ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Επιμελητηρίου Τρικάλων με θέμα ''Επιχειρηματικοί Προσανατολισμοί - Ψηφιακές Υποδομές - Απόδημος Ελληνισμός''
17/02/2014

πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες βράδυ, η εκδήλωση του Επιμελητηρίου Τρικάλων με θέμα "Επιχειρηματικοί Προσανατολισμοί - Ψηφιακές Υποδομές - Απόδημος Ελληνισμός", στο ξενοδοχείο Ananti City Resort Τρικάλων.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Γιαγιάκος Βασίλειος, παρουσίασε τις σχετικές δράσεις του Επιμελητηρίου και τιμήθηκαν ο κ. Evgeny Yurkov, Σύμβουλος Πρεσβευτής της Πρεσβείας της Ρώσικης Ομοσπονδίας και ο σκηνοθέτης κ. Σμαραγδής Ιωάννης.

Αναλυτικά, κατά την ομιλία του ο κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε στα εξής:

Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση και είστε απόψε μαζί μας στην παρουσίαση των δράσεων και των ψηφιακών δομών του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Καλή χρονιά. Εύχομαι υγεία και ευτυχία σ’ όλους.

Το 2014 θα πρέπει να είναι η χρονιά ορόσημο για την οικονομία αλλά και γενικότερα για την πορεία της χώρας. Τη φετινή χρονιά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μαζί: Κεντρική εξουσία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιχειρηματικότητα, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε αγαστή συνεργασία να δώσουμε μια αποφασιστική ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας.

Πρέπει να αλλάξουμε πορεία για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα παραγωγική και δημιουργική.  Στην προσπάθεια αυτή το Επιμελητήριο Τρικάλων έθεσε ως πρώτιστο στόχο την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου που είναι ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίησή αυτού.

Κυρίες και Κύριοι,

Πρώτιστο μέλημα είναι η στήριξη στα καθημερινά προβλήματα των μελών μας και είμαστε στην πρώτη γραμμή  των διεκδικήσεων σ’ όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικότητας η οποία όπως όλοι γνωρίζουμε βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.

Στην προσπάθεια αυτή το Επιμελητήριο έθεσε στην υπηρεσία των μελών του και τη ψηφιακή τεχνολογία μέσω του προγράμματος που υλοποιεί «Ψηφιακές δράσεις του Επιμελητηρίου Τρικάλων για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», το οποίο ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες των επιχειρηματιών σε ένα ευρύ πεδίο υπηρεσιών, όπως συμβουλευτική και η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση αλλά και συγχρόνως ανοίγοντας ένα παράθυρο εξωστρέφειας στα μέλη του  στην παγκόσμια αγορά δημιουργώντας την Ηλεκτρονική Αγορά Τρικάλων – e shop μέσω της οποίας τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα μπορούν να προωθηθούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Γνωρίζοντας τα προβλήματα της τουριστικής αγοράς η οποία ελέγχεται μέσω από τους παγκόσμιους ηλεκτρονικούς tour operators δημιουργήσαμε το δικό μας, ενοποιημένο  σύστημα ηλεκτρονικών κρατήσεων – ebooking. Πρόκειται για ένα σύστημα  χωρίς κόστος για τους επαγγελματίες του τουρισμού που συγχρόνως ενισχύει τη διαπραγματευτική τους ικανότητα με τους παγκόσμιους tour operators.

Στο πλαίσιο του προγράμματος της ψηφιακής σύγκλησης για την αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος των Μετεώρων που είναι ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο και ένα θρησκευτικό κέντρο παγκόσμιας ακτινοβολίας, καταθέσαμε πρόταση με τίτλο: «Τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση για τη δημιουργία των Μετεώρων» η οποία αξιολογήθηκε ως καινοτόμα, εγκρίθηκε, χρηματοδοτήθηκε και σήμερα υλοποιείται μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στόχος αυτού του έργου είναι να επιτύχουμε περισσότερες διανυκτερεύσεις στο Νομό μας, ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν  με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για την οικονομία της περιοχής μας και την απασχόληση.
Και ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη που ήταν κοντά μας σ’ αυτή την προσπάθεια και όλους όσοι συνέβαλαν σ’ αυτό.

