλινες ή μεταλλικές πρέσες, που χρησιμοποιούνται για να ξεχωρίζουν το λάδι απ’ τις πολτοποιημένες ελιές. Αποτελούνται από δυο πλάκες, από τις οποίες η κάτω ήταν ακίνητη, ενώ η πάνω κατέβαινε σιγά – σιγά με τη βοήθεια κοχλία.

Μπουρού: Σωλήνας – σειρήνα που ήταν συνδεδεμένη με το καζάνι του ελαιοτριβείου. Με την πίεση του ατμού γινόταν σειρήνα. Με το σφύριγμα της μπουρού, ειδοποιούνταν στις έξη η ώρα το πρωί οι εργάτες του ελαιοτριβείου για να αρχίσουν δουλειά.

Οκά: Μονάδα μέτρησης του βάρους.

Οξύτητα: Η οξύτητα αποτελεί το βασικότερο κριτήριο ποιοτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου και με βάση αυτήν, διαμορφώνεται η εμπορική του αξία. Η οξύτητα εκφράζεται είτε σε γραμμάρια ελεύθερου ελαϊκού οξέος ανά 100 γραμμάρια λιπαρής ύλης (βαθμός οξύτητας), είτε σαν αριθμός οξύτητας, που αποδίδει τα χιλιοστά του ΚΟΗ τα οποία απαιτούνται για την εξουδετέρωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων, που υπάρχουν σε ένα γραμμάριο λαδιού. Η σχέση η οποία συνδέει τις δυο αυτές εκφράσεις (οξύτητα –αριθμός οξύτητας), είναι: οξύτητα (σε αλαϊκό) (°/°)=αριθμός οξύτητας Χ0,503. Με βάση την οξύτητα, το ελαιόλαδο, διακρίνεται σε φαγώσιμο (οξύτητα μέχρι 3,3°/°) και βιομηχανικό (οξύτητα μεγαλύτερη από 3,3°/°).

Πολήμι: Η στέρνα που βρίσκεται μπροστά από το πιεστήριο. Εκεί αζεύεται το υγρό (λάδι και νερό) που βγαίνει από το μπασκί μετά το «θέρμισμα».

Ρουπάδες: Λέγονται και δαμαστές. Δεν αποτελούν ξεχωριστό είδος ελιάς. Σε κάποια ελαιόδεντρα παράγεται ένας μήκυτας που διαφοροποιεί τον καρπό.

Στάμα: Είναι η δουλειά που γίνονταν στο αρχικό πιεστήριο, για να ξεχωρίσουν το λάδι από τον πολτό. Συνήθως διαρκεί μιάμιση ώρα και συνθλίβονται 500 οκάδες ελιές.

Ταγάρια: Αγωγοί μέσα από τους οποίους διέρχεται η «αμούρι», έξω από το εργοστάσιο.

Ταξίμι: Μικρή δεξαμενή όπου αποθηκεύεται η «αμούρι».

Τουλούμι: Ασκί από δέρμα προβάτου, με το τρίχωμα προς τα μέσα.

 

 
Ειδικά Χαρακτηριστικά
ΓΕΝΙΚΑ
Κατηγορία:  Αλλαντικά - Προϊόντα Κρέατος ,  Είδη Ζαχαροπλαστικής - Αρτοποιήματα ,  Ζυμαρικά ,  Λίπη - Έλαια ,  Αρωματικά Βότανα ,  Κρασιά ,  Αλκοολούχα Ποτά ,  Άλλα Ζωικά Προϊόντα (μέλι κλπ)
Προϊόντα/Υπηρεσίες
ΕΛΙΕΣ
Πατήστε για μεγέθυνση
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ:
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ-ΕΙΔΗ ΕΛΑΙΩΝ
Ελιές • Ελιές μαύρες Αμφίσσης • Ελιές πράσινες Αμφίσσης • Ελιές ζαρωμένες Αμφίσσης • Ελιές καλαμών • Ελιές εκπυρηνωμένες • Πάστα ελιάς από ελιές καλαμών * (Όλες οι ελιές είναι παραγωγής μας)
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Πατήστε για μεγέθυνση
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ:
ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Ελαιόλαδο • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο "άspilon", 1 lt & 5 lt. • Βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο "άspilon", 500 ml & 5 lt.
ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Πατήστε για μεγέθυνση
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ:
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Ζυμαρικά • Ζυμαρικά "Η Βουνιχώρα" (Χυλοπίτες, γλυκός τραχανάς , τραχανάς χειροποίητος, λαζανάκι, βίδες, κοχύλι, κριθαράκι).
ΤΣΙΠΟΥΡΟ
Πατήστε για μεγέθυνση
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ:
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ
Τσίπουρο • Τσίπουρο "Το ρακαριό του Σάλονα" Τσίπουρο διπλής απόσταξης 40%vol. 50 ml. 200 ml & 750 ml.
ΤΟΥΡΣΙ
Πατήστε για μεγέθυνση
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ:
ΤΟΥΡΣΙ ΠΙΠΕΡΙΑΣ
Τουρσί • Πιπεριά τουρσί
ΧΑΛΒΑΔΕΣ & ΖΑΧΑΡΩΔΗ
Πατήστε για μεγέθυνση
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ:
ΧΑΛΒΑΣ-ΤΑΧΙΝΙ
Χαλβάδες & Ζαχαρώδη • Χαλβάς "Μάτης" • Ταχίνι "Μάτης"
Επικοινωνία
Επωνυμία: ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Διεύθυνση: ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ 7
Τ.Κ.: 42100
Πόλη: ΤΡΙΚΑΛΑ (ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ - ΤΡΙΚΑΛΑ)
Νομός: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Χώρα: ΕΛΛΑΔΑ
Τηλέφωνο: 24310-24725, 2431024725
E-mail: eleongeuseis[at]gmail[dot]com
URL: http://www.eleongeuseis.gr/arkhike/

Eπικοινωνήστε με τον οργανισμό
Στοιχεια Ενδιαφερομένου:  *
Email:  *
Θέμα:  *
Κείμενο:  *
  *: Υποχρεωτική συμπλήρωση