Μία ακόμη δράση για την στήριξη του θρησκευτικού τουρισμού  ήταν και η διοργάνωση σε συνεργασία με τον ΟΠΕ και του 1ου  Πανελλήνιου PARTENARIAT εκκλησιαστικών ειδών στην Καλαμπάκα στο οποίο συμμετείχαν επιχειρηματίες του είδους από την Ελλάδα και απ’  όλες τις  ομόδοξες χώρες, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία η οποία επιβάλει και τη συνέχιση και την ανάδειξη αυτής της δράσης.
Αυτό μας έδωσε το έναυσμα να διεκδικήσουμε τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου στην περιοχή των Μετεώρων ώστε να γίνει ένα σημείο αναφοράς για την προώθηση του τουρισμού και των παραγόμενων προϊόντων αλλάζοντας τα αναπτυξιακά δεδομένα της περιοχής αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα. Σ’ αυτή την προσπάθεια έχουμε μαζί μας τους τοπικούς φορείς και την Περιφέρεια.

Επιπλέον, διασύνδεσαμε τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα με τον κλάδο του τουρισμού φέρνοντας σε επαφή τους παραγωγούς με τους επαγγελματίες του χώρου αναβαθμίζοντας περαιτέρω το τουριστικό μας προϊόν και δίνοντας υπεραξία στην τοπική παραγωγή.

Εκτιμώντας ότι η γαστρονομία  είναι τουριστικό προϊόν δημιουργήσαμε το 2005 την ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΓΕΥΣΗ Α.Ε. η οποία μπορεί να αποδώσει πολλαπλασιαστικά οφέλη διευρύνοντας το τοπικό τουριστικό προϊόν.

Οι δράσεις μας δεν περιορίστηκαν εκεί. Καταθέσαμε πρόταση  στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία βοτανικού κήπου με την επωνυμία «Ασκληπιός» αξιοποιώντας την πλούσια χλωρίδα της περιοχής και συνδέοντάς τον Ασκληπιό που η ελληνική μυθολογία τον θέλει να έζησε στον τόπο μας.
Η πρότασή μας στοχεύει στη δημιουργία βοτανικού κήπου στον ορεινό όγκο και δασικών μονοπατιών στα οποία ο περιπατητής θα μπορεί να δει και να θαυμάσει τις ομορφιές της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχή μας μιας και ο Κόζιακας είναι το βουνό με τη μεγαλύτερη ποικιλία βοτάνων σ’ όλη την Ευρώπη.

Παράλληλα με τα παραπάνω, αναλάβαμε και  υλοποιήσαμε  μια σειρά άλλες πρωτοβουλίες για την επίτευξη των βασικών μας στόχων στον τουρισμό.  Φιλοξενήσαμε tour operators από διάφορες χώρες του κόσμου (Ρωσία, Τουρκία, Ολλανδία κ.α.) και καλέσαμε εκπροσώπους διεθνών ΜΜΕ ώστε να προβάλουμε τουριστικά, την περιοχή μας.

Έχοντας πάντα ως μέλημα την εξωστρέφεια, πραγματοποιήσαμε επιχειρηματικές αποστολές σε διάφορα σημεία του πλανήτη και συμμετείχαμε και συμμετέχουμε σε εκθέσεις με στόχο την προώθηση των προϊόντων αλλά και δημιουργώντας πνεύμα εξωστρέφειας στα μέλη μας ώστε να γίνει κατανοητό ότι η  τοπική μας αγορά αποτελεί τμήμα μιας  ευρύτερης παγκόσμιας αγοράς.
 
Κυρίες και Κύριοι,

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την προεδρία του Επιμελητηρίου, υπογράμμισα ότι το μέλλον της Θεσσαλίας είναι να γίνει ο  λαχανόκηπος και ο ανθόκηπος της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΚΕΤΕΑΘ, καταθέσαμε την πρόταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία του «Μεσογειακού Πράσινου Θερμοκηπίου» το οποίο θα βασίζεται στην υδροπονία και θα έχει ως βασικές πηγές ενέργειας, την γεωθερμία και το βιοαέριο.

Συνεχίζοντας, πάντα με τη σκέψη της ανάγκης για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στη Θεσσαλία καταλήξαμε ότι σημαντική δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να αλλάξει την παραγωγική δομή του τόπου είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες και καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για μια σύγχρονη, καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αχλαδιού και συγκεκριμένα της ποικιλίας Abate Fetel από ομάδα παραγωγών.

Ήρθαμε σε επαφή με ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και με το πανεπιστήμιο της Μπολόνια το οποίο πρωταγωνιστεί στη συγκεκριμένη καλλιέργεια παγκοσμίως και σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού που τους έχουμε κοντά μας  προωθούμε  την υλοποίηση του project πιστεύοντας ότι  μπορεί να αλλάξει η οικονομική πορεία του τόπου, διευρύνοντας την παραγωγική βάση και συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Από το πλέγμα των δράσεών μας δεν θα μπορούσε να λείψει η κτηνοτροφία με επίκεντρο την παραγωγή αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος. Έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με πανεπιστήμια της χώρας προκειμένου να ενισχύσουμε την παραγωγή καθότι ο Νομός Τρικάλων είναι ο πρώτος στην παραγωγή φέτας σε Πανελλαδικό επίπεδο.

Έχοντας αυτούς ως στόχους, το Επιμελητήριο Τρικάλων για μεν τον κλάδο του τουρισμού ίδρυσε το τουριστικό τμήμα και είμαστε το μοναδικό Επιμελητήριο της Ελλάδας που έχει αγροτικό τμήμα  γιατί πιστεύουμε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Μαζί με τους αρχικούς στόχους τους οποίους θέσαμε και υπηρετούμε ως Επιμελητήριο, δεν θα μπορούσα να παραλείψω το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου που είναι ο απόδημος ελληνισμός. Είναι αυτοί οι Έλληνες στους οποίους εμείς πιστεύουμε και οι οποίοι δραστηριοποιούνται σ’ όλο τον κόσμο και διαπρέπουν σ’ όλους τους τομείς και τους οποίους θέλουμε να φέρουμε κοντά μας. Να μας εμπιστευθούν και να τους ενεργοποιήσουμε στην αναγκαία προσπάθεια για την ανάπτυξη του τόπου μας. 

Αξιοποιώντας την ψηφιακή δομή του Επιμελητηρίου, καταγράφουμε απόδημους Έλληνες από 140 χώρες του κόσμου όπου δραστηριοποιούνται και διαπρέπουν περισσότεροι από 11 εκατομμύρια Έλληνες, δημιουργώντας διαύλους επικοινωνίας με τη δική μας επιχειρηματικότητα γιατί πάνω απ’ όλα, το θεωρούμε χρέος μας να έρθουμε σε επικοινωνία και να αναδείξουμε τους αποδήμους που αποτελούν ένα πολύτιμο κεφάλαιο του ελληνισμού.

Κυρίες και Κύριοι,

Σκοπός όλων αυτών των προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικότητας είναι η πατρίδα μας να γίνει μια χώρα παραγωγική ξεπερνώντας τις χρόνιες παθογένειες. Μαζί ως μια οντότητα, κεντρική εξουσία, πανεπιστήμια – ερευνητικά κέντρα και παραγωγικοί φορείς μπορούμε να  προχωρήσουμε χτίζοντας μια Ελλάδα δημιουργική, παραγωγική που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της, ώστε η πατρίδα μας να πάρει τη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Σας ευχαριστώ


Για Ρώσο Πρέσβη
Το Επιμελητήριο Τρικάλων έχει θέσει ως στόχο τη σύσφιξη των ελληνορωσικών σχέσεων πολύ πριν αναδειχθεί στο σημερινό μέγεθος ο ρόλος και η σημασία της Ρωσίας στο παγκόσμιο οικονομικό, ενεργειακό και τουριστικό χάρτη.
Η ελληνορωσική φιλία έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Παρελθόν που επιβεβαιώνεται σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας, όπως στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα κατά τον οποίο η Ρωσία συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία του αλλά και μέσω των Ελλήνων  της διασποράς, που ευεργετήθηκαν από τη Ρωσία, όπως ο Ιωάννης Βαρβάκης, στον οποίο θα αναφερθούμε στη συνέχεια, οι οποίοι πρόσφεραν τα πάντα στην πατρίδα τους.
Γνωρίζοντας τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, επιμέναμε, επιμένουμε  και εργαζόμαστε συνειδητά για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών, επιχειρηματικών, ενεργειακών και όχι μόνο  σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών γνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν για τους δύο λαούς. Αυτά τα οφέλη ήδη τα διαπιστώνουμε σε τομείς όπως ο τουρισμός στον οποίο τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Πάνω από 1 εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν πέρυσι τη χώρα μας σημειώνοντας αύξηση ρεκόρ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 54% ενώ φέτος, με βάση τα έως τώρα δεδομένα  ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Είναι μια μεγάλη χώρα, μια τεράστια αγορά, πρόκειται για έναν ομόδοξο λαό και ο Νομός Τρικάλων με τα Μετέωρα μπορεί να ωφεληθεί περαιτέρω  από την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας.
Σήμερα, στο πρόσωπο του κυρίου Evgeny Yurkov Σύμβουλο Πρεσβευτή, βραβεύουμε όλους τους ανθρώπους της πρεσβείας Ρωσικής Ομοσπονδίας για την συνεπή υποστήριξη στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε ως Επιμελητήριο Τρικάλων και την ακούραστη προσπάθειά τους για την ανάπτυξη των διμερών ελληνορωσικών σχέσεων.
Ευχαριστούμε τους κυρίους Yurkov και Sergey Nikitin γραμματέα της Πρεσβείας που σήμερα είναι κοντά μας, δείγμα φιλίας και εκτίμησης και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία που χαράξαμε εδώ και χρόνια.

Σύντομος χαιρετισμός για Παύλο Άφκο
O απόδημος Ελληνισμός αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια διαχρονική αξία για τη χώρα. Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί ο ρόλος  και η δύναμη των Ελλήνων της διασποράς.
Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας θα μεταφερθούμε τώρα στο μακρινό Πέρθ της Αυστραλίας για να παρακολουθήσουμε ένα σύντομο χαιρετισμό ενός επιτυχημένου Έλληνα της διασποράς του Παύλου Άφκο που ζει και δραστηριοποιείται εκεί αλλά στην πράξη απέδειξε την αγάπη του για την πατρίδα.

Βράβευση Γιάννη Σμαραγδή
Αυτή τη δύναμη του απόδημου Έλληνα και τη διαχρονική προσφορά του έχει αναδείξει μέσω του κινηματογραφικού του έργου ο καταξιωμένος σκηνοθέτης κ. Γιάννης Σμαραγδής τον οποίο έχουμε την τιμή και τη χαρά να έχουμε σήμερα κοντά μας.
Σπουδαίοι Έλληνες του απώτερου αλλά και του πρόσφατου παρελθόντος που ξενιτεύτηκαν, δημιούργησαν, καταξιώθηκαν, ο καθένας στον τομέα του, όπως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Κωνσταντίνος Καβάφης και ο Ιωάννης Βαρβάκης οι οποίοι όμως διατήρησαν άσβεστη την αγάπη τους για την πατρίδα, έγιναν διεθνείς κινηματογραφικές συμπαραγωγές. Βραβεύθηκαν και κέρδισαν το κοινό.
Η τελευταία κινηματογραφική ταινία του κ. Σμαραγδή «Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ», αλλά και το ντοκιμαντέρ που προηγήθηκε «αναζητώντας τον Ιωάννη Βαρβάκη» επιβεβαιώνουν τη διαχρονική σημασία του ελληνισμού της διασποράς.
Ο Ιωάννης Βαρβάκης ξενιτεύτηκε στη Ρωσία, πέτυχε ως επιχειρηματίας, έλαβε δόξα και τιμές, αλλά ποτέ δε ξέχασε την πατρίδα. Δεν αγωνίστηκε απλώς για την ελευθερία της αλλά διέθεσε όλα τα υπάρχοντάς του σ’ αυτή και συγκαταλέγεται έτσι μεταξύ των μεγάλων ευεργετών του τόπου.
Το παράδειγμά του που ανέδειξε ο κ. Σμαραγδής με το έργο του ας γίνει οδηγός και για μας ώστε να ενεργοποιήσουμε τους αποδήμους. Ο απόδημος Ελληνισμός  διατηρεί  την αγάπη για την Ελλάδα μέσα στο μυαλό, την καρδιά και τη ψυχή του και είναι πανέτοιμος να παρέχει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα του, όπως αντίστοιχα τις παρείχε σε διάφορες χρονικές στιγμές του πρόσφατου και του απώτερου παρελθόντος.
Οι ιστορικές προσωπικότητες του αποδήμου ελληνισμού εμπνέουν τον κ. Σμαραγδή και τα έργα του εμπνέουν εμάς και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό.


Το Video του Επιμελητηρίου Τρικάλων για τις Ψηφιακές Υποδομές και τον Απόδημο Ελληνισμό


Το μήνυμα του Παύλου Άφκου από το Πέρθ της Αυστραλίας

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss